Noro okusni čokoladno lešnikovi kolački, ki spominjajo na Ferrero Rocher!
Pripravljeni z lešnikovim maslom, ki v kombinaciji s kakavom močno spominja na Ferrero Rocher čokoladice – preprosto božansko.
Lešnikovo maslo je že samo po sebi res božansko, ko ga pa zmešamo skupaj s kakavom in kančkom kokosovega slakorja pa nastane prava čokoladna poslastica.
Za dodatno aromo pa sem dodala lešnikovo maslo tudi v biskvit – pripomore k okusu in sočnosti.
Biskvit je pripravljen zelo preprosto in hitro. Za dodatno, nepogrešljivo aromo sem v biskvitu uporabila rjavo maslo. Rjavo maslo dobimo z vrenjem masla, dokler se na dnu posode ne naberejo majhni rjavi koščki, maslo pa dobi intenziven oreščkast vonj.
Zelo preprosto, a ključno za najboljše lešnikove “Blondije”.
Posebnih zamenjav ne svetujem.
Lahko bi lešnikovo maslo zamenjali za maslo drugih oreščkov, ampak potem ne bo enak okus, zato svetujem kar lešnikovo – pomembno pa je, da uporabite 100% naravno maslo, brez dodanih olj, sladkorjev in/ali soli.
Čokoladno lešnikovi kolački oz. "blondiji"
Nina Zorčič
Čas priprave 15min
Čas peke 25min
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kosov
Sestavine
Čokoladno lešnikov namaz
65gnaravnega 100% lešnikovega masla
40gkokosovega sladkorja
5gkakava v prahu
Biskvit
70gmasla
100gkokosovega sladkorja
65gkremnega sira(ABC, Philadelphia)
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
1čajna žličkavaniljeve arome
40gnaravnega 100% lešnikovega masla
120gpšenične bele moke tip 500
1/2čajne žličkesode bikarbone od Hiša Dobrot Zalc
ščepsoli
Dodatki
6čajnih žličknaravnega 100% lešnikovega masla
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Vse sestavine za namaz zmešajte in pustite na strani, dokler pripravite ostalo.
V loncu na srednjem ognju segrejte maslo. Pustite, da se popolnoma stopi in začne počasi vreti, dokler ne postane rjave barve. Malo je končano, ko se na dnu naberejo majhni rjavi koščki, vonj pa spominja na pražene oreščke.
Takrat maslo odstavite in prelijte v večjo posodo, kjer ga pustite, dokler se popolnoma ne ohladi.
Ohlajenemu maslu dodajte sladkor in kremni sir. S pomočjo ročnega mešalnika mešajte tako dolgo, da nastane kremna, puhasta zmes. Dodajte vanilijo in jajce ter premešajte.
Dodajte moko, sodo in sol in s pomočjo silikonske lopatice premešajte samo toliko, da se vse poveže. Ne mešajte predolgo.
Dodajte lešnikovo maslo in na raho premešajte, da se maslo razporedi po biskvitu.
Maso prelijte v rahlo naoljen pekač premera 18cm x18cm, obložen s papirjem za peko. Po vrhu prelijte čokoladni namaz in ga s pomočjo silikonske lopatice enakomerno razporedite po biskvitu. Po vrhu pokapajte par kapljic lešnikovega namaza in s pomočjo zobotrebca narišite poljuben vzorec.
Postavite v segreto pečico in pecite 20 minut oz. dokler robovi niso zlato rjavi, sredina pa je na dotik še malo mehka (tako obdržite sočno sredico). Stanje biskvita preverite z zobotrebcem.
Pustite v pekaču, dokler se ne ohladi, nato narežite.
KLJUČNE BESEDE blondies, blondiji, čokoladni kolač, lešnikov kolač
Čokoladno-lešnikovi kolački oz. “Blondiji”
Čokoladno lešnikovi kolački oz. "blondiji"
Nina ZorčičSestavine
Čokoladno lešnikov namaz
Biskvit
Dodatki
Postopek
Preberite še: