Moj prvi čili in priznam, da me je navdušil! Dejansko zelo okusna in preprosta jed za pripravo. Med raziskovanjem po spletu, kako najbolje pripraviti čili in na kaj biti pozoren, sem ugotovila, da obstaja ogromno različnih načinov, kako ga pripravit. nekateri imajo raje redkejšega, bolj tekočega, nekateri pa bolj gostega, da skoraj ni tekočine. Jaz sem se med testiranjem recepta odločila za bolj gost čili, saj se mi je zdel tako res bolj poln okusa in bolj privlačne teskture.
Upoštevala sem tudi nasvet, ki doda piko na i čiliju - dodan sladkor ali košček temne čokolade! V marsikaterih jedeh, kjer se srečamo z govedino ali mletim mesom, se svetuje malo sladkorja ali temne čokolade, ker res poudari okuse in doda kanček sladkobe. Zaradi tega jed ni sladka, samo izniči kislost, ki jo morda dodajo paradižniki oz. paradižnikova omaka. Pri odmerjanju teh sestavin dobite pozorni, da ste zmerni. Ena žlica sladkorja ali ena kocka temne (ne mlečne ali jedilne) čokolade bo čisto dovolj, saj ne želimo čokoladnega okusa v čiliju.
Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Spar. Za vas smo kreirali odlične recepte za celo družino, znesek uporabljenih sestavin pa ne preseže 10 eur!
Uporabili smo odlične in cenovno dostopne Spar S budget izdelke. Kljub temu, da so izdelki noro ugodni, je kvaliteta vrhunska, pripravljene jedi pa bodo očarale vse za mizo!
Zakaj je chilli con carne tako popularen? Ker je preprost za pripravo - vse nastane v eni ponvi! Ker je zaradi izbrane mešanice začimb res polnega okusa in zaradi dodatkov tudi nasiten. Uživate ga lahko skupaj z basmati rižem, kruhki ali drugo prilogo po želji. Svetujem pa tudi žlico kisle smetane, ki je pri takšnem obroku nepogrešljiva.
Kot omenjeno je moj čili bolj gost in zaradi tega tudi bolj poln okusa. Če imate raje bolj tekoče mu enostavno med kuhanjem dodajte več vode. Ne zmanjšujte časa kuhanja, ampak raje dodajte več vode, ko le-ta izhlapi.
Ker je recept zelo preprost, uporabljene pa klasične sestavine vam svetujem, da mu sledite in sestavin/količin ne spreminjate. Tako je odličen chilli zagotovljen. Zelo pomembno je tudi, da na koncu čili pustite počivati 10 minut - tako se okusi povežejo, končni rezuultat pa je božanski.
Lahko ga pripravite tudi več in shranite v hladilnik ali zamrzovalnik. V tem času se bo še bolj zgostil, zato vam svetujem, da mu med pogrevanjem dodate še malo vode, ne preveč.
Chilli con carne
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 40mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
2jedilni žliciolivnega olja
1srednje velikačebula
2strokačesna
500gmletega govejega mesa
2čajni žlićkiorigana
2čajni žlićkičebule v prahu
2čajni žlićkičesna v prahu
4čajne žlićkesladke paprike v prahu
1čajna žličkamletega čilija
2čajni žlićkimlete kumine
400gparadižnika s koščki v paradižnikovi omaki
300mlvode
1goveja kocka
1jedilna žlicarjavega sladkorja(ali sladkorja po izbiri, nadomestite pa lahko tudi z eno kocko temne čokolade)
3jedilne žliceparadižnikovega koncentrata
1čajna žličkasoli(dodajte več po okusu)
420grdečega fižola iz konzerve
Dodatki
basmati riž
žlicakisle smetane
svež peteršilj
Postopek
V večji ponvi segrejte olivno olje.
Na segreto olje dodajte nasekljano čebulo in česen.
Pražite, dokler čebula ne postekleni.
Dodajte mleto goveje meso in premešajte. S pomočjo kuhalnice razdrite večje skupke mesa.
Začinite z origanom, čebulo v prahu, česnom v prahu, sladko papriko, mletim čilijem in kumino. Premešajte in pražite, dokler meso ne porjavi.
Dodajte paradižnik v koščkih v omaki in zalijte z vodo. Dodajte govejo kocko in jo dobro vmešajte.
Dodajte sladkor in paradižnikov koncentrat ter premešajte. Pokrijte s pokrovko in kuhajte 15 - 20 minut, vmes pa redno mešajte in pazite, da se dno ne zažge. Kuhajte, dokler se čili ne zgosti v gosto, sočno omako. Če imate raje bolj tekoč čili dodajte več vode, meni osebno pa je boljši bolj gost, saj je tako bolj poln okusa.
Dodajte odcejen rdeč fižol in premešajte. Pustite, da ponovno zavre, nato pa ugasnite ogenj in pustite 10 minut, da se okusi povežejo. Ta korak je nujen, čili mora počivati.
Postrezite z basmati rižem in kislo smetano. Po želji dekorirajte s svežim peteršiljem.
Chilli con carne
Moj prvi čili in priznam, da me je navdušil! Dejansko zelo okusna in preprosta jed za pripravo. Med raziskovanjem po spletu, kako najbolje pripraviti čili in na kaj biti pozoren, sem ugotovila, da obstaja ogromno različnih načinov, kako ga pripravit. nekateri imajo raje redkejšega, bolj tekočega, nekateri pa bolj gostega, da skoraj ni tekočine. Jaz sem se med testiranjem recepta odločila za bolj gost čili, saj se mi je zdel tako res bolj poln okusa in bolj privlačne teskture.
Upoštevala sem tudi nasvet, ki doda piko na i čiliju - dodan sladkor ali košček temne čokolade! V marsikaterih jedeh, kjer se srečamo z govedino ali mletim mesom, se svetuje malo sladkorja ali temne čokolade, ker res poudari okuse in doda kanček sladkobe. Zaradi tega jed ni sladka, samo izniči kislost, ki jo morda dodajo paradižniki oz. paradižnikova omaka. Pri odmerjanju teh sestavin dobite pozorni, da ste zmerni. Ena žlica sladkorja ali ena kocka temne (ne mlečne ali jedilne) čokolade bo čisto dovolj, saj ne želimo čokoladnega okusa v čiliju.
Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Spar. Za vas smo kreirali odlične recepte za celo družino, znesek uporabljenih sestavin pa ne preseže 10 eur!
Uporabili smo odlične in cenovno dostopne Spar S budget izdelke. Kljub temu, da so izdelki noro ugodni, je kvaliteta vrhunska, pripravljene jedi pa bodo očarale vse za mizo!
Zakaj je chilli con carne tako popularen? Ker je preprost za pripravo - vse nastane v eni ponvi! Ker je zaradi izbrane mešanice začimb res polnega okusa in zaradi dodatkov tudi nasiten. Uživate ga lahko skupaj z basmati rižem, kruhki ali drugo prilogo po želji. Svetujem pa tudi žlico kisle smetane, ki je pri takšnem obroku nepogrešljiva.
Kot omenjeno je moj čili bolj gost in zaradi tega tudi bolj poln okusa. Če imate raje bolj tekoče mu enostavno med kuhanjem dodajte več vode. Ne zmanjšujte časa kuhanja, ampak raje dodajte več vode, ko le-ta izhlapi.
Ker je recept zelo preprost, uporabljene pa klasične sestavine vam svetujem, da mu sledite in sestavin/količin ne spreminjate. Tako je odličen chilli zagotovljen. Zelo pomembno je tudi, da na koncu čili pustite počivati 10 minut - tako se okusi povežejo, končni rezuultat pa je božanski.
Lahko ga pripravite tudi več in shranite v hladilnik ali zamrzovalnik. V tem času se bo še bolj zgostil, zato vam svetujem, da mu med pogrevanjem dodate še malo vode, ne preveč.
Chilli con carne
Nina ZorčičSestavine
Dodatki
Postopek
Preberite še:
2 replies to “Chilli con carne”
dulen
Kaj pa zraven ?
Nina Zorčič
Se opravičujem za pozen odgovor, tale komentar mi je ušel! Zraven lahko riž, kruh, solato, mogoče celo kuskus/polento ali prilogo po izbiri 🙂