B O Ž A N S K A priloga za vaše naslednje kosilo. Moj gratiniran "Dauphinoise" krompir obogaten s tremi siri.
Kaj je "Dauphinoise"? Nič posebnega ali zahtevnega, samo francoska beseda za enolončnico s krompirjem, sirom in smetano. Morda se sliši zahtevno, ampak je v resnici noro preprosto!
Na tanko narezan krompir v slastni smetanovi omaki s česnom in začimbami. Po vrhu pa božanski sir, ki ga zlato rjavo zapečemo. Same božanske sestavine v eni posodi!
Nekaj preprostih korakov in na vaši mizi se bo znašla slastna kompirjeva priloga s sirom, ki bo navdušila čisto vse.
Posebnosti ni, uporabljene so res klasične sestavine, ki se najdejo v skoraj vsaki kuhinji: krompir, sir, smetana, maslo in česen. Moje najljubše sestavine!
V tem receptu sem uporabila mešanico treh sirov od Pomurskih mlekarn. Sir Princ je podoben parmezanu in izredno poln okusa. Dodala sem mu še livado, ker se izjemo lepo topi in ementalec, ker je zelo okusen in meni osebno boljši kako drugi, ker ni tako močan.
Začimbe lahko prilagodite svojemu okusu, zraven odlično sede tudi muškatni orešček in česen v prahu.
Gratiniran "Dauphinoise" krompir s tremi siri
Nina Zorčič
Čas priprave 30mins
Čas peke 50mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Gratiniran krompir
600gkrompirja
1jedilna žlicamasla
2strokačesna
250gpolnomastnega mleka
250gsmetane za kuhanje
60gsira Princ
70gsira Ementalec
70gsira Livada
1čajna žličkasoli
½čajne žličkepopra
3rezineslanine
Dodatki
sveža zelišča
poper
Postopek
Krompir olupite, operite in narežite na tanke rezine. Pomagate si lahko tudi z rezalnikom.
V večji ponvi segrejte maslo. Uporabite lahko tudi litoželezno ponev, v kateri boste potem še vse skupaj spekli.
Dodajte drobno nasekljan česen in pražite par minut, da česen spusti aromo in zadiši.
Dodajte mleko, smetano za kuhanje in narezan krompir ter premešajte. Ko zmes zavre, kuhajte še 5-7 minut oz. tako dolgo, da se krompir malo zmehča. Nato ugasnite ogenj in pustite počivati 5- 10 minut.
V manjši ponvi popražite slanino. Pecite par minut z obeh strani, da se hrustljavo zapeče. Nato jo odstavite in nasekljajte na manjše kose.
Pečico segrejte na 185 stopinj.
Vmes naribajte vse sire in jih premešajte.
V večji pekač nadevajte 1/2 krompirja (skupaj z omako). V kolikor ste krompir kuhali v litoželezni ponvi, iz nje sedaj odstranite 1/2 krompirja.
Na prvo polovico krompirja posujte 1/3 mešanice sirov in vso nadrobljeno slanino. Na vrh nato dodajte preostanek krompirja in omake ter bogato posujte s preostankom sira.
Postavite v pečico in pecite 40 minut oz. tako dolgo, da je krompir zmehčan. Preverite tako, da v krompir zapičite vilice. Če se sir prehitro barva na rjavo, ga po 30 minutah peke pokrijte z alufolijo.
Vzemite iz pečice, posujte s svežimi zelišči (opcijsko) in poprom ter postrezite.
Gratiniran “Dauphinoise” krompir s tremi siri
B O Ž A N S K A priloga za vaše naslednje kosilo. Moj gratiniran "Dauphinoise" krompir obogaten s tremi siri.
Kaj je "Dauphinoise"? Nič posebnega ali zahtevnega, samo francoska beseda za enolončnico s krompirjem, sirom in smetano. Morda se sliši zahtevno, ampak je v resnici noro preprosto!
Na tanko narezan krompir v slastni smetanovi omaki s česnom in začimbami. Po vrhu pa božanski sir, ki ga zlato rjavo zapečemo. Same božanske sestavine v eni posodi!
Nekaj preprostih korakov in na vaši mizi se bo znašla slastna kompirjeva priloga s sirom, ki bo navdušila čisto vse.
Posebnosti ni, uporabljene so res klasične sestavine, ki se najdejo v skoraj vsaki kuhinji: krompir, sir, smetana, maslo in česen. Moje najljubše sestavine!
V tem receptu sem uporabila mešanico treh sirov od Pomurskih mlekarn. Sir Princ je podoben parmezanu in izredno poln okusa. Dodala sem mu še livado, ker se izjemo lepo topi in ementalec, ker je zelo okusen in meni osebno boljši kako drugi, ker ni tako močan.
Začimbe lahko prilagodite svojemu okusu, zraven odlično sede tudi muškatni orešček in česen v prahu.
Gratiniran "Dauphinoise" krompir s tremi siri
Nina ZorčičSestavine
Gratiniran krompir
Dodatki
Postopek
Preberite še: