Pripravljen brez peke, brez dodanega sladkorja in brez mlečnih izdelkov.
Glavna sestavina mojega noro kremnega moussa je avokado, ki se v kombinaciji z drugimi okusi popolnoma skrije, poskrbi pa za res svilnato kremo. Moussu sem dodala še stopljeno 90% temno čokolado brez dodanega sladkorja ter nekaj mesnatih medjool datljev. Tako je sladica ravno prav sladka, ni pa preveč.
Po vrhu pa plast slastne jagodne marmelade. Marmeladi lahko po želji dodate tudi malo sladkorja ali sladila, v kolikor bi raje slajšo sladico.
Vse skupaj prelijemo s stopljeno temno čokolado, ki se v hladilniku strdi. Z žlico potem razbijemo to čokolado in odkrijemo slastne plasti, ki se skrivajo notri.
Glavna sestavina mojega noro kremnega moussa je avokado! V kombinaciji s kakavom in datlji pa nastane odličen, kremast mousse.
Za piko na i sem mu dodala še svež pomarančni sok – nastal je božanski “Jaffa” mousse.
Nasveti:
Za pripravo sem uporabila medjool datlje, ki so zelo mehki in mesnati, zato namakanja ne potrebujejo. V kolikor boste uporabili klasične datlje jih uporabite 8-10, pred tem pa jih namočite v vreli vodi za vsaj 15 minut, da se zmehčajo.
Uporabila sem tudi kokosovo mleko iz pločevinke, kar ni isto kot kokosov napitek, saj se le-ta ne strdi enako, kot kokosovo mleko iz pločevinke, ki je bolj belo, gosto in kremasto.
Uporabite lahko čokolado po izbiri, lahko pa jo nadomestite s 30g kakava v prahu in poljubno količino poljubnega sladila.
Priprava je noro preprosta, pripravljen pa je v samo eni posodi!
Datlje najprej namočite v vreli vodi, nato pa v posodi mešalnika zmešajte še vse ostale sestavine!
Nadevajte v posodice in postavite v hladilnik – tako zelo preprosto je!
Za pripravo recepta sem uporabila bio datlje od eko-skrnicl.si – te datlje uporabljam v vseh receptih, vedno pa jih pred uporabo namakam v vreli vodi, saj so tako mehkejši in se lažje spasirajo v kreme.
Avokadov mousse z jagodno chia marmelado na hitro
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 2porciji
Sestavine
Mousse
150gavokada(olupljen, razkoščičen)
90gstopljene 90% temne čokolade(po potrebi brez sladkorja)
4večji izkoščičeni medjool datlji(ali 8-10 klasičnih datljev, v tem primeru je potrebno predhodno namakanje- navodila za namakanje zgoraj)
150gkokosovega mleka iz pločevinke
Jagodna chia marmelada
150gzamrznjenih ali svežih jagod
4jedilne žlicevode
2jedilni žlicichia semen
Čokoladni preliv in posip
50gstopljene temne čokolade(po potrebi brez sladkorja)
1jedilna žlicakokosovega ali rastlinskega olja
nadrobljenih liofiliziranih malin
Postopek
V posodi blenderja zmešajte vse sestavine za mousse. Zblendajte do gladkega in poskusite, po potrebi dodajte več sladila ali vode, če je masa pregosta za blendanje.
Maso nadevajte v dva kozarčka.
V srednje veliki skodelici zmešajte zamrznjene jagode, vodo in chia semena. Postavite v mikrovaloovno pečico in segrevajte 3-4 minut oz. toliko časa, da se jagode čisto stalijo, tekočina pa je vroča (ali kuhajte v manjšem loncu na srednjem ognju do vretja).
Z vilicami zmečkajte/spasirajte jagode in vse skupaj zmešajte, da dobite gosto marmelado.
Marmelado nadevajte po vrhu moussa in zgladite površino.
Po vrhu prelijte s stopljeno čokolado, zmešano z oljem. Po želji posujte z nadrobljenimi liofiliziranimi malinami. Postavite v hladilnik, da se čokolada strdi, nato postrezite.
KLJUČNE BESEDE avokadov mousse, čokoladni mousse, veganski mousse
Avokadov mousse z jagodno chia marmelado na hitro
Avokadov mousse z jagodno chia marmelado na hitro
Nina ZorčičSestavine
Mousse
Jagodna chia marmelada
Čokoladni preliv in posip
Postopek
Preberite še: