Odlično jesensko kosilo, ki povrh vsega še izgleda odlično! Polnjene mini hokaido buče so okusne, nasitne in polne sveže zelenjave ter zdravih maščob! Spodaj z vami delim poseben način priprave kuskusa, s katerim vedno uspe popoln kuskus, ki ni vode, razkuhan ali trd.
V nadevu se skriva polnozrnati kuskus, ki je bistveno bolj aromatičen od navadnega, zato ga raje uporabljam v kuhinji. Poleg kuskusa pa imamo ogromno zelenjave, pražene pekan oreščke, granatno jabolko in posebno začimbo, ki vse poveže - cimet!
Hokaido buče so jedilne tudi z ovojem, zato so odlične za takšno jed! Prav tako so popolne oblike, da jih lahko napolnimo z najljubšim nadevom in pokrijemo s pokrovom, ki smo ga prej odrezali. Tako se nadev kuha v notranjosti buče, vsi okusi pa se tako še bolje povežejo.
Ker rada eksperimentiram s sestavinami pa sem po vrhu po peki dodala še sveža semena granatnega jabolka, ki dodajo kanček kislosti in sladkobe. BOŽANSKO!
V tovrstnih receptih rada uporabljam pekan oreščke, vi pa jih lahko nadomestite z oreščki po vaši izbiri. Svetujem, da oreščkov ne izpustite, saj dodajo okus in element hrustljavosti, v drugače zelo mehkem nadevu.
Kuskus sem pripravila malo drugače - namesto kuhanja ga najprej popražim na olivnem olju, da se obarva zlato rjavo. Tako iz njega izvabimo res najboljši okus. Potem ga zalijemo z vodo, dodamo začimbe, premešamo in pokrijemo s pokrovko. Kuskus tako pustimo na miru vsaj 10 minut, da se zmehča in skuha. Na tak način vedno uspe popoln kuskus, ki je pravilno skuha, ni pacast in ni voden.
200gvložene ali sveže zelenjavegrah, korenček, krompir)
½čajne žličkečebule v prahu
½čajne žličkedrobnjaka
½čajne žličkesladke paprike v prahu
Žajbelj
1jedilna žlicaolivnega olja
6-8svežihžajbljevih listov
Dodatki
granatno jabolko
parmezan(navaden ali veganski)
Postopek
V srednje velikem loncu segrejte olivno olje. Dodajte kuskus in premešajte. Med rednim mešanjem pražite par minut, da se kuskus zlato rjavo zapeče.
Ugasnite ogenj.
Kuskus zalijte z vodo, dodajte polovico zelenjavne kocke in začinite s soljo ter cimetom. Premešajte in pokrijte s pokrovko. Pustite pokrito 10 minut, da se kuskus skuha in zmehča. Nato dodajte olivno olje in premešajte.
V večji ponvi na srednjem ognju brez olja popražite pekan oreščke. Dodajte še ščep soli in pražite tako dolgo, da se oreščki zapečejo in rahlo potemnijo. Odstranite in pustite, da se ohladijo, nato pa jih nasekljajte.
V ponev dodajte olivno olje. Na segreto olivno olje dodajte nasekljano čebulo in česen. Premešajte in pražite par minut.
Dodajte cvetačo, nastrgano na majhne cvetke in pražite par minut, da se cvetača zmehča. Ko je cvetača mehka dodajte še vloženo ali kuhano zelenjavo in premešajte. Pražite par minut nato odstavite in zelenjavo dodajte v kuskus.
Kuskus začinite s čebulo, drobnjakom in sladko papriko.
Na ponev dodajte še eno jedilno žlico olivnega olja. Na segreto olivno olje dodajte žajbljeve liste in pražite par minut, da se listi hrustljavo zapečejo.
Odstavite z ognja, preden se začnejo žgati. Liste vzemite iz ponve in pustite, da se ohladijo. Ohlajene liste nasekljajte ali kar zrokami nadrobite v kuskus.
Pečico segrejte na 205 stopinj.
Hokaido buče dobro operite in odrežite vrhove, ki bodo služili kot pokrovi našim bučam.
Buče izdolbite in odstranite semena. Izdolbene buče nato začinite s soljo in poprom ter pokapajte z olivnim oljem. Buče in odrezane pokrove položite na pladenj, obložen s papirjem za peko in pecite v segreti pečici 15 minut.
Nato pekač vzemite iz pečice in buče napolnite s kuskusom. Pokrijte s pokrovi in pecite še 15 minut oz. tako dolgo, da je buča mehka, če jo prepiknete z vilicami.
Pečene buče pustite na pekaču še par minut, nato jih postrezite skupaj s semeni granatnega jabolka in (veganskim) parmezanom ter uživajte.
KLJUČNE BESEDE polnjene buče, veganske polnjene buče
Buče polnjene z začimbnim kuskusom
Odlično jesensko kosilo, ki povrh vsega še izgleda odlično! Polnjene mini hokaido buče so okusne, nasitne in polne sveže zelenjave ter zdravih maščob! Spodaj z vami delim poseben način priprave kuskusa, s katerim vedno uspe popoln kuskus, ki ni vode, razkuhan ali trd.
V nadevu se skriva polnozrnati kuskus, ki je bistveno bolj aromatičen od navadnega, zato ga raje uporabljam v kuhinji. Poleg kuskusa pa imamo ogromno zelenjave, pražene pekan oreščke, granatno jabolko in posebno začimbo, ki vse poveže - cimet!
Hokaido buče so jedilne tudi z ovojem, zato so odlične za takšno jed! Prav tako so popolne oblike, da jih lahko napolnimo z najljubšim nadevom in pokrijemo s pokrovom, ki smo ga prej odrezali. Tako se nadev kuha v notranjosti buče, vsi okusi pa se tako še bolje povežejo.
Ker rada eksperimentiram s sestavinami pa sem po vrhu po peki dodala še sveža semena granatnega jabolka, ki dodajo kanček kislosti in sladkobe. BOŽANSKO!
V tovrstnih receptih rada uporabljam pekan oreščke, vi pa jih lahko nadomestite z oreščki po vaši izbiri. Svetujem, da oreščkov ne izpustite, saj dodajo okus in element hrustljavosti, v drugače zelo mehkem nadevu.
Kuskus sem pripravila malo drugače - namesto kuhanja ga najprej popražim na olivnem olju, da se obarva zlato rjavo. Tako iz njega izvabimo res najboljši okus. Potem ga zalijemo z vodo, dodamo začimbe, premešamo in pokrijemo s pokrovko. Kuskus tako pustimo na miru vsaj 10 minut, da se zmehča in skuha. Na tak način vedno uspe popoln kuskus, ki je pravilno skuha, ni pacast in ni voden.
Buče polnjene z začimbnim kuskusom
Nina ZorčičSestavine
Buče
Kuskus
Oreščki
Zelenjava
Žajbelj
Dodatki
Postopek
Preberite še: