Ideja za božično večerjo, ki bo vse navdušila - veganski zrezek, pečen krompir z začimbami in hitro pripravljena domača gravy omaka!
Brez posebnih veganskih nadomestkov in brez kompliciranja - pripravljeno hitro in preprosto!
Veganski zrezek oz. polpet je pripravljen iz bio čičerike od Eko Škrnicl - koda NINAZORCIC vedno prinese 10% popust. Čičeriki dodamo izbrane začimbe in svežo zelenjavo - spasiramo in oblikujemo polpete.
Za pripravo sem izbrala malo poseben način - polpete oz. zrezke sem najprej popekla v pečici, potem pa na hitro zapekla na ponvi, da se ustvari hrustljava, zapečena skorja.Lahko pa korak s pečico izpustite in zrezke oblikujete kar z rokami ter popečete samo na ponvi.Notranjost pa kljub peki ostane mehka in sočna.
Pika na i moji božični večerji je domača "gravy" omaka. Omaka je pripravljena hitro in preprosto v enem loncu in v manj kot petih minutah.
Omaka je gosta in kremna, ravno prav slana in meni osebno noro okusna. Pripravite je lahko več in jo shranite v hladilniku.
Veganska praznična večerja - zrezek s krompirjem in "gravy" omako
Nina Zorčič
Čas priprave 45mins
Čas peke 1hr
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Pečen krompir
7srednje velikihkrompirjev
2korenčka
2jedilni žliciolivnega olja4
1čajna žličkarožmarina
sol(po okusu)
Zrezek
150gbio čičerike Eko Škrnicl
2jedilni žliciolivnega olja
1čebula ali 50g pora
½strokačesna
1čajna žličkamajarona
1čajna žličkapeteršilja
¾čajne žličkesladke paprike
1jedilna žlicakoruzne moke
1jedilna žlicaparadižnikovega koncentrata
1jedilna žlicalahke sojine omake z manj soli
3jedilne žlicevode(dodajajte postopoma)
sol, poper(po okusu)
"Gravy" omaka
250mlzelenjavne jušne osnove
½čajne žličkečesna v prahu
2jedilni žlicikvasnih kosmičev
½jedilne žlicelahke sojine omake z manj soli(po okusu dodajte več)
½čajne žličkegladke dijon gorčice
2jedilni žlicipšenične bele moke tip 500
Postopek
Pečico segrejte na 235 stopinj.
Krompir očistite, po želji olupite (odvisno od vrste krompirja) in narežite na poljubne rezine. Enako storite s korenjem.
Krompir in korenje razporedite po velikem pekaču, obloženem s papirjem za peko. Za ekstra hrustljav krompir razporedite rezine tako, da se med seboj ne prekrivajo.
Krompir in korenje pokapajte z olivnim oljem, začinite in posujte s soljo. Postavite v segreto pečico in pecite 20-30 minut (odvisno od debeline rezin), dokler se krompir ne zapeče zlato rjavo. Pečico po peki krompirja zmanjšajte na 220 stopinj in pustite - pečico boste potrebovali še za zrezke.
Medtem v večjem loncu skuhajte čičeriko po navodilih. Čičeriko dodajte v večji lonec skupaj z vodo in kuhajte 35-45 minut oz. tako dolgo, da se čičerika skuha in zmehča.
Kuhano čičeriko odcedite, sperite in pustite v cedilu, medtem pa popražite čebulo/por.
V manjši ponvi na segretem olivnem olju popražite narezano čebulo ali por.
Ko je popražena jo odstavite v ponve in prenesite v sekljalnik.
Dodajte čičeriko, polovico stroka česna, začimbe, koruzno moko, paradižnikov koncentrat, sojino omako in 1 jedilno žlico vode. Vse skupaj spasirajte, da nastane lepljiva, gosta masa. Po potrebi, če je masa pregosta, da bi se lepo pasirala, dodajte še kakšno jedilno žlico vode in ponovo spasirajte. Maso poskusite in po želji dodate sol, poper.
Ko dobite gosto, lepljivo maso pripravite pekače.
Dva manjša okrogla pekača za sufle dobro namastite, dno pa obložite z manjšim okroglim kosom papirja za peko (prepreči, da bi se masa prilepila na dno). Pomembno je, da je pekač res dobro namaščen po celotni notranjosti. Po želji lahko korak s pečico tudi izpustite in zrezke oblikujete ročno ter jih popečete na ponvi.
Zmes za zrezek enakomerno nadevajte v pripravljena pekača in postavite v pečico, segreto na 220 stopinj.
Pecite 25-35 minut oz. tako dolgo, da se vrh zrezka malo zapeče.
Ko je zrezek zapečen vzemite pekače iz pečice. Pustite jih na pultu par minut, da se malo ohladi, potem pa pekač previdno obrnite na krožnik, da pade zrezek ven. Medtem segrejte naoljeno ponev na srednjem olju.
Zrezek previdno prestavite na segreto ponev in ga popecite iz obeh strani, dokler se hrustljavo ne zapeče.
Pečen zrezek odstavite s ponve.
Pripravite "gravy" omako. Vse sestavine za omako zmešajte v manjšem loncu in segrevajte na srednjem ognju. Med segrevanjem stalno mešajte z železno metlico za stepanje, dokler se omaka ne zgosti. Če omake ne boste mešali, bodo nastale grudice. Omako odstavite in postrezite.
Na krožnik dodajte zrezek, porcijo pečenega krompirja, pečeno korenje in prelijte z domačo "gravy" omako.
Veganska praznična večerja – zrezek s krompirjem in “gravy” omako
Ideja za božično večerjo, ki bo vse navdušila - veganski zrezek, pečen krompir z začimbami in hitro pripravljena domača gravy omaka!
Brez posebnih veganskih nadomestkov in brez kompliciranja - pripravljeno hitro in preprosto!
Veganski zrezek oz. polpet je pripravljen iz bio čičerike od Eko Škrnicl - koda NINAZORCIC vedno prinese 10% popust. Čičeriki dodamo izbrane začimbe in svežo zelenjavo - spasiramo in oblikujemo polpete.
Za pripravo sem izbrala malo poseben način - polpete oz. zrezke sem najprej popekla v pečici, potem pa na hitro zapekla na ponvi, da se ustvari hrustljava, zapečena skorja.Lahko pa korak s pečico izpustite in zrezke oblikujete kar z rokami ter popečete samo na ponvi.Notranjost pa kljub peki ostane mehka in sočna.
Pika na i moji božični večerji je domača "gravy" omaka. Omaka je pripravljena hitro in preprosto v enem loncu in v manj kot petih minutah.
Omaka je gosta in kremna, ravno prav slana in meni osebno noro okusna. Pripravite je lahko več in jo shranite v hladilniku.
Veganska praznična večerja - zrezek s krompirjem in "gravy" omako
Nina ZorčičSestavine
Pečen krompir
Zrezek
"Gravy" omaka
Postopek
Preberite še: