Najbolj mehki, puhasti in sočni čokoladni kakavovi krofi preliti s čokoladnim prelivom!
Sočen kakavov biskvit poln čokoladnih kapljic, prelit s čokoladnim prelovim dveh različnih čokolad – prava čokoladna bomba!
In ta preliv? Sploh ni tako težek kot se mogoče zdi. Vse kar morate storiti je, da stopite dve različni čokoladi v dveh različnih posodicah.
Nato kapnite eno čajno žličko ene čokolade v drugo – jaz sem kapnila eno čajno žličko temne čokolade v belo in jo s pomočjo zobotrebca premešala samo toliko, da je nastal poljuben vzorec.
V pripravljen nadev pomočite krof in ga odložite na rešetko za hlajenje, to je vse! Ni tako težko, kajne?
Iz spodaj napisanih sestavin lahko spečete klasične ali mini krofe.
Klasične (večje) pecite 13 minut, manjše (mini) pa pecite 8 minut.
S pomočjo zobotrebca pa lahko vedno preverite ali so že pečeni – nežno ga vstavite v pečen krof in izvlecite – v kolikor na sebi nima surovega testa, ima pa kakšno vlažno drobtino, so pečeni. Tako lahko preverite tako klasične kot tudi mini krofe.
Čokoladni krofi s čokoladnim prelivom
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 15mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12krofov
Sestavine
Biskvit
95g mleka
1čajna žličkakisa
110gmasla(stopljeno)
160gpirine gladke moke(ali pšenične bele moke tip 500)
40gkakava v prahu
110gkokosovega sladkorja
½čajne žličkepecilnega praška
½čajne žličkesode bikarbone
¼čajne žličkesoli
½čajne žličkeinstant kave
80gčokoladnih kapljic ali drobno nasekljane temne čokolade
2srednje velikijajci(sobna temperatura)
1čajna žličkavaniljeve arome
Preliv
100gbele čokolade
50gtemne čokolade
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V manjši skodelici zmešajte mleko in kis ter pustite stati 5 minut.
V ločeni posodi zmešajte moko, kakav, sladkor, pecilni prašek, soda bikarbono, sol, instant kavo in temno čokolado.
V ločeni posodi zmešajte vanilijo, jajca in mešanico mleka ter kisa. Premešajte, da nastane enotna zmes.
Mokre sestavine prelijte k suhim in rahlo premešajte, da se povežejo. Dodajte stopljeno in ohlajeno maslo ter premešajte samo toliko, da ni več sledu moke.
Maso nadevajte v dobro naoljene modelčke za krofe - nadevate jo lahko z žlico, ali pa vso maso nadevate v dekorirno vrečko in z njo napolnite modelčke. Lahko pečete klasične krofe ali mini različico, maso pa v obeh primerih napolnite do 2/3 visoko. Preostanek mase pokrijte in pustite na sobni temperaturi, medtem ko pečete prve krofe.
Klasične krofe pecite 13-14 minut oz. dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa, mini krofe pa 8-9 minut. Krofov ne pecite predolgo, saj jih to izsuši.
Ko so pečeni jih vzemite iz pečice in obrnite modelček ob pult, da krofi popadajo ven. Če ne popadajo sami, jim pomagajte in jih ob strani spodrezajte z nožem. Nato jih položite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladijo in strdijo (takoj po peki bodo krofi zelo mehki in krhki). Medtem pripravite čokoladni preliv.
V mikrovalovki ali na vodni kopeli stopite dve vrsti čokolad ločeno, vsako v svoji skodelici - jaz sem izbrala belo in temno, lahko pa uporabite mlečno, ruby, pomarančno, karamelno itd.
V posodico bele čokolade pokapajte temno čokolado s pomočjo s čajne žličke. Nato z zobotrebcem oblikujte marble vzorec - z zobotrebcem čokoladi rahlo premešajte samo toliko, da se oblikuje nek vzorec, ne mešajte preveč, saj ne želimo, da se čokoladi združita v eno.
V pripravljen vzorec pomočite krof, ga dvignite in ga par sekund držite, da odteče odvečna čokolada nato pa ga postavite na rešetko za hlajenje. Ponovite z vsemi krofi.
Postrezite takoj ali počakajte, da se čokolada strdi.
KLJUČNE BESEDE čokoladni krofi, donuts, karamela, krofi
Čokoladni krofi s čokoladnim prelivom
Čokoladni krofi s čokoladnim prelivom
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Preliv
Postopek
Preberite še: