Mislim, da sem ujela še pravi čas, da z vami delim svoj recept za čokoladno lešnikovo potico! Okusna, sočna, večkrat testirana in preverjeno uspe! Ker pa sem jo testirala že tolikokrat, imam za vas nekaj nasvetov!
Kaj sem ugotovila med testiranjem? Da mora testo vzhajati ravno toliko časa, da naraste za dvakrat. Ne manj in ne preveč. Če bo premalo vzhajala se tudi med peko ne bo dosti dvignila in ne bo tako puhasta. Če bo vzhajala predolgo, bo v pečici rastla še naprej in bo zlezla čez rob pekača.
Torej, pomembno je, da vzhajanje spremljate saj je le-to odvisno od tega, kako toplo imate v kuhinji. Prav tako je pomembno, da ne uporabite premajhnega pekača, saj bo drugače testo preveč natlačeno in lahko med vzhajanjem pogleda čez robove.
Prav tako je pomembno, da jo nadevate z dovolj sočnim nadevom, drugače zna biti suha. Gostota nadeva bo odvisna od čokolade, ki jo uporabite. Če uporabite jedilno čokolado bo nadev najverjetneje bolj gost kot s temno čokolado. Tukaj lahko delate malo po občutku in glede na okus. Dodate lahko tudi sladkor ali lešnike zamenjate z orehi itd.
Potico sem oblikovala v S obliko. To storite tako, da zarolano testo navidezno razdelite na 3 dele. Nato levi del zasukane na dol in ga postavite vzporedno s sredino. Desni del pa navzgor in postavite vzporedno s sredino. Tako dobite S obliko oz. tri vzporedne dele.
Več o pripravi pa spodaj v receptu. Komaj čakam fotografije vaših potic!
Čokoladna lešnikova potica
Čas priprave 3hrs
Čas peke 1hr
Vrsta obroka Sladica
Količina 1potica
Sestavine
Testo
120gmleka(toplo, ne vroče)
606masla(stopljeno)
1zavojčeksuhega kvasa
50gbelega sladkorja
330gpšenične bele moke tip 500
ščepsoli
1majhnojajce
1rumenjak
Nadev
200gtemne čokolade (vsaj 65%)(stopljena)
100gmletih lešnikov
40gmasla(stopljeno)
Postopek
V večji posodi zmešajte stopljeno maslo, toplo mleko, suhi kvas in sladkor. Pustite stati 10 minut, da se kvas aktivira.
V posodo dodajte moko, jajce, rumenjak in sol ter dobro premešajte. Mešate lahko z rokami ali s pomočjo kuhinskega robota in nastavkom za gnetenje. Ko so vse sestavine povezane maso gnetite tako dolgo, da dobite elastično, gladko testo. Jaz sem s pomočjo kuhinjskega robota gnetla nekje 7 minut.
Dlje kot boste gnetli, manj se bo lepilo testo, zato po nepotrebnem ne dodajajte preveč moke, da ne bo testo presuho.
Pripravljeno testo prestavite v rahlo naoljeno posodo in pokrijte s krpo. Pustite vzhajati nekje 1 uro oz. tako dolgo, da naraste za dvakrat.
Testo nato razvaljajte v pravokotnik dimenzije cca. 60cm x 40cm in pripravite nadev.
V posodi zmešajte stopljeno čokolado, maslo in mlete lešnike.
Razvaljano testo premažite z nadevom po celotni površini, samo 1 cm okoli roba pustite prazen.
Testo zvijte v rolado, zvijati pa začnite na daljši stranici.
Jaz sem testo zvila in nato konce testa zasukala vsakega v nasprotno smer, da sem dobila S obliko. To storite tako, da zarolano testo navidezno razdelite na 3 dele. Nato levi del zasukane na dol in ga postavite vzporedno s sredino. Desni del pa navzgor in postavite vzporedno s sredino. Tako dobite S obliko oz. tri vzporedne dele.
Testo prenesite v pekač premera cca. 23cm x 10cm, obložen s peki papirjem.
Testo pustite vzhajati nekje 1 -1,5 ure oz. dokler ne naraste dvakrat.
Vmes segrejte pečico na 175 stopinj in pecite 15 minut. Nato zmanjšajte temperaturo na 150 stopinj in pecite še nadaljnjih 40-45 minut.
Potico pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi.
Preden postrežete lahko svojo čokoladno lešnikovo posujete s sladkorjem v prahu.
Čokoladna lešnikova potica
Čokoladna lešnikova potica
Sestavine
Testo
Nadev
Postopek
Preberite še: