Upam si trditi, da vas spodaj čaka najboljši recept za neverjetno sočno in puhasto babko z božanskim cimetovim nadevom in Speculaas namazom.
Testo je pripravljeno hitro in preprosto, kar pa je najpomembnejše: vedno uspe! Nadev pa je božanski, izredno sočen in res poln okusa.
Zvezde recepta? Neverjetno puhasto testo in božanski cimetov nadev. Babka je neverjetno sočna, a ni mokra. Je okusna in ravno prav sladka, hkrati pa polna arom cimeta in slastnih cimetovih piškotov. Po vrhu je hrustljavo zapečena, ker pa jo pred peko posujemo še s kokosovim sladkorjem je tudi rahlo karamelizirana - BOŽANSKO!
Spodaj v receptu z vami delim nekaj trikov in nasvetov, kako do najboljše babke in kako olajšati/spodbuditi proces vzhajanja. Prvi nasvet, ki smo ga za vas pripravili z Maestro začimbami: ne skoparite s cimetom! V nadev dodajte bogato količino cimeta, za res poln okus.
Testo za babko je pripravljeno v eni posodi, svetujem pa pripravo s kuhinjskim robotom in nastavkom/kavljem za gnetenje. Tako si delo olajšate, testo pa je hitreje pripravljeno. Pri babki je zelo pomembno vzhajanje - vzhajajte vsaj 45 minut do 1 ure 30 minut. Vzhajajte toliko časa, da babka dvakrat naraste. Vzhajajte nekje na toplem, kjer ni prepiha. Najraje svetujem, da babko vzhajate v pečici, segreti na 30 stopinj. Tam je temperatura stalna in ni prepiha, kar poskrbi za enakomerno vzhajanje.
V sredici oz. v nadevu se skriva zmehčano maslo. Uporabite maslo, ki ste ga pred tem segrevali na sobni temperaturi. Mora biti tako mehko, da ga lahko bres težav premažete po testu, ne sme pa biti stopljeno oz. tekoče. Maslo v sredico dodamo za sočnost, vse ostale dodatke pa za okus. Cimet, kokosov sladkor in Speculaas krema poskrbijo za neverjeten nadev, ki bo vse presenetil.
Uporabite lahko kupljen Speculaas namaz oz. kremo, ali jo pripravite kar sami doma. Če ga boste pripravljali sami v sekljalniku ali blenderju zmeljite 100g cimetovih Speculaas/Biscoff/Lotus piškotov, jedilno žlico kokosovega olja in 2 jedilni žlici vode. Vse skupaj zblendajte, da dobite gladko pasto. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico vode, če je masa pregosta. Dobiti morate gost namaz, ki ga lahko brez težav premažete po testu. Ne dodajajte preveč vode.
Babko po peki pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite, da počiva. Ko se ohladi na sobno temperaturo jo vzemite iz pekača in postrezite. Babka bo imela po peki hrustljavo skorjo. V kolikor imate raje mehko jo takoj po peki pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in vse skupaj ovijte v folijo za živila. Vlaga, ki se notri nabere bo zmehčala skorjo. Sama raje svetujem, da obdržite hrustljavo skorjo, saj je odličen kontrast neverjetno puhasti sredici.
120gzmehčanega masla(sobne temperature, tako mehko, da se ga lahko razmaže po testu)
1-2jedilni žlicicimeta Maestro
4-6jedilnih žliccimetovega Speculaas namaza ali domačega Speculaas namaza(za domači namaz: v sekljalniku ali blenderju zmeljite 100g cimetovih Speculaas/Biscoff/Lotus piškotov, jedilno žlico kokosovega olja in 2 jedilni žlici vode. Vse skupaj zblendajte, da dobite gladko pasto + po potrebi dodajte več vode)
70gkokosovega sladkorja
Premaz
med ali javorjev sirup
Postopek
V posodi kuhinjskega robota zmešajte toplo mleko, kvas in sladkor. Premešajte in pustite stati 5 minut, da se kvas aktivira.
Nato dodajte zmehčano maslo, narezano na manjše kose in z nastavkom za gnetenje premešajte. Maslo se v celoti ne bo zmešalo s tekočino. V kolikor ne boste gnetli z robotom lahko to storite kar z rokami, čas gnetenja pa podaljšajte na vsaj 15 minut.
Dodajte jajce in rumenjak ter premešajte. Dodajte 250g moke in sol ter na 3 ali 4 hitrosti kuhinjskega robota gnetite, da se masa združi v testo. Med rednim gnetenjem postopoma dodajte še 80g moke. Ko dodate vso moko gnetite še par minut, da dobite kompaktno testo. Testo bo mehko in vlažno, ne bo pa se lepilo na roke. V kolikor se testo lepi na roke dodajte še 1 jedilno žlico moke in ponovno pregnetite. Izognite se dodajanja preveč moke, saj želimo, da je testo vseeno malo bolj vlažno.
V posodo s testom dodajte olivno olje in kepo testa parkrat obrnite, da ga z vseh strani naoljite, nato posodo pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Na toplem vzhajajte vsaj 1 - 1,5 ure, da testo dvakrat naraste. Vzhajate lahko tudi v pečici, segreti na 30 stopinj.
Vzhajano testo prestavite na rahlo pomokano površino in razvaljajte v velikosti 40cm x 30cm.
Testo premažite z zmehčanim maslom in bogato posujte s cimetom. Premažite s Speculaas namazom in posujte s kokosovim sladkorjem.
Testo začnite zvijati po daljši strani, da dobite približno 40 cm dolgo rolado. Zvito testo obrnite na rob testa, tako da nadev ne bo tekel ven med rezanjem. Testo prerežite po sredini, po celotni dolžini, da dobite dva enaka traka. Vsak trak obrnite tako, da prerez z vidnim nadevom gleda navzgor. Sedaj začnite zvijati, kakor da delate kitko z dvema trakoma. Začnite na sredini in nadaljujte proti spodnjemu delu, na koncu se lotite še zgornjega.
Ko je babka zvita robove stisnite skupaj in testo previdno prestavite v pekač, premera približno 30cm x 10 cm, obložen s papirjem za peko.
Pekač prekrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 45 min - 1 uro oz. tako dolgo, da testo naraste. Vzhajate lahko tudi v pečici, segreti na 30 stopinj.
Ko je testo pripravljeno, segrejte pečico na 175 stopinj. V kolikor ste babko vzhajali v pečici, jo pred tem umaknite na pult!
Babko vstavite v segreto pečico in pecite 40 minut. V kolikor se vrh babke prehitro barva na rjavo, ga po 30 minutah prekrijte z alufolijo, da se ne bo zažgal.
Pečeno babko pustite v pekaču, dokler se popolnoma se ohladi.
Ohlajeno babko premažite z medom ali javorjevim sirupom ter postrezite.
KLJUČNE BESEDE babka, babka s cimetom, cimetova babka, pletenka, potica, praznična babka
Puhasta in sočna babka s cimetom
Upam si trditi, da vas spodaj čaka najboljši recept za neverjetno sočno in puhasto babko z božanskim cimetovim nadevom in Speculaas namazom.
Testo je pripravljeno hitro in preprosto, kar pa je najpomembnejše: vedno uspe! Nadev pa je božanski, izredno sočen in res poln okusa.
Zvezde recepta? Neverjetno puhasto testo in božanski cimetov nadev. Babka je neverjetno sočna, a ni mokra. Je okusna in ravno prav sladka, hkrati pa polna arom cimeta in slastnih cimetovih piškotov. Po vrhu je hrustljavo zapečena, ker pa jo pred peko posujemo še s kokosovim sladkorjem je tudi rahlo karamelizirana - BOŽANSKO!
Spodaj v receptu z vami delim nekaj trikov in nasvetov, kako do najboljše babke in kako olajšati/spodbuditi proces vzhajanja. Prvi nasvet, ki smo ga za vas pripravili z Maestro začimbami: ne skoparite s cimetom! V nadev dodajte bogato količino cimeta, za res poln okus.
Testo za babko je pripravljeno v eni posodi, svetujem pa pripravo s kuhinjskim robotom in nastavkom/kavljem za gnetenje. Tako si delo olajšate, testo pa je hitreje pripravljeno. Pri babki je zelo pomembno vzhajanje - vzhajajte vsaj 45 minut do 1 ure 30 minut. Vzhajajte toliko časa, da babka dvakrat naraste. Vzhajajte nekje na toplem, kjer ni prepiha. Najraje svetujem, da babko vzhajate v pečici, segreti na 30 stopinj. Tam je temperatura stalna in ni prepiha, kar poskrbi za enakomerno vzhajanje.
V sredici oz. v nadevu se skriva zmehčano maslo. Uporabite maslo, ki ste ga pred tem segrevali na sobni temperaturi. Mora biti tako mehko, da ga lahko bres težav premažete po testu, ne sme pa biti stopljeno oz. tekoče. Maslo v sredico dodamo za sočnost, vse ostale dodatke pa za okus. Cimet, kokosov sladkor in Speculaas krema poskrbijo za neverjeten nadev, ki bo vse presenetil.
Uporabite lahko kupljen Speculaas namaz oz. kremo, ali jo pripravite kar sami doma. Če ga boste pripravljali sami v sekljalniku ali blenderju zmeljite 100g cimetovih Speculaas/Biscoff/Lotus piškotov, jedilno žlico kokosovega olja in 2 jedilni žlici vode. Vse skupaj zblendajte, da dobite gladko pasto. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico vode, če je masa pregosta. Dobiti morate gost namaz, ki ga lahko brez težav premažete po testu. Ne dodajajte preveč vode.
Babko po peki pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite, da počiva. Ko se ohladi na sobno temperaturo jo vzemite iz pekača in postrezite. Babka bo imela po peki hrustljavo skorjo. V kolikor imate raje mehko jo takoj po peki pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in vse skupaj ovijte v folijo za živila. Vlaga, ki se notri nabere bo zmehčala skorjo. Sama raje svetujem, da obdržite hrustljavo skorjo, saj je odličen kontrast neverjetno puhasti sredici.
Puhasta in sočna babka s cimetom
Nina ZorčičSestavine
Testo
Nadev
Premaz
Postopek
Preberite še: