Browniji s trojno čokolado – prava čokoladna bomba za vse prave čokoholike!
Pred vami je nora čokoladna sladica. Sočen, čokoladen biskvit z dodanimi koščki bele, mlečne in temne čokolade, prelit z gladkim, kremnim, temnim čokoladnim ganachem. Noro!
Klasičen brownie biskvit in stepen čokoladen ganache, ki skupaj tvorita najboljše, najbolj čokoladne brownije!
Priprava je zelo preprosta, možnosti, da se vam sladica ponesreči pa je malo. Pozorni bodite samo pri pripravi ganache kreme.
Pri pripravi ganache kreme bodite pozorni na smetano – kuhajte jo samo toliko, da se segreje, ne sme pa zavreti. Še vročo nato prelijte po drobno nasekljani čokoladi in vse skupaj premešajte. V kolikor se vam ganache “loči” oz. postane grudast ga lahko rešite na dva načina: lahko mu dodajte jedilno žlico ali dve mleka (ne smetane!) in premešate, lahko pa zmes vrnete na ogenj in na srednjem ognju segrevate in zraven stalno mešate. Mene vedno reši kar prvi način – dodajanje mleka. Pomembno pa je, da dodate mleko in ne smetane, saj se ganache največkrat loči zaradi prevelike količine maščobe v kremi, ki se nima kam vezati, zato nastanejo grudice. Alternativno lahko dodate tudi vodo namesto mleka.
PRO TIP: brownije lahko pred uživanjem za 5-8 sekund pogrejte v mikrovalovni pečici, tako se ganache zmehča, biskvit pa segreje – OMAMNO!
Browniji s trojno čokolado
Nina Zorčič
Čas priprave 10min
Čas peke 28min
Vrsta obroka Sladica
Količina 9kock
Sestavine
Biskvit
115gmasla
85gtemne čokolade(vsaj 75%)
150gsladkorja v prahu
1čajna žličkavaniljeve arome
2srednje velikijajci(sobna temperatura)
35gpšenične bele moke tip 500
30gkakava v prahu
100gčokoladnih kapljic ali nasekljane bele, mlečne, temne čokolade
Stepen čokoladni ganache
100gsmetane za stepanje
100ggrobo nasekljane temne čokolade(vsaj 75%)
25gbelega sladkorja
½zavojčkavaniljevega sladkorja
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Na vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici stopite maslo, temno čokolado in sladkor v prahu.
Vmešajte vanilijo in pustite, da se malo ohladi.
V veliki posodi s pomočjo ročnega mešalnika na srednje visoki hitrosti stepajte jajca tako dolgo, da nastane bleda, puhasta zmes (nekje 3-5 minut).
V jajca dodajte rahlo ohlajeno čokoladno mešanico. Dodajte moko in kakav ter mešajte, dokler ni več sledu moke. Ne mešajte predolgo.
Dodajte čokoladne kapljice ali nastrgano čokolado in premešajte samo toliko, da se vse poveže.
Zmes razporedite v pekač premera 18x18 cm, obložen s papirjem za peko in pecite 25-28 minut oz. dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa, je pa rahlo vlažen - tako dobimo fudgy sredico). Čas temperature se razlikuje pri različnih pečicah, zato začnite preverjati stanje brownijev po 25 minutah peke.
Vzemite iz pečice in pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi.
Medtem pripravite stepen čokoladni ganache. Čokolado nalomite na manjše kose in stopite na vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici.
Nato v loncu na srednjem ognju segrevajte smetano za stepanje, sladkor in vaniljev sladkor, dokler se smetana ne segreje, sladkor popolnoma raztopi in postane mešanica vroča, ne pa vrela.
V posodo s stopljeno temno čokolado nalijte mešanico smetane in premešajte s silikonsko lopatico ali železno mešanico. Mešajte, dokler se vse skupaj ne poveže v enotno, gosto, gladko zmes - ganache. Mešajte počasi in enakomerno.
Pustite stati 30 minut do 1 ure oz. tako dolgo, da se zmes popolnoma ohladi. Vsakih 10 minut zmes rahlo premešajte, da se bo hladila enakomerno.
Ohlajeno kremo stepajte z ročnim mešalnikom na najvišji hitrosti tako dolgo, da postane bleda, puhasta in obdrži trdne vrhove, ko mešalnik vzamete iz posode.
Ohlajene brownije premažite s stepeno ganache čokoladno kremo, razrežite in postrezite.
Browniji s trojno čokolado
Browniji s trojno čokolado
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Stepen čokoladni ganache
Postopek
Preberite še: