Noro okusni pečeni njoki s posebno sestavino - karameliziran in gratiniran belgijski radič vitrof v česnovi omaki z olivnim oljem.. in parmezanom!
Zakaj je ta recept tako poseben? Ker so uporabljene čisto klasične sestavine, končna jed pa je neverjetno okusna.
Radič je sam po sebi grenek, ko ga pa priprapravimo počasi, ga karameliziramo potem pa v pečici na hitro še gratiniramo, pa nastane božanska poezija okusov.
Česen in olivno olje res odlično pašeta skupaj - ko pa dodamo še parmezan, hrustljavo zapečen v pečici, potem pa nam ti okusi kar vzamejo dih.
Za pripravo sem uporabila Spar sestavine in njihove Spar Premium krompirjeve njoke, ki so primerni tudi za peko v ponvi - brez predhodnega kuhanja. Njoke sem popekla v olivnem olju z drobtinami - božansko!
Pri pripravi vitrofa morate biti pozorni na to, da ga kuhate počasi, naj se vam ne mudi. S počasnim kuhanjem in s procesom karamelizacije radič izgubi grenkobo in dobi malo sladkobe.
Pečeni njoki z gratiniranim vitrofom v omaki s česnom in olivnim oljem
Pripravite njoke. V večji ponvi segrejte dve jedilni žlici olivnega olja. V olje dodajte krušne drobtine in premešajte. Pražite minuto, nato dodajte krompirjeve njoke.
Premešajte in pražite par minut na srednjem ognju, da se drobtine popražijo in njoki popečejo. Po približno petih minutah, ko so njoki in drobtine zlato popečeni, njoke prestavite v posodo in pustite stati.
Pripravite vitrof. Radič operite in dobro osušite. Odrežite dno radiča in ločite lističe. Dve glavici radiča narežite na tanke trakce, dve pa samo ločite na lističe.
V ponev (lahko isto kot za njoke) dodajte dve jedilni žlici olivnega olja in segrejte. Dodajte ves radič in pražite par minut, dokler ne postekleni in se obarva zlato rjavo.
Ko je radič mehek mu dodajte sladkor in premešajte. Dodajte vodo in kuhajte na nizkem ognju še 5-10 minut, dokler se radič ne zmehča in karamelizira.
Večje kose karameliziranega radiča (brez trakcev) prestavite v manjši pekač, dodate dva olupljena stroka česna in bogato posujte z naribanim parmezanom. Narezane trakce vitrofa prestavite v manjšo skodelico in postavite na stran.
Pekač postavite v segreto pečico za 10-15 minut, dokler se parmezan ne zapeče in dobi zlato skorjico.
Pekač vzemite iz pečice in nato pripravite omako. V večji ponvi na nizkem ognju segrejte olivno olje. Dodajte česen, narezan na tanke kolobarje, in pražite par minut, dokler se česen zlato rjavo zapeče. Med praženjem stalno mešajte in nadzirajte česen, da se ne zažge. Ko je česen zlato rjavo zapečen, v ponev dodajte trakce vitrofa in premešajte. Dodajte popečene njoke in premešajte. Kuhajte kakšno minuto, da se vse sestavine povežejo, nato dodajte pest naribanega in premešajte.
Na krožnik dodajte nekaj gratiniranih lističev vitrofa skupaj z zapečenim parmezanom in njoke skupaj z omako. Posujte z drobnjakom in naribanim parmezanim. Postrezite.
KLJUČNE BESEDE gratiniran vitrof, njoki, pečeni njoki
Pečeni njoki z gratiniranim vitrofom v omaki s česnom in olivnim oljem
Noro okusni pečeni njoki s posebno sestavino - karameliziran in gratiniran belgijski radič vitrof v česnovi omaki z olivnim oljem.. in parmezanom!
Zakaj je ta recept tako poseben? Ker so uporabljene čisto klasične sestavine, končna jed pa je neverjetno okusna.
Radič je sam po sebi grenek, ko ga pa priprapravimo počasi, ga karameliziramo potem pa v pečici na hitro še gratiniramo, pa nastane božanska poezija okusov.
Česen in olivno olje res odlično pašeta skupaj - ko pa dodamo še parmezan, hrustljavo zapečen v pečici, potem pa nam ti okusi kar vzamejo dih.
Za pripravo sem uporabila Spar sestavine in njihove Spar Premium krompirjeve njoke, ki so primerni tudi za peko v ponvi - brez predhodnega kuhanja. Njoke sem popekla v olivnem olju z drobtinami - božansko!
Pri pripravi vitrofa morate biti pozorni na to, da ga kuhate počasi, naj se vam ne mudi. S počasnim kuhanjem in s procesom karamelizacije radič izgubi grenkobo in dobi malo sladkobe.
Pečeni njoki z gratiniranim vitrofom v omaki s česnom in olivnim oljem
Nina ZorčičSestavine
Njoki
Gratiniran vitrof
Omaka s česnom in olivnim oljem
Dodatki
Postopek
Preberite še: