Pred vami je recept za noro okusne, hrustljave piškote, polne slastne karamele, stopljene bele čokolade in nasekljanih oreščkov!
Pred vami je recept za noro okusne, hrustljave piškote, polne slastne karamele, stopljene bele čokolade in nasekljanih oreščkov!
Hrustljavi, z mehko sredico polno stopljene karamele, čokolade in nasekljanih oreščkov – najraje dodajam pekan oreščke, ker so v kombinaciji s čokolado ali karamelo vrhunski! V kolikor pa ne marate polnjenih piškotov pa lahko polnilo preprosto izpustite in maso za piškote napolnite z nasekljanimi oreščki, čokolado, kokosom itd.
Jaz sem za polnilo uporabila kar mehke karamelne bombone – točno katere pa poglejte tukaj. V vsak oblikovan piškot sem vstavila polovico karamelnega bombona – noro kako bogato sredico naredi!
Najboljši so direktno iz pečice (po tem, ko se 5 minut hladijo in strdijo na pekaču) ker je karamelna sredica še vedno tekoča in se piškoti kar stopijo v ustih!
Hrustljavi, z mehko sredico polno stopljene karamele, čokolade in nasekljanih oreščkov – najraje dodajam pekan oreščke, ker so v kombinaciji s čokolado ali karamelo vrhunski! V kolikor pa ne marate polnjenih piškotov pa lahko polnilo preprosto izpustite in maso za piškote napolnite z nasekljanimi oreščki, čokolado, kokosom itd.
Jaz sem za polnilo uporabila kar mehke karamelne bombone – točno katere pa poglejte tukaj. V vsak oblikovan piškot sem vstavila polovico karamelnega bombona – noro kako bogato sredico naredi!
Najboljši so direktno iz pečice (po tem, ko se 5 minut hladijo in strdijo na pekaču) ker je karamelna sredica še vedno tekoča in se piškoti kar stopijo v ustih!
Skrivnost do najboljših piškotov? Za vas imam kar tri.
Najpomembnejša stvar je rjavo maslo. Rjavo maslo ni nič posebnega kar se tiče priprave – gre za način toplotne obdelave navadnega masla, ki zaradi daljšega kuhanja postane rjave barve in dobi noro, oreškasto aromo, ki vsako sladico popelje na drug nivo.
Druga skrivnost do najboljših piškotov pa je hlajenje mase (nujen korak, ki ga ne smete preskočiti!) V tem primeru maso hladimo eno uro, zato da se masa malo strdi in piškoti med peko manj razlezejo. Tako dobimo debele piškote s hrustljavo zunanjostjo in sočno sredico.
Tretja skrivnost pa je primeren čas mešanja masla in sladkorja. Maslo in sladkor z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom stepajte vsaj 5 minut – v tem času se zmes poveže: sladkor se raztopi in zmes postane gladka, puhasta, svetlejša (skoraj bela) in kremna. Zmes se na videz spremeni na svetlo že po minuti ali dveh, kljub temu mešajte še vsaj 3 minute, da dobite pravo teksturo.
Pri pripravi piškotov vedno svetujem, da dodajate moko oz. suhe sestavine postopoma in vmes maso dobro premešate. To je pomembno še posebej kadar pripravljate sladice z rjavim maslom, saj med procesom “žganja” masla le-to izgubi kar nekaj vlage. Več vlage kot izgubi, manj moke bo v receotu potrebno. Za lažjo predstavo – v receptu sem uporabila 170g surovega masla, po tem, ko sem ga s toplotno obdelavo spremenila (v rjavo maslo) in ohladila je tehtal le še 140g. Zato vsem svetujem, da dodajte maso postopoma.
V receptu je prav tako uporabljen mascavo sladkor (dobite ga v Sparu, Mercatorju itd.). Tega uporabim zato, ker doda piškotom dobro aromo, prav tako pa so zrnca bistveno manjša od klasičnega belega sladkorja in hitreje raztopi, ko ga kremasto mešate z maslom.
Skrivnost do najboljših piškotov? Za vas imam kar tri.
Najpomembnejša stvar je rjavo maslo. Rjavo maslo ni nič posebnega kar se tiče priprave – gre za način toplotne obdelave navadnega masla, ki zaradi daljšega kuhanja postane rjave barve in dobi noro, oreškasto aromo, ki vsako sladico popelje na drug nivo.
Druga skrivnost do najboljših piškotov pa je hlajenje mase (nujen korak, ki ga ne smete preskočiti!) V tem primeru maso hladimo eno uro, zato da se masa malo strdi in piškoti med peko manj razlezejo. Tako dobimo debele piškote s hrustljavo zunanjostjo in sočno sredico.
Tretja skrivnost pa je primeren čas mešanja masla in sladkorja. Maslo in sladkor z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom stepajte vsaj 5 minut – v tem času se zmes poveže: sladkor se raztopi in zmes postane gladka, puhasta, svetlejša (skoraj bela) in kremna. Zmes se na videz spremeni na svetlo že po minuti ali dveh, kljub temu mešajte še vsaj 3 minute, da dobite pravo teksturo.
Pri pripravi piškotov vedno svetujem, da dodajate moko oz. suhe sestavine postopoma in vmes maso dobro premešate. To je pomembno še posebej kadar pripravljate sladice z rjavim maslom, saj med procesom “žganja” masla le-to izgubi kar nekaj vlage. Več vlage kot izgubi, manj moke bo v receotu potrebno. Za lažjo predstavo – v receptu sem uporabila 170g surovega masla, po tem, ko sem ga s toplotno obdelavo spremenila (v rjavo maslo) in ohladila je tehtal le še 140g. Zato vsem svetujem, da dodajte maso postopoma.
V receptu je prav tako uporabljen mascavo sladkor (dobite ga v Sparu, Mercatorju itd.). Tega uporabim zato, ker doda piškotom dobro aromo, prav tako pa so zrnca bistveno manjša od klasičnega belega sladkorja in hitreje raztopi, ko ga kremasto mešate z maslom.
Hrustljavi piškoti s karamelo in oreščki
Nina Zorčič
Čas priprave 45mins
Čas peke 10mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 25piškotov
Sestavine
Piškoti
170gmasla
140gmascavo sladkorja
55gbelega sladkorja
1srednje velikojajce
1rumenjak
1čajna žličkavaniljeve arome
245gpšenične bele moke tip 500
¾čajne žličkesoda bikarbone
½čajne žličkesoli
Dodatki po izboru
120gnasekljane bele čokolade ali čokoladnih kapljic
150gnasekljanih pekan oreščkov
10mehkih karamelnih bombonov(Werthers - povezava do izdelka zgoraj - opcijsko)
Postopek
V manjšem loncu na nizkem ognju stopite maslo, dokler ne začne rahlo vreti. Maslo naj počasi vre, končano pa je takrat, ko se na dnu naberejo majhni rjavi koščki, pena se obarva zlate barve, vonj pa ima po praženih oreščkih.
Takrat maslo odstavite in prelijte v manjšo skodelico ter pustite, da se ohladi na sobno temperaturo in strdi v gladko kremo. Najbolje, da ga čez noč pustite stati na pultu. Postopek pa lahko pohitrite tako, da maslo za 5 minut postavite v zamrzovalnik, nato pa ga premešajte. Postavite nazaj v hladilnik za 5 minut in spet premešajte. Ko se začne maslo strjevati ga postavite v hladilnik za par minut in nato spet premešajte, dokler ne dobite gladke, kremne teksture.
Kremno maslo skupaj z obema sladkorjema dodajte v večjo posodo. S pomočjo ročnega mešalnika ali kuhinjskega robota mešajte na srednji hitrosti 5 minut dokler ne nastane gladka, puhasta in bleda zmes, sladkor pa je skoraj popolnoma raztopljen.
Nato dodajte jajca, rumenjake in vaniljevo aromo ter mešajte, dokler se vse ne poveže.
Dodajte polovico suhih sestavin ter mešajte na drugi hitrosti, dokler se vse ne poveže. Postopoma dodajajte še preostanek sestavin in premešajte samo toliko, da ni več sledu moke. Masa ne sme biti presuha, zato moko dodajajte postopoma in vmes preverjajte. Ne mešajte predolgo.
V zmes dodajte nasekljano čokolado in oreščke ter premešajte s silikonsko lopatico (nekaj koščkov pustite, da jih lahko na koncu dodate na piškote).
Zmes postavite v hladilnik za 1 uro. Ne pustite dlje v hladilniku, saj se masa lahko preveč strdi. Tega koraka ne preskočite.
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Ko je masa pripravljena oblikujte kroglice.
S pomočjo zajemalke za sladoled ali piškote zajemite maso in oblikujte kroglico. S prstom naredite jamico in vanjo vstavite polovico mehkega karamelnega bombona, nato pa prekrijte z malo dodatne mase. Kroglico lahko oblikujete tudi ročno, vanjo s prstom naredite jamico in dodajte karamelni bombon.
Na pekač, obložen s papirjem za peko, oblikujte kroglice težke približno 30g in jih postavite na pekač vsaj 2,5 cm narazen, saj se piškoti med peko malenkost razlezejo. Po vrhu dodajte koščke nasekljanih oreščkov in čokolade. Preostanek mase pokrijte s folijo za živila, da se ne izsuši.
Pecite 9-10 minut oz. tako dolgo, da se robovi obarvajo rahlo rjavo.
Pečene piškote vzemite iz pečice in pustite na pekaču še vsaj 3 minute, še vroče pa lahko s pomočjo okroglega modelčka za piškote oblikujete v lepše kroge.
Prestavite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Hrustljavi piškoti s karamelo in oreščki
Hrustljavi, z mehko sredico polno stopljene karamele, čokolade in nasekljanih oreščkov – najraje dodajam pekan oreščke, ker so v kombinaciji s čokolado ali karamelo vrhunski! V kolikor pa ne marate polnjenih piškotov pa lahko polnilo preprosto izpustite in maso za piškote napolnite z nasekljanimi oreščki, čokolado, kokosom itd.
Jaz sem za polnilo uporabila kar mehke karamelne bombone – točno katere pa poglejte tukaj. V vsak oblikovan piškot sem vstavila polovico karamelnega bombona – noro kako bogato sredico naredi!
Najboljši so direktno iz pečice (po tem, ko se 5 minut hladijo in strdijo na pekaču) ker je karamelna sredica še vedno tekoča in se piškoti kar stopijo v ustih!
Hrustljavi, z mehko sredico polno stopljene karamele, čokolade in nasekljanih oreščkov – najraje dodajam pekan oreščke, ker so v kombinaciji s čokolado ali karamelo vrhunski! V kolikor pa ne marate polnjenih piškotov pa lahko polnilo preprosto izpustite in maso za piškote napolnite z nasekljanimi oreščki, čokolado, kokosom itd.
Jaz sem za polnilo uporabila kar mehke karamelne bombone – točno katere pa poglejte tukaj. V vsak oblikovan piškot sem vstavila polovico karamelnega bombona – noro kako bogato sredico naredi!
Najboljši so direktno iz pečice (po tem, ko se 5 minut hladijo in strdijo na pekaču) ker je karamelna sredica še vedno tekoča in se piškoti kar stopijo v ustih!
Skrivnost do najboljših piškotov? Za vas imam kar tri.
Najpomembnejša stvar je rjavo maslo. Rjavo maslo ni nič posebnega kar se tiče priprave – gre za način toplotne obdelave navadnega masla, ki zaradi daljšega kuhanja postane rjave barve in dobi noro, oreškasto aromo, ki vsako sladico popelje na drug nivo.
Druga skrivnost do najboljših piškotov pa je hlajenje mase (nujen korak, ki ga ne smete preskočiti!) V tem primeru maso hladimo eno uro, zato da se masa malo strdi in piškoti med peko manj razlezejo. Tako dobimo debele piškote s hrustljavo zunanjostjo in sočno sredico.
Tretja skrivnost pa je primeren čas mešanja masla in sladkorja. Maslo in sladkor z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom stepajte vsaj 5 minut – v tem času se zmes poveže: sladkor se raztopi in zmes postane gladka, puhasta, svetlejša (skoraj bela) in kremna. Zmes se na videz spremeni na svetlo že po minuti ali dveh, kljub temu mešajte še vsaj 3 minute, da dobite pravo teksturo.
Pri pripravi piškotov vedno svetujem, da dodajate moko oz. suhe sestavine postopoma in vmes maso dobro premešate. To je pomembno še posebej kadar pripravljate sladice z rjavim maslom, saj med procesom “žganja” masla le-to izgubi kar nekaj vlage. Več vlage kot izgubi, manj moke bo v receotu potrebno. Za lažjo predstavo – v receptu sem uporabila 170g surovega masla, po tem, ko sem ga s toplotno obdelavo spremenila (v rjavo maslo) in ohladila je tehtal le še 140g. Zato vsem svetujem, da dodajte maso postopoma.
V receptu je prav tako uporabljen mascavo sladkor (dobite ga v Sparu, Mercatorju itd.). Tega uporabim zato, ker doda piškotom dobro aromo, prav tako pa so zrnca bistveno manjša od klasičnega belega sladkorja in hitreje raztopi, ko ga kremasto mešate z maslom.
Skrivnost do najboljših piškotov? Za vas imam kar tri.
Najpomembnejša stvar je rjavo maslo. Rjavo maslo ni nič posebnega kar se tiče priprave – gre za način toplotne obdelave navadnega masla, ki zaradi daljšega kuhanja postane rjave barve in dobi noro, oreškasto aromo, ki vsako sladico popelje na drug nivo.
Druga skrivnost do najboljših piškotov pa je hlajenje mase (nujen korak, ki ga ne smete preskočiti!) V tem primeru maso hladimo eno uro, zato da se masa malo strdi in piškoti med peko manj razlezejo. Tako dobimo debele piškote s hrustljavo zunanjostjo in sočno sredico.
Tretja skrivnost pa je primeren čas mešanja masla in sladkorja. Maslo in sladkor z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom stepajte vsaj 5 minut – v tem času se zmes poveže: sladkor se raztopi in zmes postane gladka, puhasta, svetlejša (skoraj bela) in kremna. Zmes se na videz spremeni na svetlo že po minuti ali dveh, kljub temu mešajte še vsaj 3 minute, da dobite pravo teksturo.
Pri pripravi piškotov vedno svetujem, da dodajate moko oz. suhe sestavine postopoma in vmes maso dobro premešate. To je pomembno še posebej kadar pripravljate sladice z rjavim maslom, saj med procesom “žganja” masla le-to izgubi kar nekaj vlage. Več vlage kot izgubi, manj moke bo v receotu potrebno. Za lažjo predstavo – v receptu sem uporabila 170g surovega masla, po tem, ko sem ga s toplotno obdelavo spremenila (v rjavo maslo) in ohladila je tehtal le še 140g. Zato vsem svetujem, da dodajte maso postopoma.
V receptu je prav tako uporabljen mascavo sladkor (dobite ga v Sparu, Mercatorju itd.). Tega uporabim zato, ker doda piškotom dobro aromo, prav tako pa so zrnca bistveno manjša od klasičnega belega sladkorja in hitreje raztopi, ko ga kremasto mešate z maslom.
Hrustljavi piškoti s karamelo in oreščki
Nina ZorčičSestavine
Piškoti
Dodatki po izboru
Postopek
Preberite še:
2 replies to “Hrustljavi piškoti s karamelo in oreščki”
Irena
Tole so reeeees dobri piškotki, njami, njamiii
Nina Zorčič
oo Irena sem zelo vesela, da so vam piškoti všeč. hvala za sporočilo 🙂