Božanska, noro puhasta čokoladna pita. Sestavljena iz hrustljavega dna iz Oreo piškotov, notri pa se skriva svilnat čokoladni ganache in puhast čokoladni mousse.
Hrustljavo s puhastim, vrhunska kombinacija, odlična tudi za prave čokoholike.
Moja čokoladna mousse pita je narejena zelo preprosto – brez peke, brez posebnih sestavin in brez kompliciranja.
Pita je enostavna za pripravo, prav tako pa lahko določene sestavine zamenjate in si okuse prilagodite čisto po svoje!
Jaz sem za dno uporabila kar Oreo drobtine, dostopne tukaj.
Namesto Oreo piškotov lahko uporabite maslene ali katerekoli druge piškote. V kolikor boste uporabili cele Oreo piškote, ki vsebujejo še kremo, dodajte manj masla. Maslo dodajajte postopoma, vmes pa mešajte, dokler ne dobite kompaktne vlažne zmesi, iz katere lahko brez težav oblikujete dno.
V čokoladni ganache kremi lahko namesto smetane za stepanje uporabite tudi kokosovo mleko iz pločevinke (ohlajen, strjen del) ali pa vegansko smetano za stepanje.
V mousse plasti lahko klasično smetano za stepanje nadomestite z vegansko, prav tako pa lahko povsod v receptu uporabite temno čokolado brez sladkorja in si tako pripravite sladico popolnoma brez dodanega sladkorja!
Za dodatno aromo lahko čokoladni ganache kremi dodate rumov, vaniljev ali pomarančni sladkor.
Čokoladna mousse pita
Nina Zorčič
Čas priprave 45mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Dno
190gOreo drobtin ali maslenih piškotov po izbiri(v kolikor boste dodali cele oreo piškote dodajte manj masla oz. ga dodajajte postopoma)
120gtemne čokolade(stopljena)
45gmasla(stopljeno, po potrebi dodajte več)
Čokoladna ganache krema z rumom
160gtemne čokolade
160gsmetane za stepanje
Čokoladni mousse
35+105gsmetane za stepanje(ohlajena)
50gtemne čokolade
2beljaka
Posip
nadrobljeni Oreo piškoti oz. drobtine
stepena smetana
Postopek
V mešalniku oz. sekljalniku meljite piškote, dokler ne dobite pesku podobne teksture.
Dodajte stopljeno čokolado in maslo ter mešajte, dokler ne dobite enotne, vlažne zmesi, iz katere lahko oblikujete dno. Zmes mora biti dovolj kompaktna, da se ob stisku med prsti drži skupaj. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico stopljenega masla.
V pekaču premera 18 cm oblikujte dno. Na dno vstavite papir za peko. Oblikujte dno ter robove. Pri tem si lahko pomagate z ravnim dnom kozarca, da zmes enakomerno porazdelite.
Postavite v hladilnik, medtem pa pripravite čokoladno ganache kremo.
Nad vodno kopeljo stopite temno čokolado skupaj s smetano za stepanje. Mešajte, dokler ne nastane gladka in enotna čokoladna zmes. Odstavite in pustite, da se rahlo ohladi.
Zmes prelijte čez ohlajeno dno in postavite v hladilnik za vsaj 30 min oz. tako dolgo, da se čokoladna ganache krema strdi.
Nato pripravite čokoladni mousse.
V loncu na nizkem ognju segrevajte čokolado in 35g smetane za stepanje, dokler se popolnoma ne raztopi.
Odstavite in pustite, da se popolnoma ohladi. V ločeni posodi stepajte beljake tako dolgo, da dobite trden sneg.
V ločeni posodi stepajte preostalih 105g smetane tako dolgo, da nastane trden sneg. V smetano počasi vlijte stopljeno in ohlajeno čokolado ter jo s silikonsko lopatico rahlo vmešajte, pri tem pa pazite, da iz mešanice ne izpustite preveč zraka.
Na koncu dodajte še sneg iz beljakov in nežno premešajte, da nastane enotna, gladka, puhasta in rahla zmes. Zmes bo gladka in rahlo tekoča.
Dobljen mousse nežno prelijte po ohlajeni čokoladni ganache kremi in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure ali kar čez noč. Pita naj se hladi tako dolgo, da bo sredica strjena in ne bo več tekoča.
Posujte z nasekljanimi Oreo piškoti oz. drobtinami, dekorirajte s stepeno smetano in postrezite.
KLJUČNE BESEDE čokoladna pita, čokoladna torta, čokoladni mousse
Pozdravljena,
Naredila sem to pito, le da sem dno zamenjala z lešnikovim biskvitom, ker nisem preveč navdušena nad piškotnimi bazami. Zdijo se mi pretežke. Seveda z biskvitom rob ni bil tako lep. In mousse se mi je zdel premalo sladek, Drugače pa nam je bila všeč in je tudi šla v slast takoj. Sigurno bom ponovila recept.
Drugače pa sem navdušena nad vašimi recepti.
lp
Patricija
Živijo! Sem vesela, da ste našli alternativo, ki vam ustreza! Ja, tale mousse je res manj sladek, moram dodati v opombe, da si lahko kdo po želji doda še sladkor. sem pa izredno vesela, da so vam recepti všeč in da v njih uživate! Lep večer, Nina
Pozdravljena, se opravičujem za pozen odgovor, ta komentar sem zgrešila. Za tovrstne recepte uporabljam Mu smetano za stepanje, mora ps biti dobro ohlajena. Lep pozdrav, Nina
Pozdravljena, se opravičujem za pozen odgovor, tale komentar sem zgrešila. Nimam izbrane znamke, uporabim tisto, ki je na voljo pri izbranem trgovcu – znamke Spar ali MU recimo. Lep pozdrav, Nina
Čokoladna mousse pita
Moja čokoladna mousse pita je narejena zelo preprosto – brez peke, brez posebnih sestavin in brez kompliciranja.
Pita je enostavna za pripravo, prav tako pa lahko določene sestavine zamenjate in si okuse prilagodite čisto po svoje!
Jaz sem za dno uporabila kar Oreo drobtine, dostopne tukaj.
Namesto Oreo piškotov lahko uporabite maslene ali katerekoli druge piškote. V kolikor boste uporabili cele Oreo piškote, ki vsebujejo še kremo, dodajte manj masla. Maslo dodajajte postopoma, vmes pa mešajte, dokler ne dobite kompaktne vlažne zmesi, iz katere lahko brez težav oblikujete dno.
V čokoladni ganache kremi lahko namesto smetane za stepanje uporabite tudi kokosovo mleko iz pločevinke (ohlajen, strjen del) ali pa vegansko smetano za stepanje.
V mousse plasti lahko klasično smetano za stepanje nadomestite z vegansko, prav tako pa lahko povsod v receptu uporabite temno čokolado brez sladkorja in si tako pripravite sladico popolnoma brez dodanega sladkorja!
Za dodatno aromo lahko čokoladni ganache kremi dodate rumov, vaniljev ali pomarančni sladkor.
Čokoladna mousse pita
Nina ZorčičSestavine
Dno
Čokoladna ganache krema z rumom
Čokoladni mousse
Posip
Postopek
Preberite še:
5 replies to “Čokoladna mousse pita”
Patricija Šuligoj
Pozdravljena,
Naredila sem to pito, le da sem dno zamenjala z lešnikovim biskvitom, ker nisem preveč navdušena nad piškotnimi bazami. Zdijo se mi pretežke. Seveda z biskvitom rob ni bil tako lep. In mousse se mi je zdel premalo sladek, Drugače pa nam je bila všeč in je tudi šla v slast takoj. Sigurno bom ponovila recept.
Drugače pa sem navdušena nad vašimi recepti.
lp
Patricija
Nina Zorčič
Živijo! Sem vesela, da ste našli alternativo, ki vam ustreza! Ja, tale mousse je res manj sladek, moram dodati v opombe, da si lahko kdo po želji doda še sladkor. sem pa izredno vesela, da so vam recepti všeč in da v njih uživate! Lep večer, Nina
Vanja
Torta izgleda tako mamljiva 👌Katero smetano za stepenje pa uporabljate (proizvajalec)? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Vanja
Nina Zorčič
Pozdravljena, se opravičujem za pozen odgovor, ta komentar sem zgrešila. Za tovrstne recepte uporabljam Mu smetano za stepanje, mora ps biti dobro ohlajena. Lep pozdrav, Nina
Nina Zorčič
Pozdravljena, se opravičujem za pozen odgovor, tale komentar sem zgrešila. Nimam izbrane znamke, uporabim tisto, ki je na voljo pri izbranem trgovcu – znamke Spar ali MU recimo. Lep pozdrav, Nina