Preprosti hrustljavi piškoti s koščki temne čokolade in oreščki. Pripravljeni brez hlajenja in brez čakanja! Hitro in preprosto.
Pripravite jih lahko s pomočjo ročnega mešalnika ali kuhinjskega robota.
Narejeni v eni posodi, namesto vas pa jih zmeša kar kuhinjski robot.
Za zelo hrustljave piškote je izredno pomembno, da maslo in sladkor stepate vsaj 5 minut. Tako se sladkor vsaj delno raztopi in bolje poveže z maslom. Tako dobimo pravo teksturo piškota, ki je zunaj hrustljav, notri pa mehek in sočen. Prav tako pa se zaradi tega piškoti med peko bolj razlezejo.
Zato je izredno pomembno, da se ta korak ne preskoči ali zanemari. Delo si lahko olajšate s kuhinjskim robotom, ki maslo stepa medtem, ko vi pripravljate druge sestavine.
Za pripravo sem uporabila same osnovne sestavine, namesto mojih dodatkov pa lahko dodate svoje najljubše dodatke: suho sadje, navadne ali karamelizirane oreščke, belo čokolado, mini penice itd. Omejitev ni čisto nobenih.
Za najlepše okrogle piškote jih takoj po peki oblikujte z večjim okroglim modelčkom za piškote – modelček nežno pritisnite ob robove piškota in oblikujte lep krog.
Hrustljavi piškoti s koščki čokolade in oreščki
Nina Zorčič
Čas priprave 45mins
Čas peke 10mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 30piškotov
Sestavine
175gmasla
80grjavega sladkorja
150gkokosovega sladkorja
120gbelega sladkorja
2srednje velikijajci(sobna temperatura)
1rumenjak(sobna temperatura)
1čajna žličkasoda bikarbone
2čajni žličkivaniljeve arome
300gpšenične bele moke tip 500
½čajne žličkesoli
100gtemne/mlečne/karamelne čokolade v kapljicah ali nasekljane čokolade150g nasekljanih oreščkov (praženi lešniki, mandlji, pekan, itd)
Postopek
V manjšem loncu na nizkem ognju stopite maslo, dokler ne začne rahlo vreti. Maslo naj počasi vre, končano pa je takrat, ko se na dnu naberejo majhni rjavi koščki, pena se obarva zlate barve, vonj pa ima po praženih oreščkih.
Takrat maslo odstavite in prelijte v manjšo skodelico ter pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V ločeni posodi zmešajte moko, sol in sodo.
V posodi kuhinjskega robota ali s pomočjo ročnega mešalnika zmešajte ohlajeno rjavo maslo in vse sladkorje. Na srednji hitrosti mešajte 5 minut.
Nato dodajte jajca, rumenjake in vaniljo in mešajte, dokler se vse ne poveže.
Dodajte polovico suhih sestavin ter mešajte na nizki hitrosti, dokler se vse ne poveže. Dodajte še preostanek sestavin in premešajte samo toliko, da ni več sledu moke. Ne mešajte predolgo.
V zmes dodajte nasekljano čokolado in oreščke ter premešajte s silikonsko lopatico (nekaj koščkov dodatkov pustite, da jih lahko na koncu posujete na piškote).
Na pekač, obložen s papirjem za peko, oblikujte kroglice težke približno 25-30g in jih postavite na pekač vsaj 2,5 cm narazen, saj se piškoti med peko razlezejo. Po želji dodatno posujte s preostankom oreščkov in/ali čokolade. Preostanek mase pokrijte s folijo za živila, da se ne izsuši.
Pecite 9-10minut oz. tako dolgo, da se robovi obarvajo rahlo rjavo.
Pečene piškote vzemite iz pečice in pustite na pekaču še vsaj 3 minute, še vroče pa lahko s pomočjo okroglega modelčka za piškote oblikujete v lepše kroge. Po želji po vrhu dodajte dodatne koščke čokolade.
Prestavite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Hrustljavi piškoti s koščki čokolade in oreščki
Hrustljavi piškoti s koščki čokolade in oreščki
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: