Sladica, ki verjetno ne manjka na nobeni praznični mizi - tukaj je še moja izvedba prazničnih mini orehovih potičk. Zakaj jih svetujem? Ker je testo mehko, sladko vaniljevo, nadev pa bogat, okusen in sočen!
Potičke sem pripravila z dodatkom nepasirane skute, da je polnilo še bolj sočno in malo bolj beljakovinsko bogato.
Priprava je preprosta in narejena po klasičnem postopku. Igrala sem se malo z nadevom - tukaj svetujem, da ga na koncu poskusite in tako najbolje prilagodite svojemu okusu. Dodate več sladkorja, ruma itd.
Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Paloma, ki ponuja res čudovito kolekcijo božičnih servietov, ki na vaši praznični mizi enostavno ne smejo manjkati.
Priprava je preprosta, vseeno pa delim nekaj nasvetov, ki vam bodo pripravo olajšali in poskrbeli za res dober končni rezultat. Testo res dobro pregnetite, dokler se ne odlepi od posode in dokler ne nastane gladko, prožno testo. S pomočjo kuhinjskega robota gnetite vsaj 15 minut. Testo pustite vzhajati na toplem, brez prepiha. V kolikor imate možnost vam svetujem, da ga vzhajate v pečici segreti na 30 stopinj. Tako poskrbite za enakomerno vzhajanje, postopek pa tudi pohitrite.
Za nadev uporabimo mlete orehe - v kolikor imate opcijo svetujem domače orehe, ki jih lahko zmeljete sami. Ker pa nimamo vsi te možnosti bomo največkrat posegli po kupljenih. Nekateri že zmleti kupljeni so včasih dokaj grenki, zato svetujem, da kupite cele orehe in jih zmeljete sami.
Iz oblikovanega testa izrežite potičke, ki naj ne bodo predebele, prav tako pa ne pretanke, saj so drugače nestabilne. Oblikovane potičke tudi lepo pritisnite ob pekač, da so stabilne, drugače se lahko med peko prevrnejo ali zvijejo in nastanejo potičke bolj čudne oblike.
Na blogu pa vas čaka že ogromno receptov za kvašene dobrote - najdete jih tukaj in različne sladke kruhe. Najdete jih tukaj.
Mini orehove potičke s skuto
Nina Zorčič
Čas priprave 2hrs
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 14mini potičk
Sestavine
Kvasec
1vrečkainstant kvasa
2dcltoplega mleka
2žličkisladkorja v prahu
Testo
500gpšenične bele moke
60gsladkorja v prahu
2vrečkivaniljevega sladkorja(20g)
3rumenjaki
2čajni žličkivaniljeve arome
130gstopljenega masla
Nadev
150gnepasirane skute
200gmletih orehov
3vrečkevaniljevega sladkorja(30g)
80gsladkorja v prahu
2čajni žličkicimeta
1čajna žličkavaniljeve arome
2jedilnižliciruma
150gsladke smetane
Premaz
razžvrkljano jajce
Posip
sladkor v prahu
Postopek
V posodi kuhinjskega mešalnika zmešajte kvas, sladkor in mleko. Premešajte in pustite stati 5 minut, da se kvas aktivira.
Nato dodajte vse ostale sestavine in na srednji hitrosti gnetite 10-15 minut oz. toliko časa, da se testo odlepi od robov in nastane gladko, puhasto, elastično testo.
Posodo s testom nato pokrijte s čisto krpo in pustite vzhajati na sobni temperaturi 1 uro (ali 1 uro 30 minut) oz. toliko časa, da testo dvakrat naraste. Testo lahko postavite tudi v pečico segreto na 30 stopinj.
Medtem pripravite nadev. Vse sestavine za nadev zmešajte in poskusite. Po želji dodajte več sladkorja ali ruma. Postavite v hladilnik.
Pečico segrejte na 185 stopinj (po tem, ko ste testo vzeli iz pečice, v kolikor ste ga tam vzhajali).
Vzhajano testo vzemite iz posode in ga razvajajte na pravokotnik debeline 0,5 cm. Daljša stranica naj bo 3x daljša od krajše. Testo do roba premažite z nadevom, porabite ves nadev. Nato tesno zvijte po daljši strani, da dobite rolado. S pomočjo ostrega noža (ali noža za kruh) ali zobne nitke brez okusa razrežite rolado na kolute, debeline 3-4 cm.
Izrezane potičke polagajte na pekač, obložen s papirjem za peko, vsaj 3 cm narazen, da se med peko ne sprimejo. Potičko rahlo pritisnite ob dno pekača, da jih stabilizirate in zravnate.
Premažite jih z razžvrkljanim jajcem in pecite v segreti pečici 20-25 minut oz. toliko časa, da so zunaj zlato zapečene, testo notri pa je popolnoma pečeno. Po potrebi jih, če se vrh potičk prehitro zlato barva, pokrijte s kosom alufolije.
Pečene potičke vzemite iz pečice, pekač pa prekrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite, da se popolnoma ohladijo. Nato jih posujte s sladkorjem v prahu in postrezite.
KLJUČNE BESEDE mini potičke, orehova potica, orehove potičke, potica, praznična peka, praznična potica, praznične sladice
Mini orehove potičke s skuto
Sladica, ki verjetno ne manjka na nobeni praznični mizi - tukaj je še moja izvedba prazničnih mini orehovih potičk. Zakaj jih svetujem? Ker je testo mehko, sladko vaniljevo, nadev pa bogat, okusen in sočen!
Potičke sem pripravila z dodatkom nepasirane skute, da je polnilo še bolj sočno in malo bolj beljakovinsko bogato.
Priprava je preprosta in narejena po klasičnem postopku. Igrala sem se malo z nadevom - tukaj svetujem, da ga na koncu poskusite in tako najbolje prilagodite svojemu okusu. Dodate več sladkorja, ruma itd.
Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Paloma, ki ponuja res čudovito kolekcijo božičnih servietov, ki na vaši praznični mizi enostavno ne smejo manjkati.
Priprava je preprosta, vseeno pa delim nekaj nasvetov, ki vam bodo pripravo olajšali in poskrbeli za res dober končni rezultat. Testo res dobro pregnetite, dokler se ne odlepi od posode in dokler ne nastane gladko, prožno testo. S pomočjo kuhinjskega robota gnetite vsaj 15 minut. Testo pustite vzhajati na toplem, brez prepiha. V kolikor imate možnost vam svetujem, da ga vzhajate v pečici segreti na 30 stopinj. Tako poskrbite za enakomerno vzhajanje, postopek pa tudi pohitrite.
Za nadev uporabimo mlete orehe - v kolikor imate opcijo svetujem domače orehe, ki jih lahko zmeljete sami. Ker pa nimamo vsi te možnosti bomo največkrat posegli po kupljenih. Nekateri že zmleti kupljeni so včasih dokaj grenki, zato svetujem, da kupite cele orehe in jih zmeljete sami.
Iz oblikovanega testa izrežite potičke, ki naj ne bodo predebele, prav tako pa ne pretanke, saj so drugače nestabilne. Oblikovane potičke tudi lepo pritisnite ob pekač, da so stabilne, drugače se lahko med peko prevrnejo ali zvijejo in nastanejo potičke bolj čudne oblike.
Na blogu pa vas čaka že ogromno receptov za kvašene dobrote - najdete jih tukaj in različne sladke kruhe. Najdete jih tukaj.
Mini orehove potičke s skuto
Nina ZorčičSestavine
Kvasec
Testo
Nadev
Premaz
Posip
Postopek
Preberite še: