Noro okusne karamelne kocke z domačim hrustljavim karamelnim biskvitom, najboljšo hitro domačo karamelo in božanskim čokoladnim prelivom.
Rahlo posute s soljo? Vrhunske!
Noro okusne karamelne kocke z domačim hrustljavim karamelnim biskvitom, najboljšo hitro domačo karamelo in božanskim čokoladnim prelivom.
Rahlo posute s soljo? Vrhunske!
Za pripravo karamelnih kock sem uporablila samo osnovne sestavine, prav tako pa sem karamelo pripravila sama iz samo treh sestavin!
Karamelo sem za dodatno aromo in sočnost dodala tudi biskvitu – odlična nežna karamelna aroma popelje biskvit na čisto drug nivo.
Recept za karamelo je preprost in preverjeno vedno uspe.
Prav tako pa je karamela zelo vsestranska – uporabite jo lahko za ogromno sladic ali kot preliv. Kar nekaj receptov in idej za uporabo vas že čaka na blogu.
Za pripravo karamelnih kock sem uporablila samo osnovne sestavine, prav tako pa sem karamelo pripravila sama iz samo treh sestavin!
Karamelo sem za dodatno aromo in sočnost dodala tudi biskvitu – odlična nežna karamelna aroma popelje biskvit na čisto drug nivo.
Recept za karamelo je preprost in preverjeno vedno uspe.
Prav tako pa je karamela zelo vsestranska – uporabite jo lahko za ogromno sladic ali kot preliv. Kar nekaj receptov in idej za uporabo vas že čaka na blogu.
Karamelne kocke so preproste za pripravo, kljub temu pa bodo navdušile vse!
So ravno prav sladke in noro sočnez. Kombinacija hrustljavega dna z gladko domačo karamelo je vrhunska. Okus čokolade vse skupaj odlično poveže v božansko sladico.
Karamelne kocke so preproste za pripravo, kljub temu pa bodo navdušile vse!
So ravno prav sladke in noro sočnez. Kombinacija hrustljavega dna z gladko domačo karamelo je vrhunska. Okus čokolade vse skupaj odlično poveže v božansko sladico.
Karamelne kocke
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Čas peke 35mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Karamela
230gbelega sladkorja
230gmasla(sobna temperatura, narezan na koščke)
65gsladke smetane ali kokosovega mleka iz pločevinke
Biskvit
60gmasla
100gpšenične polnozrnate moke
25govsene moke
¼čajne žličkesoli
¼čajne žličkecimeta
65gkokosovega sladkorja
1srednje velikojajce(sobna temperartura)
50gdomače karamele(recept zgoraj)
1čajna žličkavaniljeve arome
Čokoladni preliv
200gtemne čokolade(vsaj 70%)
Posip
sol(opcijsko ampak priporočljivo)
Postopek
Pripravite karamelo. V srednje velikem loncu na srednjem ognju segrevajte sladkor in ga z železno metlico stalno mešajte. Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Ta postopek zna trajati tudi 15 minut. Sladkor se bo pred topljenjem in karameliziranjem začel lepiti v večje skupke, kar je normalno. Med mešanjem se bo sladkor začel topiti, nato pa karamelizirati - barvati na rjavo. Ko se začne sladkor barvati ga morate pozorno spremljati in vmes stalno mešati.
Ko se stopljen sladkor obarva na bakreno rjavo ga odstavite in dodajte maslo. Ko boste dodali maslo se bo zmes dvignila, nastali pa bodo mehurčki in para. To je normalno, pomembno je samo, da vmes stalno mešate, da celotno maslo stopite in povežete s sladkorjem. Previdno in počasi mešajte nekje 2 minuti oz. tako dolgo, da se stopljen sladkor poveže s stopljenim maslom. V kolikor se vam sladkor in maslo ne povežeta, vrnite lonec na srednji ogenj in ob segrevanju mešajte. Dodajte še sladkor smetano oz. kokosovo mleko in mešajte tako dolgo, da se zmes poveže v enotno gladko svilnato karamelo.
Odstavite in pustite, da se ohladi. V kolikor so se vam v karameli nabrali kakšni trši kosi sladkorja vam svetujem, da jo v kozarec prelijete preko cedila, ki bo zajel večje kose.
Nato segrejte pečico na 175 stopinj in pripravite biskvit.
Maslo segrevajte v manjšem loncu na srednjem ognju. Ko se popolnoma raztopi ga pustite rahlo vreti, dokler se ne začne barvati na rjavo. Ko se maslo obarva na rjavo, na dnu lonca se naberejo manjši rjavi koščki, vonj pa spominja na pražene oreščke, takrat maslo odstavite in prelijte v manjšo skodelico. Pustite, da se ohladi.
Nato v večji skledi zmešajte pešnično in ovseno moko, sol ter cimet.
V ločeni posodi zmešajte jajce, sladkor, vaniljo, ohlajeno domačo karamelo in ohlajeno rjavo maslo.
Mokre sestavine prelijte k suhim in s pomočjo železne metlice za stepanje premešajte, dokler ne dobite enotne gladke zmesi.
Zmes enakomerno razporedite po rahlo naoljenem pekaču, premera 18x18 cm, obloženem s papirjem za peko. Mase je malo, ampak dovolj, zato jo enakomerno razporedite po dnu.
Postavite v pečico in pecite v ogreti pečici 10-11 minut.
Pečen biskvit pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi.
Ohlajen biskvit nato pustite v pekaču in ga prelijte s preostankom karamele. Postavite v hladilnik za vsaj 1 uro oz. tako dolgo, da se karamela zgosti.
Ko se je karamela zgostila, jo vzemite iz hladilnika in pustite na pultu 10 minut. Nato stopite temno čokolado in jo prelijte po karameli.
Vse skupaj postavite v hladilnik za 15 minut oz. tako dolgo, da se čokolada strdi.
Iz pekača nato previdno vzemite pripravljen biskvit s karamelo in čokolado, ga razrežite na kocke ali ploščice, po želji posujte s soljo in postrezite!
Karamelne kocke
Karamelne kocke
Nina ZorčičSestavine
Karamela
Biskvit
Čokoladni preliv
Posip
Postopek
Preberite še: