Tokrat pa imam za vas recept za najbolj mehko, puhasto in sočno babko!
To je najboljša babka, kar sem jo kdaj poskusila! Testo ni zbito, nima okusa po kvasu, nadeva je ravno prav in res je zelo sočna! Zelo okusna tudi naslednji dan, kar je pri babkah prava redkost, saj so znane po tem, da so najboljše prvi dan, kasneje pa se izsušijo.
Namesto klasične moke sem uporabila ostro in namesto celega zavojčka kvasa sem dodala samo eno čajno žličko ter pustila vzhajati malo dlje časa. No, rezultat je popoln! Res sem navdušena in komaj čakam, da naredim še eno s čokolado – tista bo šele bomba!
Recept vas čaka spodaj, svetujem pa, da res sledite navodilom in si pri pripravi vzamete čas, saj bo vredno vsake minute! Posebej pozorni bodite pri testu, kjer morate ohraniti pravo vlažnost, saj ne želite suhega testa. Prav tako pustite, da babka vzhaja, dokler ne doseže ustreznega volumna. Zaradi različnih pogojev, v katerih vzhaja testo lahko vzhajanje pri nekaterih traja samo 30 minut, pri drugih pa 2 uri, zato vedno upoštevajte volumen, do katerga mora narasti in se ne preveč fokusiraiti na čas! Nekaj nasvetov kako pohitriti vzhajanje pa imate spodaj.
Komaj čakam fotografije vaših puhastih babk!
Babka z marmelado
Čas priprave 3hrs45mins
Čas peke 40mins
Vrsta obroka Sladica, Zajtrk
Količina 1babka
Sestavine
Testo
135gvode ali mleka(toplo, ne vroče)
60gmasla(sobna temperatura)
1čajna žličkasuhega kvasa
gbelega sladkorja
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
1rumenjak(sobna temperatura)
365gostre pšenične moke
1/4čajne žličkesoli
Nadev
marmelada, čokolada, cimet itd.
Postopek
V posodi kuhinjskega robota (ali klasični večji posodi, v kolikor boste testo gnetli ročno) zmešajte toplo vodo, 2 čajni žlički sladkorja in 1 čajna žlička kvasa. Premešajte in pustite stati 5 minut, da se kvas aktivira.
Nato dodajte maslo, segreto na sobno temperaturo in razrezano na manjše kose in premešajte. Lahko mešate z rokami, lahko pa z nastavkom za gnetenje na kuhinjskem robotu. Maslo se v celoti ne bo zmešalo s tekočino, važno je samo, da se razbije na manjše kose.
Dodajte jajce in premešajte. Zmes ne bo enotna, nič zato, se združi, ko dodate moko.
V posodo dodajte še sol in 320g ostre moke ter mešajte približno 3-4 minute na drugi hitrosti ali gnetite z rokami, da se vse sestavine združijo. Masa bo lepljiva.
Dodajte še 25g moke in gnetite še 2 minuti. Tukaj bi masa morala biti že manj lepljiva in bolj kompaktna. Maso odstranite s kavlja za gnetenje, po potrebi dodajte še 20g moke in gnetite nekje 2 minuti. Izognite se dodajanja preveč moke, saj želimo, da je testo vseeno malo bolj vlažno. Po zadnjem gnetenju bi masa morala biti kompaktna, še vedno malo lepljiva, bi se pa morala brez težav odstraniti s kavlja za gnetenje in odstraniti iz posode.
Masa je lepljiva, ni pa tekoča in se vam ne sme preveč lepiti na roke. V kolikor je na tej točki masa še vedno preveč vlažna, dodajte še 10g moke in gnetite. Moko vedno dodajajte postopoma in v manjših količinah, da ne bo testo presuho.
Pripravljeno testo prestavite v naoljeno posodo, testo v posodi enkrat obrnite, da se naoljijo vse strani in pokrijte s kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati nekje 1-1.5 ure, dokler ne naraste za dvakrat. Pri meni je v prvi uri narastla zelo malo, zato sem jo za zadnjih 30 minut postavila v ogreto pečico na 40 stopinj, kjer je narastla do potrebnega volumna. V kolikor v tem času ne naraste, pustite dlje vzhajati. Vedno upoštevajte volumen, do katerega mora testo narasti. Čas je odvisen od toplote prostora, zato lahko variira.
Ko testo naraste, ga udarite, da s tem izpustite odvečen zrak, nato pa ga prestavite na rahlo pomokano površino in razvaljajte v velikost nekje 40cm x 30cm.
Zmes premažite z marmelado, jaz sem dodala nekje 4 jedilne žlice. Z nadevom ne pretiravajte. V kolikor ga bo preveč, bo med zvijanjem testo premokro in bo nadev stekel ven. V kolikor želite bolj sladek nadev lahko po marmeladi posujete še malo sladkorja. Lahko pa namesto marmelade uporabite čokolado, cimetov nadev, jabolčni nadev itd.
Nadev premažite po površini, 1 cm roba pa pustite nenamazanega.
Testo začnite zvijati po daljši strani. Zvito testo obrnite na rob testa, tako da nadev ne bo tekel ven med rezanjem. Testo prerežite po sredini, po celotni dolžini, da dobite dva enaka traka. Vsak trak obrnite tako, da prerez z vidnim nadevom gleda navzgor. Sedaj začnite zvijati, kakor da delate kitko z dvema trakoma.
Ko je babka zvita robove stisnite skupaj in testo previdno prestavite v pekač, premera cca. 29cm x 9 cm, obložen s peki papirjem.
Pekač prekrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 1 -1,5 ure oz. tako dolgo, da dvakrat naraste. Jaz sem po približno 40 minutah pekač prestavila v pečico, segreto na 45 stopinj, kjer je vzhajala še nekje 40 minut.
Ko je testo pripravljeno, segrejte pečico na 175 stopinj. V kolikor ste babko vzhajali v pečici, jo pred tem umaknite na pult!
Pekač vstavite v segreto pečico in pecite 40 minut. V kolikor se vrh babke prehitro barva na rjavo, ga po nekje 25 minutah prekrijte z alufolijo, da se ne bo zažgal.
Pustite v pekaču, dokler se popolnoma se ohladi, nato je prestavite iz pekača in postrezite.Svojo babko lahko tudi posujete z dekorirnim sladkorjem ali sladkorjem v prahu.
Babka z marmelado
Babka z marmelado
Sestavine
Testo
Nadev
Postopek
Preberite še: