Božanske, sočne cimetove rolice z malo drugačnim nadevom. Namesto klasičnega nadeva iz masla, cimeta in sladkorja sem tokrat uporabila cimetove Speculaas piškote. Enake piškote sem uporabila še za preliv - božansko!
Ker rolice pred peko polijem s preprosto polivko so po peki res noro sočne in prav "gooey"!
Če takšnih rolic ne marate lahko ta korak preprosto izpustiete, kljub temu so rolice odlične, kljub temu pa svetujem, da vsaj poskusite. Ne bo vam žal!
Cimetove rolice so narejene čisto preprosto, kot vse klasične cimetove rolice. Najprej naredimo kvasni pripravek in pustimo, da se kvas aktivira, Dodamo preostanek sestavin, moko pa dodajamo sproti. Za te rolice potrebujete med 500 in 530g moke. Koliko boste potrebovali pa boste videli med gnetenjem. Moko postopoma dodajajte, dokler ne dobite mase, ki med gnetenjem odstopa od robov posode kuhinjskega robota in se ne lepi na prste.
Maso lahko gnetete tudi na roke, vendar traja bistveno dlje in je kar utrujajoče, zato vedno svetujem uporabo kuhinjskega robota. Medtem ko robot gnete lahko vi v miru opravite druge naloge.
Za pripravo kvašenega testa vedno najraje uporabim instant suhi kvas. Predvsem zato, ker zdrži dlje kot svež in ga imam lahko vedno na zalogi, prav tako pa se zelo hitro aktivira in poskrbi za res lepe, puhaste rolice.
Nadev in preliv sta pripravljena iz Speculaas piškotov. To so cimetovi piškoti z dodanimi začimbami. Božanski piškoti, ki kar dišijo po božiču. Jaz sem uporabila te, vi pa lahko uporabite tudi kakšne druge cimetove hrustljave piškote, če jih imate raje.
Cimetove rolice s cimetovimi Speculaas piškoti in namazom
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12rolic
Sestavine
Testo
240gtople vode(tople, ne vroče)
1jedilna žlica + 110 gsladkorja
1zavojčekinstant kvasa
60gpinjenca
100gstopljenega masla
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
500-530gpšenične bele moke tip 500
Nadev
150gcimetovih Speculaas piškotov
110gkondenziranega ali kokosovega mleka v pločevinki
50gstopljenega masla
1čajna žličkacimeta
Vaniljeva polivka
120mlsladke smetane
1vaniljev sladkor
Preliv
75gcimetovih Speculaas piškotov
1čajna žličkacimeta
40grjavega sladkorja
100gkondenziranega ali kokosovega mleka v pločevinki
3jedilne žlicejavorjevega sirupa
Posip
nadrobljeni cimetovi Speculaas piškoti
Postopek
Na kuhinjski robot namestite kavelj za gnetenje.
V posodo kuhinjskega robota dodajte toplo vodo, sladkor in kvas. Rahlo premešajte in pustite stati 5-10 minut, da se kvas aktivira in napihne.
Dodajte pinjenec, stopljeno maslo in jajce ter premešajte. Dodajte 200g moke in na drugi/tretji hitrosti mešajte, da se vse poveže v enotno testo. Postopoma dodajajte po 50g moke, dokler ne dobite gladkega, elastičnega testa, ki odstopa od robov. Lahko da boste porabili več moke ali pa tudi manj. Ko dobite testo, ki se ne lepi na robove, ga na nizki hitrosti gnetite še 5 minut.
Ko je testo pregneteno in elastično (ko ga raztegnete z rokami, se ne trga), ga prestavite v naoljeno posodo in pokrijte s folijo za živila.
Testo pustite vzhajati 40-50 minut oz. tako dolgo, da testo naraste na dvakrat večjo velikost.
Medtem pripravite nadev. Vse sestavine za nadev zmešajte v posodi mešalnika in zmeljite, da nastane gladka krema. Poskusite in po želji dodajte več sladila. Namaz mora biti dovolj gost, da ga lahko brez težav namažete po testu. Če je pregost dodajte več mleka, če je preredek dodajte več piškotov.
Vzhajano testo udarite, nato pa prestavite prestavite na rahlo pomokano površino in razvaljajte na velikost 45cm x 35cm.
Razvaljano testo premažite z nadevom po celi površini, skoraj do roba.
Testo začnite zvijati na daljši strani pravokotnika. Zvijajte počasi in enakomerno, da oblikujete lepe, simetrične rolice. Ko je testo zvito in imate oblikovano rolado, pričnite z rezanjem. Dobljeno testo izmerite in delite z 12, da dobite velikost ene rolice. Pri rezanju si lahko pomagate z zobno nitko (nujno brez okusa in arome). Zobno nitko potegnite pod zvito testo, nekje 4 cm (dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno - to storite istočasno). Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj.
Rolice zlagajte v naoljen pekač premera cca. 25 cm in jih pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Rolice pustite vzhajati 1 uro. Po približno 45 minutah vzhajanja prižgite pečico in jo segrejte na 175 stopinj.
Rolice tik pred peko po testu prelijte z mešanico sladke smetane in vaniljevega sladkorja.
Pekač postavite v segreto pečico in pecite 25-27 minut oz. tako dolgo, da so robovi zlato rjavi, sredica pa pečena.
Pečene rolice vzemite iz pečice in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Pustite počivati 5-10 minut.
Medtem pripravite preliv.
V posodi kuhinjskega mešalnika zmešajte vse sestavine, da nastane gladek preliv brez grudic. Poskusite in po želji dodajte več sladila. Če je preliv pregost dodajte več vode ali mleka.
Preliv prelijte po toplih rolicah, po želji posujte z nadrobljenimi piškoti in postrezite. Hranite v neprodušno zaprti posodi na sobni temperaturi.
KLJUČNE BESEDE cimetove rolice, cimetove rolice speculaas
Cimetove rolice s cimetovimi Speculaas piškoti in namazom
Božanske, sočne cimetove rolice z malo drugačnim nadevom. Namesto klasičnega nadeva iz masla, cimeta in sladkorja sem tokrat uporabila cimetove Speculaas piškote. Enake piškote sem uporabila še za preliv - božansko!
Ker rolice pred peko polijem s preprosto polivko so po peki res noro sočne in prav "gooey"!
Če takšnih rolic ne marate lahko ta korak preprosto izpustiete, kljub temu so rolice odlične, kljub temu pa svetujem, da vsaj poskusite. Ne bo vam žal!
Cimetove rolice so narejene čisto preprosto, kot vse klasične cimetove rolice. Najprej naredimo kvasni pripravek in pustimo, da se kvas aktivira, Dodamo preostanek sestavin, moko pa dodajamo sproti. Za te rolice potrebujete med 500 in 530g moke. Koliko boste potrebovali pa boste videli med gnetenjem. Moko postopoma dodajajte, dokler ne dobite mase, ki med gnetenjem odstopa od robov posode kuhinjskega robota in se ne lepi na prste.
Maso lahko gnetete tudi na roke, vendar traja bistveno dlje in je kar utrujajoče, zato vedno svetujem uporabo kuhinjskega robota. Medtem ko robot gnete lahko vi v miru opravite druge naloge.
Za pripravo kvašenega testa vedno najraje uporabim instant suhi kvas. Predvsem zato, ker zdrži dlje kot svež in ga imam lahko vedno na zalogi, prav tako pa se zelo hitro aktivira in poskrbi za res lepe, puhaste rolice.
Nadev in preliv sta pripravljena iz Speculaas piškotov. To so cimetovi piškoti z dodanimi začimbami. Božanski piškoti, ki kar dišijo po božiču. Jaz sem uporabila te, vi pa lahko uporabite tudi kakšne druge cimetove hrustljave piškote, če jih imate raje.
Cimetove rolice s cimetovimi Speculaas piškoti in namazom
Nina ZorčičSestavine
Testo
Nadev
Vaniljeva polivka
Preliv
Posip
Postopek
Preberite še: