Najboljša jabolčna pita - zakaj? Ker je za osnovo uporabljeno domače listnato testo, ki je dejansko pripravljeno zelo preprosto!
Pita galeta je rustikalna, hitro narejena pita, ki jo lahko napolnite z nadevi po izbiri: lahko dodate slane ali sladke nadeve. Posebnost te pite je ravno njen izgled - testo lahko oblikujete v krog ali kvadrat, sredino nadevate z dodatki, rob pa potem zavihate čez dodate in s tem ustvarite neko "posodico" v kateri se vse lepo speče.
Domače listnato testo je veliko boljše kot kupljeno iz več razlogov. Pripravljeno je res preprosto in hitro, zamudno je le hlajenje, ki pa je nujno potrebno. Domače listnato testo je tudi bolj aromatično, prav tako pa mu lahko dodate kakšne dodatke, ki jih v kupljenem ni - tokrat sem mu dodala cimet!
Za listnato testo je potrebna odlična moka, zato sem uporabila Zlato moko Mlinotest. Od klasične se razlikuje po večji vsebnosti beljakovin in po bolj gladki teksturi. Odlična za pripravo najboljšega domačega listnatega testa.
Za pripravo listnatega testa vam svetujem, da se držite postopka in količine sestavin, pri dodatkih pa ste lahko kreativni. Galeti sem tokrat dodala sladek nadev z jabolki in cimetom, za piko na i pa sem še topli galeti dodala kepico vaniljevega sladoleda - božansko!
Recept za najboljšo pito vas čaka spodaj, na svojem Instagram profilu @ninazorcic pa z vami delim nekaj informacij o Mlinotestovi kuharski akademiji in novi nagradni igri! Spremljajte.
Galeta iz domačega listnatega testa z jabolki in cimetom
Nina Zorčič
Čas priprave 2hrs40mins
Čas peke 20mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Listnato testo
250gzlate moke Mlinotest
230gmasla(ohlajeno)
1rumenjak
1jedilna žlicaruma
1čajna žličkajabolčnega kisa
1čajna žličkacimeta
Nadev
2-3večjesladke jabolke
3jedilne žlicesladkorja
1jedilna žlicalimoninega soka
½čajne žličkecimeta
2čajni žličkiruma(opcijsko)
Premaz
1srednje velikojajce
2jedilni žlicisladkorja
Dodatki
praženi oreščki
sladoled
Postopek
Hladno maslo narežite na kocke velikosti 1x1 cm. Maslo dodajte v večjo posodo in dodajte dve jedilni žlici zlate moke.
Vse skupaj pregnetite in oblikujte v približno 1 cm debelo ploščo. Zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za 30 minut.
V večji posodi medtem pripravite testo. Zmešajte preostanek moke, rumenjak, rum, kis, vodo in cimet.
Premešajte in pregnetite samo toliko, da dobite čvrsto maso.
Testo ovijte s folijo za živila in pustite počivati 30 minut na sobni temperaturi.
Testo nato na pomokani površini razvaljajte na trikratno velikost ohlajene maslene plošče, ki jo položite na sredino. S testom prekrijte masleno ploščo (najprej daljši stranici, da se delno prekrivata, potem pa še krajši) in dobro zatesnite robove testa.
Pult rahlo posujte z malo moke, da lahko razvaljate testo.
Testo razvaljajte s pomočjo lesenega valjarja, valjajte pa samo s težo valjarja, da se ne iztisne masleni del. Priporočam, da z valjarjem nežno in počasi razvaljate oblikovano ploščo, da ostane maslo skrito v testu. Testo razvaljajte na velikot treh maslenih plošč.
Razvaljano testo ponovno zložite tako, da proti sredini prepognete obe daljši stranici - medtem lahko s čopičem sproti odstranjujete odvečno moko s testa, v kolikor se sprime. Nato testo prepognite samo čez polovico, kot knjigo.
Testo zavijte v folijo in postavite v hladilnik za 30 minut.
Postopek pregibanja od valjanja dalje še dvakrat ponovite. Po vsakem valjanju naj testo počiva v hladilniku 30 minut.
Pečico segrejte na 220 stopinj.
Po zadnjem pregibanju listnato testo razvaljajte v želeno obliko (krog, kvadrat), testo premaknite na papir za peko in ga na rahlo prepikajte z vilicami, da se med peko testo ne napihne.
Pripravite nadev.
Jabolka narežite na tanke rezine in jih polagajte na sredino testa. Oblikujete lahko poljuben vzorec, lahko pa jabolka tudi samo nadevate, brez posebnega zlaganja. Roba pite (cca 7 cm) ne prekrivajte z jabolkami oz. nadevom, saj se bo ta del prepognil čez nadev.
Ko ste dodali vsa jabolka jih enakomerno posujte s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom. Po želji lahko dodate tudi rum. Nadeva ne mešajte, okusi se povežejo med peko.
Robove pite prepognite čez pripravljen nadev. Galete so rustikalne pite, tako da testo ne rabi biti popolno, Robove malo stisnite skupaj, da ustvarite takšno “posodico” iz testa, v katerem se bodo jabolka spekla in okusi premešali.
Rob pite premažite z razzvrkljanim jajcem - s tem poskrbite za lep, zlato rjavo zapečen sijoč rob. Rob nato posujte z malo sladkorja, da se lepo zapeče in doda kanček sladkobe.
Postavite v pečico in pecite 20 minut.
Pečeno galeto pustite na pekaču vsaj 5-10 minut, da se malo ohladi, nato pa postrezite z nasekljanimi praženimi oreščki in kepico vaniljevega sladoleda.
Galeta iz domačega listnatega testa z jabolki in cimetom
Najboljša jabolčna pita - zakaj? Ker je za osnovo uporabljeno domače listnato testo, ki je dejansko pripravljeno zelo preprosto!
Pita galeta je rustikalna, hitro narejena pita, ki jo lahko napolnite z nadevi po izbiri: lahko dodate slane ali sladke nadeve. Posebnost te pite je ravno njen izgled - testo lahko oblikujete v krog ali kvadrat, sredino nadevate z dodatki, rob pa potem zavihate čez dodate in s tem ustvarite neko "posodico" v kateri se vse lepo speče.
Domače listnato testo je veliko boljše kot kupljeno iz več razlogov. Pripravljeno je res preprosto in hitro, zamudno je le hlajenje, ki pa je nujno potrebno. Domače listnato testo je tudi bolj aromatično, prav tako pa mu lahko dodate kakšne dodatke, ki jih v kupljenem ni - tokrat sem mu dodala cimet!
Za listnato testo je potrebna odlična moka, zato sem uporabila Zlato moko Mlinotest. Od klasične se razlikuje po večji vsebnosti beljakovin in po bolj gladki teksturi. Odlična za pripravo najboljšega domačega listnatega testa.
Za pripravo listnatega testa vam svetujem, da se držite postopka in količine sestavin, pri dodatkih pa ste lahko kreativni. Galeti sem tokrat dodala sladek nadev z jabolki in cimetom, za piko na i pa sem še topli galeti dodala kepico vaniljevega sladoleda - božansko!
Recept za najboljšo pito vas čaka spodaj, na svojem Instagram profilu @ninazorcic pa z vami delim nekaj informacij o Mlinotestovi kuharski akademiji in novi nagradni igri! Spremljajte.
Galeta iz domačega listnatega testa z jabolki in cimetom
Nina ZorčičSestavine
Listnato testo
Nadev
Premaz
Dodatki
Postopek
Preberite še: