Najboljši, najbolj hrustljavi in najlažji masleni piškotki s čokoladnimi kapljicami!
Pripravljeni v eni posodi – čisto preprosto in iz samih klasičnih sestavin za peko!
Hrustljavi, a hkrati tako okusni in mehki, da se stopijo v ustih! Zraven pa še temna čokolada, ki je takoj po peki še malo tekoča.. BOŽANSKO!
Iz mase lahko oblikujete poljubne oblike, lahko pa si postopek olajšate in naredite kar kroglice, ki jih nato samo sploščite ob pekač.
Pomembno je le to, da pred peko oblikujete točno takšno obliko, kot želite, saj se piškoti med peko ne razlezejo. V kolikor boste oblikovali debelejše piškote jih pecite kakšno minuto dlje.
Koraka hlajenja NE izpustite, saj se bodo drugače piškoti med peko razlezli.
Recept je izredno preprost – vse sestavine samo zmešate in hitro zatem nastanejo popolni piškoti, primerni za vse priložnosti.
Hrustljavi masleni piškoti s koščki čokolade
Nina Zorčič
Čas priprave 2hrs10mins
Čas peke 8mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 45piškotov
Sestavine
225gmasla(sobne temperature)
90grjavega sladkorja
55gbelega sladkorja
1srednje velikojajce(sobne temperature)
1čajna žličkavaniljeve arome
345gpšenične bele moke tip 500
95gmini čokoladnih kapljic
Postopek
Na kuhinjski robot nastavite metlico za mešanje in na 2. hitrosti ročno vmešajte maslo in sladkor. Mešajte tako dolgo, da nastane enotna zmes, sladkor pa se ne bo povsem raztopil (približno 30 sekund). Po želji lahko mešate tudi z ročnim mešalnikom.
S silikonsko lopatico postrgajte robove in ponovno mešajte nekje 10 sekund.
Dodajte jajce in vaniljo ter premešajte. Po potrebi s silikonsko lopatico postrgajte robove.
Dodajte moko in mešajte na nizki hitrosti (1. ali 2. stopnja) in mešajte tako dolgo, da nastane enotno testo. Takoj, ko nastane enotna zmes dodajte še čokolado in premešajte.
Testo bi se moralo z metlice odlepiti brez težav, ne sme pa biti preveč lepljivo. Testirate ga tako, da ga en kos stisnete med prsti. V kolikor se vam zalepi med prste, dodajte še par jedilnih moke. V kolikor pa je nežno, gladko in se vam ne zalepi na prste, potem je testo pripravljeno.
Testo razvaljajte med dvema papirjema za peko, da debelino nekje 30 milimetrov. Prestavite na pekač in postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.
Ohlajeno testo vzemite iz hladilnika in iz njega izrežite želene oblike (lahko pa tudi oblikujete kroglice in jih sploščite ob pekač).
Ostanke testa vsakič ponovno pregnetite in izrežite oblike, dokler ne zmanjka testa. V kolikor se testo preveč segreje in se začne čokolada topiti, testo postavite nazaj v hladilnik za približno 30 minut ter nato izrežite oblike.
Pečico segrejte na 190 stopinj.
Izrezane piškote razporedite na pekač, približno 2 cm narazen in postavite v hladilnik za 30 minut. Z dodatnim hlajenjem poskrbite, da piškoti med peko obdržijo svojo obliko in se ne razlezejo.
Ohlajene piškote postavite v segreto pečico in pecite 8 minut.
Ker vsi piškoti ne gredo na en pladenj, predlagam da jih razporedite na več pladnjev in jih med peko tudi izmenjujete. Ko je prvi pladenj piškotov pečen, v pečico vstavite drugega. Ne polagajte oblikovanih piškotov na vroč pekač, ker se potem piškoti začnejo segrevati in topiti, še preden pridejo do pečice. Tako lahko izgubijo obliko, zato je bolje da imate pripravljenih več pladnjev in jih izmenjujete, medtem pa ostali pladnji ohladijo.
Pečene piškote pustite na pladnju še nekje 2-3 minute oz. tako dolgo, da jih lahko brez težav prestavite na rešetko za hlajenje, kjer se hladijo do konca.
KLJUČNE BESEDE hrustljavi piškoti, masleni piškoti
Hrustljavi masleni piškoti s koščki čokolade
Hrustljavi masleni piškoti s koščki čokolade
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: