Noro hrustljavi, noro okusni in noro čokoladni! To bodo vaši novi najljubši piškoti – brez dvoma!
Narejeni v eni posodi, namesto vas jih zmeša kuhinjski robot, speče pa pečica! Pri hrustljavih piškotih je zelo pomembno, da maslo in sladkor kar se da najbolje kremno vmešamo! Meni je pomagal Delimano kuhinjski robot Pro. Za te piškote je potrebno maslo in sladkor mešati 5 minut, da se sladkor malo raztopi in poveže z maslom. Tako dobimo pravo teksturo piškota, ki je zunaj hrustljav, notri pa mehek in sočen. Prav tako pa s tem pomagamo, da se piškoti med peko lepo razlezejo! Zato je izredno pomembno, da se ta korak ne preskoči ali zanemari. Najlažje pa to stori kuhinjski robot, medtem ko vi vmes pripravljate ostale sestavine za piškote. Kaj še potrebujete si preberite spodaj!
Za pripravo sem uporabila same osnovne sestavine, namesto mojih dodatkov pa lahko dodate karkoli želite! Suho sadje, navadne ali karamelizirane oreščke, temno čokolado, mini penice itd. Omejitev ni čisto nobenih!
Hrustljavi piškoti s koščki čokolade in oreščki
Nina Zorčič
Čas priprave 45min
Čas peke 8min
Vrsta obroka Sladica
Količina 30piškotov
Sestavine
175gmasla
230grjavega sladkorja
120gbelega sladkorja
2srednje velikijajci(sobna temperatura)
1rumenjak(sobna temperatura)
1čajna žličkasoda bikarbone
2čajni žličkivaniljeve arome
300gpšenične bele moke tip 500
½čajne žličkesoli
100gtemne/mlečne/karamelne čokolade v kapljicah ali nasekljane čokolade150g nasekljanih oreščkov (praženi lešniki, mandlji, pekan, itd)
Postopek
V manjšem loncu na nizkem ognju stopite maslo, dokler ne začne rahlo vreti. Maslo naj počasi vre, končano pa je takrat, ko se na dnu naberejo majhni rjavi koščki, pena se obarva zlate barve, vonj pa ima po praženih oreščkih.
Takrat maslo odstavite in prelijte v manjšo skodelico ter pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V ločeni posodi zmešajte moko, sol in sodo.
V posodi kuhinjskega robota zmešajte ohlajeno rjavo maslo in oba sladkorja. Na tretji hitrosti (polovica moči) mešajte 5 minut.
Nato dodajte jajca, rumenjake in vaniljo in mešajte, dokler se vse ne poveže.
Dodajte polovico suhih sestavin ter mešajte na drugi hitrosti, dokler se vse ne poveže. Dodajte še preostanek sestavin in premešajte samo toliko, da ni več sledu moke. Ne mešajte predolgo.
V zmes dodajte nasekljano čokolado in oreščke ter premešajte s silikonsko lopatico (nekaj koščkov dodatkov pustite, da jih lahko na koncu posujete na piškote).
Na pekač, obložen s peki papirjem, oblikujte kroglice težke nekje 25-30g in jih postavite na pekač vsaj 2,5 cm narazen, saj se piškoti med peko razlezejo. Po želji dodatno posujte s preostankom oreščkov in/ali čokolade. Preostanek mase pokrijte s folijo za živila, da se ne izsuši.
Pecite 7-8 minut oz. tako dolgo, da se robovi obarvajo rahlo rjavo.
Pečene piškote vzemite iz pečice in pustite na pekaču še nekje 3 minute, še vroče pa lahko s pomočjo okroglega modelčka za piškote oblikujete v lepše kroge.
Prestavite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Hrustljavi piškoti s koščki čokolade in oreščki
Hrustljavi piškoti s koščki čokolade in oreščki
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: