Odlični hrustljavi kakavovi piškoti s prelivom iz bele čokolade – tokrat na malo drugačen način! Iz pečenih piškotov sem oblikovala božično drevesce, ki popestri vsako praznično druženje.
Noro preprosta priprava – piškote pripravte v eni posodi, maso pa lahko zmešate kar z rokami ali pa si pomagate s kuhinjskim robotom.
Pri pripravi posebnih zamenjav ne svetujem, priporočam pa, da se držite časa hlajenja – brez hlajenja piškoti ne bodo obdržali svoje oblike in se bodo med peko razlezli.
Piškote lahko seveda izrežete tudi v druge oblike, lahko pa sestavite podoben drevešček. Za pripravo takšnega dreveščka potrebujete vsaj 5 različnih velikosti modelčkov v obliki zvezde. Izrezane piškote potem zlagate enega na drugega, da dobite želeno velikost.
Praznični kakavovi piškoti
Nina Zorčič
Čas priprave 1ura10min
Čas peke 11min
Vrsta obroka Sladica
Količina 30piškotov
Sestavine
Piškoti
225gpšenične bele moke tip 500
150gmasla(sobna temperatura, narezano na kocke)
100gsladkorja v prahu
20gkakava v prahu
1čajna žličkavaniljeve arome
2srednje velikarumenjaka
Preliv
stopljena bela čokolada
sladkorna dekoracija
Postopek
V veliki posodi zmešajte moko, maslo, sladkor v prahu, kakav v prahu, vaniljevo aromo in rumenjake.
Z rokami ali s pomočjo kuhinjskega robota gnetite tako dolgo, da nastane enotno testo, ki ne sme biti lepljivo. V kolikor se lepi na roke, dodajte še kakšno čajno žličko moke.
Iz testa oblikujte dva diska, ju tesno zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za 1 uro.
Ko je testo ohlajeno, segrejte pečico na 175 stopinj.
En disk vzemite iz hladilnika, ga razvaljajte in iz njega izrežite poljubne oblike. Za oblikovanje dreveščka potrebujete vsaj 5 različno velikih modelčkov v obliki zvezde - iz vsakega modelčka pa izrežite vsaj 4 piškote.
Izrezane piškote položite na pekač, obložen s papirjem za peko, med njimi pa naj bo vsaj 2 cm prostora.
Pekač postavite na hladno za vsaj 15 minut, da se piškoti strdijo - s tem poskrbimo za lepšo obliko piškotov.
Ohlajene piškote nato postavite v segreto pečico in pecite 10-11 minut. Medtem lahko iz drugega kosa testa izrežete oblike, jih položite na drug pekač in postavite na hladno.
Piškote po peki pustite še nekaj minut na pekaču, da se do konca strdijo, nato pa jih previdno prestavite na rešetko za hlajenje.
Svetujem vam, da piškotov nikoli ne odlagate na vroč pekač, ampak si raje pripravite dva, saj se bodo piškoti na vročem pekaču začeli topiti še preden pridejo v pečico, zaradi česar izgubijo obliko.
Ohlajene piškote lahko premešate s stopljeno belo čokolado ali pa uporabite poljubno dekoracijo. Za oblikovanje drevesca preprosto zlagajte piškote enega na drugega - začnite z največjimi in zaključite z najmanjšimi.
KLJUČNE BESEDE božični piškoti, brownie piškoti, praznični piškoti
Praznični kakavovi piškoti
Praznični kakavovi piškoti
Nina ZorčičSestavine
Piškoti
Preliv
Postopek
Preberite še: