Moji Snickers Browniji imajo v sebi vse moje najljubše okuse. Poleg sočnega brownie biskvita vas čaka plast sladke arašidove kreme. Na njej so hrustljavi praženi arašidi, preliti s slastno domačo karamelo. Vse skupaj pa je prelito z debelo plastjo čokoladne kreme. Najboljše iz vseh svetov.
Moji Snickers Browniji imajo v sebi vse moje najljubše okuse. Poleg sočnega brownie biskvita vas čaka plast sladke arašidove kreme. Na njej so hrustljavi praženi arašidi, preliti s slastno domačo karamelo. Vse skupaj pa je prelito z debelo plastjo čokoladne kreme. Najboljše iz vseh svetov.
Vse je narejeno zelo preprosto. Najprej se lotite karamele, da se bo le-ta uspela ohladiti medtem ko pripravljate ostale plasti. Priprava karamele je preprosta, pomembno pa je, da se vam med pripravo ne mudi. Sladkor segrevajte na nizkem ognju, da se bo lahko počasi stopil in karameliziral. Če boste želeli zadevo pohitriti in boste sladkor topili na srednjem ognju se bo sladkor začel žgati, kljub temu, da še ne bo v celoti raztopljen in karameliziran.
Prav tako je pomembno, da ste pri pripravi previdni, saj po tem, ko v karameliziran sladkor dodate maslo, zmes začne brbotati in vreti. To je čisto normalno. Zmes še naprej previdno mešajte, da se vse sestavine povežejo v gladko karamelo. V kolikor se karamela med mešanjem strdi oz. se stopljen sladkor ne poveže z maslom, jo pristavite nazaj na srednje močan ogenj. Med stalnim mešanjem se bodo strjeni delci karamele stopili in povezali z vsemi sestavinami, nastala pa bo božanska, gladka karamela.
Vse je narejeno zelo preprosto. Najprej se lotite karamele, da se bo le-ta uspela ohladiti medtem ko pripravljate ostale plasti. Priprava karamele je preprosta, pomembno pa je, da se vam med pripravo ne mudi. Sladkor segrevajte na nizkem ognju, da se bo lahko počasi stopil in karameliziral. Če boste želeli zadevo pohitriti in boste sladkor topili na srednjem ognju se bo sladkor začel žgati, kljub temu, da še ne bo v celoti raztopljen in karameliziran.
Prav tako je pomembno, da ste pri pripravi previdni, saj po tem, ko v karameliziran sladkor dodate maslo, zmes začne brbotati in vreti. To je čisto normalno. Zmes še naprej previdno mešajte, da se vse sestavine povežejo v gladko karamelo. V kolikor se karamela med mešanjem strdi oz. se stopljen sladkor ne poveže z maslom, jo pristavite nazaj na srednje močan ogenj. Med stalnim mešanjem se bodo strjeni delci karamele stopili in povezali z vsemi sestavinami, nastala pa bo božanska, gladka karamela.
Vse sestavine za pripravo sem dobila na enem mestu – v Spar trgovinah. Katere točno pa sem uporabila si preberite spodaj.
"Snickers" browniji s karamelo in arašidovim maslom
Nina Zorčič
Čas priprave 1hr15mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Karamela
230gbelega sladkorja
85gsurovega masla(sobna temperatura in narezan na kocke)
120gsmetane za stepanje
Brownie
50gtemne čokoladne kuverture(oz. temne čokolade)
50gsurovega masla
50gsladkorja v prahu
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
1čajna žličkavaniljeve arome
35gpšenične bele moke
15gkakava v prahu
Arašidova krema
200garašidovega namaza s koščki(ali arašidovega masla, ki že vsebuje nekaj sladkorja)
30-50gsladkorja v prahu(po okusu dodajte več)
1čajna žličkavaniljeve arome
pestpraženih nesoljenih arašidov
Čokoladna krema
100gtemne čokoladne kuverture(oz. temne čokolade)
50gsmetane za stepanje
1jedilna žlicaolivnega ali kokosovega olja
Postopek
Najprej pripravite karamelo. V manjšem loncu na nizkem ognju segrevajte sladkor, dokler se ne stopi in porjavi. Sladkorja med segrevanjem ne mešajte preveč, lahko pa vsake toliko lonec malo potresete, da se sladkor premeša. Ko se začne topiti, ga bolj pogosto mešajte in s pomočjo lesene kuhalnice potlačite večje skupke sladkorja, da se lažje raztopijo. Sladkor je karameliziran, ko je bakreno rjave barve.
Takrat odstavite in primešajte maslo, ki mora biti sobne temperature. Mešajte, dokler se sladkor in maslo ne povežeta. V kolikor se ne povežeta popolnoma, nič narobe. Dodajte še smetano in mešajte, dokler ne dobite gladke karamele. V kolikor so v njej večji kosi karamele ali se zmes ni povezala, pristavite lonec na srednje močan ogenj in ob stalnem mešanju segrevajte, dokler se vse ne poveže.
Zmes prelijte v pripravljen kozarec (v kolikor so se vam naredili manjši strjeni kosi jo lahko tudi precedite) in pustite, da se ohladi.
Pripravite brownie plast.
Pečico segrejte na 160 stopinj.
Na vodni kopeli stopite maslo, čokolado in sladkor. Segrevajte, dokler se vse ne stopi in poveže v enotno, tekočo zmes.
Pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
V ločeni posodi s pomočjo ročnega mešalnika stepajte jajce, dokler ne nastane gladka, bleda in puhasta zmes (nekje 4-5 minut). Dodajte ohlajeno čokoladno zmes in premešajte. Dodajte vaniljo, moko in kakav ter premešajte samo toliko, da se vse sestavine povežejo in ni vidnih sledi moke.
Zmes prestavite v naoljen pekač, obložen s papirjem za peko, premera 18 x 18cm. Zmes bo zelo gosta, zato svetujem, da pekač najprej rahlo namastite, da se ne bo papir za peko premikal med glajenjem mase. Maso enakomerno razporedite po pekaču in pecite 13-15 minut.
Pustite v pekaču, da se brownie plast ohladi, nato pa pripravite plast arašidove kreme.
V ločeni posodi zmešajte arašidov namaz, sladkor v prahu in vaniljevo aromo. Zmes razporedite po ohlajeni brownie plasti in po njej posujte arašide.
Postavite v zamrzovalnik za vsaj 30-45 minut, da se plast arašidove kreme strdi.
Po ohlajeni arašidovi plasti prelijte približno 3/4 pripravljene karamele in postavite nazaj v zamrzovalnik za 30 minut.
Medtem na vodni kopeli stopite temno čokolado in smetano za stepanje. Segrevajte, dokler se čokolada popolnoma ne stopi in skupaj s smetano poveže v gladko zmes. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico smetane in olja, da zmes ne bo pregosta.
Čokoladno kremo prelijte po ohlajeni karameli in postavite v hladilnik za 10 minut oz. toliko časa, da se čokolada strdi.
“Snickers” browniji s karamelo in arašidovim maslom
Moji Snickers Browniji imajo v sebi vse moje najljubše okuse. Poleg sočnega brownie biskvita vas čaka plast sladke arašidove kreme. Na njej so hrustljavi praženi arašidi, preliti s slastno domačo karamelo. Vse skupaj pa je prelito z debelo plastjo čokoladne kreme. Najboljše iz vseh svetov.
Moji Snickers Browniji imajo v sebi vse moje najljubše okuse. Poleg sočnega brownie biskvita vas čaka plast sladke arašidove kreme. Na njej so hrustljavi praženi arašidi, preliti s slastno domačo karamelo. Vse skupaj pa je prelito z debelo plastjo čokoladne kreme. Najboljše iz vseh svetov.
Vse je narejeno zelo preprosto. Najprej se lotite karamele, da se bo le-ta uspela ohladiti medtem ko pripravljate ostale plasti. Priprava karamele je preprosta, pomembno pa je, da se vam med pripravo ne mudi. Sladkor segrevajte na nizkem ognju, da se bo lahko počasi stopil in karameliziral. Če boste želeli zadevo pohitriti in boste sladkor topili na srednjem ognju se bo sladkor začel žgati, kljub temu, da še ne bo v celoti raztopljen in karameliziran.
Prav tako je pomembno, da ste pri pripravi previdni, saj po tem, ko v karameliziran sladkor dodate maslo, zmes začne brbotati in vreti. To je čisto normalno. Zmes še naprej previdno mešajte, da se vse sestavine povežejo v gladko karamelo. V kolikor se karamela med mešanjem strdi oz. se stopljen sladkor ne poveže z maslom, jo pristavite nazaj na srednje močan ogenj. Med stalnim mešanjem se bodo strjeni delci karamele stopili in povezali z vsemi sestavinami, nastala pa bo božanska, gladka karamela.
Vse je narejeno zelo preprosto. Najprej se lotite karamele, da se bo le-ta uspela ohladiti medtem ko pripravljate ostale plasti. Priprava karamele je preprosta, pomembno pa je, da se vam med pripravo ne mudi. Sladkor segrevajte na nizkem ognju, da se bo lahko počasi stopil in karameliziral. Če boste želeli zadevo pohitriti in boste sladkor topili na srednjem ognju se bo sladkor začel žgati, kljub temu, da še ne bo v celoti raztopljen in karameliziran.
Prav tako je pomembno, da ste pri pripravi previdni, saj po tem, ko v karameliziran sladkor dodate maslo, zmes začne brbotati in vreti. To je čisto normalno. Zmes še naprej previdno mešajte, da se vse sestavine povežejo v gladko karamelo. V kolikor se karamela med mešanjem strdi oz. se stopljen sladkor ne poveže z maslom, jo pristavite nazaj na srednje močan ogenj. Med stalnim mešanjem se bodo strjeni delci karamele stopili in povezali z vsemi sestavinami, nastala pa bo božanska, gladka karamela.
Vse sestavine za pripravo sem dobila na enem mestu – v Spar trgovinah. Katere točno pa sem uporabila si preberite spodaj.
"Snickers" browniji s karamelo in arašidovim maslom
Nina ZorčičSestavine
Karamela
Brownie
Arašidova krema
Čokoladna krema
Postopek
Preberite še: