V zbirko gurmanskih plošč tokrat dodajam še ideje za božanske praznične prigrizke in prikupen mini praznični narezek, ki bo popestrol vsako decembrsko druženje!
Spodaj vas čakajo ideje, nasveti in triki za najboljše praznično gurmansko doživetje na hitro za vas in za vaše goste. Z vami delim kako lahko preproste sestavine, ki jih mogoče že imate na zalogi, izkoristite in sestavite najboljše PREPROSTE gurmanske prigrizke, ki bodo navdušili vse za mizo!
Pred kratkim pa sem se igrala tudi s sladkim narezkom, odličen tudi za praznovanja, kjer so tudi najmlajši.
Najboljša, najbolj obložena sirova plošča z glavno zvezdo: pečen brie v listnatem testu z javorjevim sirupom in nasekljanimi praženimi pekan oreščki. In ja,v resnici je še bolj božansko kot se vam morda zdi.
Pri pripravi narezkov in podobnih jedi za pogostitev ste lahko res kreativni, saj se lahko igrate z različnimi okusi in kombinacijami. Moje goste najpogosteje presenetijo ravno te kombinacije zanimivih okusov, ki jih drugače morda ne bi poskusili skupaj. Ena izmed teh kombinacij je definitivno kombinacija slanega s sladkim – tako je nastala praznična božična zvezda na vrhu prazničnega narezka. V camembert sem dodala malo sladke čebulne marmelade. TOP KOMBINACIJA!
Nekaj nasvetov za pripravo prigrizkov na hitro: uporabite že pripravljene jedi, kjer lahko. Najboljša izbira so razne vložene dobrote – tukaj vam predlagam vložene Droga dobrote. Za svoj narezek sem uporabila že pripravljeno krompirjevo solato (božanska!), vložene šampinjone v kisu, papriko, feferone in neverjetno kremast namaz s papriko, ki je v kombinaciji s feto in parmezanom BOŽANSKI!
Obožujem narezke! Res jih rada pripravljam in še raje pojem!
Všeč so mi predvsem zato, ker jih lahko pripravite po čisto svojem okusu in največkrat s sestavinami, ki jih že imate doma! Ker je toliko možnih dodatkov in okusov si lahko vsakič ustvarite drugačno ploščo oz. narezek: mesni, sirov, s sadjem, oreščki, domačimi omakami, namazi, kruhi, krekerji itd.
Tokrat sem se odločila za pripravo sirove plošče, glavna zvezda pa je pečen brie v listnatem testu. Dodala sem mu še kanček javorjevega sirupa in nasekljane pražene oreščke, res nora kombinacija!
Zunaj noro okusno hrustjavo testo, notri pa se skriva še topel, skoraj čisto tekoč brie, ki se kar stopi v ustih.
Najboljše rezultate dobim s Spar premium brie sirom, lahko pa uporabite katerega drugega, seveda. Slabe izkušnje imam s President Brie sirom, saj se ne raztopi lepo, sir pa se ne “vleče” toliko.
Kot dodatke sem izbrala svojo večno klasiko: česnovo bageto, sirove palčke, krekerje, oreščke, rdeče grozdje in sladka rdeča jabolka. In pa seveda še več sira.
Kako do takšnih prigrizkov v 30 minutah? Čisto preprosto. Vse jedi so pripravljene hitro in enostavno – za solato vse sestavine zmešate. Tudi predpriprave ni veliko, samo rezanje avokada in parmezana. Potem zmešate in postrežete kar tako ali solato nadevate v lističe solate, da ustvarite pravo “finger food solato”.
Tudi sendviči z namazom paprik, feto in parmezanom so pripravljeni hitro. Kruh premažite in posujte z dodatki. Prekrijte z drugim kruhom, premažite s stopljenim maslom in narežite na kocke. Za dekoracijo dodamo še kalčke in sendvički so pripravljeni!
Nabodalca pripravite čisto preprosto – na palčko izmenično dodajajte mozzarello, kose hruške, vložene šampinjone, malo rukole in voila, nabodalce je pripravljeno. Zložite jih v krogu, okoli pa dekorirajte z vejicami rožmarina ali drugim zelenjem. Pokapajte z balzamičnim kisom in posujte z oreščki.
Potem sledi še priprava narezka, ki mogoče izgleda zahteven ampak ni! Na izbrano desko ali krožnik zložite razne prigrizke: sir narezan na različne načine (kocke, trikotniki, natrgan), sadje razrezano na majhne kocke/rezine ali manjše sadje, kjer rezanje ni potrebno (maline, grozdje, jagode, borovnice itd.).
Ne pozabite na slane dodatke, poleg kruha in raznih krušnih dobrot: grisini, prestice, krekerji, mini prepečenci, oreščki itd. Karkoli imate doma na zalogi bo odlično!
Salamo lahko zložite na različne načine, dva najbolj preprosta delim spodaj z vami v receptu. Za lažjo predstavo, kako enostavno je narediti to vrtnico suhe salame pa dodajam še nekaj fotografij izdelave.
Narezku lahko dodate še druge namaze in omake po izbiri, uporabite lahko tudi suho sadje, v kolikor ga imate.
Na vašo sirovo ploščo lahko res dodate vse kar si zamislite! Prav tako ji lahko suhe mesnine in jo spremenite v najboljši narezek pod soncem!
Dodajte še sire po izboru, svežo, pečeno ali vloženo zelenjavo, slane ali neslane oreščke, krekerje, sveže ali suho sadje. Razne domače omake s skuto, tuno, semeni, česnom itd.
Res ste lahko kreativni ali pa kar izberete klasične sestavine, ki jih že imate v hladilniku in jih želite porabiti. Napačnih kombinacij ni!
Svojo ploščo najraje popestrim z domačim česnovim maslom. Pripravim ga tako, da maslo sobne temperature zmešam z malo domačega česnovega konfita – nekje 2/3 stroke česna in žlička olja. Recept za najboljši in res ultra preprost česnov konfit najdete tukaj.
Če pa se sami ne bi želeli preveč matrati, pa lahko dodate tudi kakšen kupljen namaz. Meni je odličen brie namaz od znamke President, NORO kremast in okusen. V kombinaciji s tole sirovo ploščo je božanski.
4 praznični prigrizki v 30 minutah
Nina Zorčič
Čas priprave 30mins
Vrsta obroka prigrizki
Količina 4prigrizki za več ljudi
Sestavine
Finger food krompirjeva solata na hitro
mešana sezonska solata
1rdeča čebula, drobno nasekljana
100gnadrobljene fete
70gnastrganega parmezana
½avokada narezanega na majhne kocke
pest krutonov ali nadrobljenih grisinov
150gkrompirjeve solate Droga
4jedilne žlicesoka krompirjeve solate
sol, poper, olivno olje po okusu
dodatno: manjši listi zelene solate ali radiča za postrežbo
Nabodala v obliki venčka z mozzarello, hruško, šampinjoni in rukolo
100mini mozzarell
1hruška, narezane na 1x1cm kocke
šampinjoni v kisu Droga
pestrukole
nasekljani mandlji ali drugi oreščki
balzamični kis + javorjev sirup ali domača balzamična glazura (240ml balzamičnega kisa + 50g sladkorja)
Mini sendviči z namazom in paprik, parmezanom in feto
kruh po izbiri(toast, rezine bagete, kruh za tramezzine itd.)
namaz s papriko Droga
50gnastrganega parmezana
50gnadrobljene fete
stopljeno zeliščno maslo
kalčki
Smrečica vloženih dobrot
vložena paprika Droga
pekoči feferoni Droga
šamponjoni v kisu Droga
Praznični narezek
salame po izbiri (suha salama, pršut, piščančja salama)
siri po izbiri (edamec narezan na 1x1 cm kocke, rezine brie sira, gorgonzola)
krekerji in slani dodatki (taralli, grisini, krekerji, mini prepečenci, prestice, čips, oreščki)
camembert + marmelada (čebulna, figova)
Postopek
Finger food krompirjeva solata na hitro
Vse sestavine za solato zmešajte v veliki posodi in po okusu začinite. Postrezite v majhnih lističih solate.
Nabodala v obliki venčka z mozzarello, hruško, šampinjoni in rukolo
Na nabodalca dodajte 1 mini mozzarello, kos hruške, en šampinjon, malo rukole, zvite v rolado in spet en košček hruške. V kolikor imate daljša nabodalca lahko dodate še enkrat toliko dodatkov.
Nabodalca razporedite po krožniku, dekoriranim z vejicami rožmarina ali okrasnimi vejicami.
Posujte z mandlji in prelijte z balzamičnim kisom, zmešanim z javorjevim sirupom ali domačo balzamično glazuro. Pripravite jo tako, da v manjšem loncu zmešate kis in sladkor ter na srednjem ognju kuhate toliko časa, da se glazura zgosti in nastane gladek sirup.
Mini sendviči z namazom in paprik, parmezanom in feto
Kruh po izbiri premažite z namazom s papriko, posujte z parmezanom in feto. Pokrijte z drugim kruhkom in premažite s stopljenim zeliščnim maslom. Razrežite na manjše sendviče, vsak kos po vrhu dekorirajte s kalčki in dodajte okrasno palčko, ki sendvič drži skupaj.
Smrečica vloženih dobrot
Vse vložene dobrote nadevajte v posodice in postrezite poleg ostalih prigrizkov.
Praznični narezek
Na desko lično zložite zgoraj predlagane sestavine. Nekaj nasvetov za najlepše narezke: salamo in sir zložite na različne zanimive načine, da dodate tisti “waw” efekt. Sir lahko narežete na trikotnike ali kocke. Brie lahko narežete na rezine in ga postrežete kar celega, saj lepo popestri ploščo. P.S. v kolikor imate kakšne majhne modelčke za piškote lahko iz sira izrežete tudi male zvezdice ali drugo obliko.
Suho salamo postrežite v obliki rožite. En kos salame zarolajte v tulec. Okoli zavijte še en kos salame, in tako ponovite, dokler ne dobite prikazan vzorec. Vse skupaj nato previdno vstavite v manjšo posodico ali papir za peko mafinov in položite na narezek.
Kos pršuta po dolžini zarežite na polovico, en del pa ne preprežite do konca, da se vse obdrži skupaj. Kos pršuta stiskajte skupaj, da dobite vijugasto obliko, kot prikazano. Dno stisnite skupaj in položite na ploščo.
Sadje postrežite na različne načine. Dodajte par kupčkov grozdja in jagodičevja. Hruške in jabolka naežite na tanke rezine - nasvet: pokapajte jih s pomarančnim ali limoninim sokom, da ne potemnijo!
Za piko na i oz. zvezdo na vrhu smrečite pa iz koluta kamemberta izrežite zvezdo. Iz zvezde na sredini po vrhu odstranite ovoj sira in vanj nadevajte marmelado - svetujem čebulno ali figovo. Postavite na vrh prazničnega narezka.
KLJUČNE BESEDE božični narezek, božični prigrizki, ideje za narezke, najboljši narezek, narezek, praznični prigrizki, prigrizki za praznovanja
4 praznični prigrizki v 30 minutah
V zbirko gurmanskih plošč tokrat dodajam še ideje za božanske praznične prigrizke in prikupen mini praznični narezek, ki bo popestrol vsako decembrsko druženje!
Spodaj vas čakajo ideje, nasveti in triki za najboljše praznično gurmansko doživetje na hitro za vas in za vaše goste. Z vami delim kako lahko preproste sestavine, ki jih mogoče že imate na zalogi, izkoristite in sestavite najboljše PREPROSTE gurmanske prigrizke, ki bodo navdušili vse za mizo!
Na blogu vas pa tudi že čakajo ideje za klasično mesno in sirovo gurmansko ploščo , najboljši brezglutenski narezek in recept za veganski narezek z veganskimi nachosi.
Pred kratkim pa sem se igrala tudi s sladkim narezkom, odličen tudi za praznovanja, kjer so tudi najmlajši.
Najboljša, najbolj obložena sirova plošča z glavno zvezdo: pečen brie v listnatem testu z javorjevim sirupom in nasekljanimi praženimi pekan oreščki. In ja,v resnici je še bolj božansko kot se vam morda zdi.
Pri pripravi narezkov in podobnih jedi za pogostitev ste lahko res kreativni, saj se lahko igrate z različnimi okusi in kombinacijami. Moje goste najpogosteje presenetijo ravno te kombinacije zanimivih okusov, ki jih drugače morda ne bi poskusili skupaj. Ena izmed teh kombinacij je definitivno kombinacija slanega s sladkim – tako je nastala praznična božična zvezda na vrhu prazničnega narezka. V camembert sem dodala malo sladke čebulne marmelade. TOP KOMBINACIJA!
Nekaj nasvetov za pripravo prigrizkov na hitro: uporabite že pripravljene jedi, kjer lahko. Najboljša izbira so razne vložene dobrote – tukaj vam predlagam vložene Droga dobrote. Za svoj narezek sem uporabila že pripravljeno krompirjevo solato (božanska!), vložene šampinjone v kisu, papriko, feferone in neverjetno kremast namaz s papriko, ki je v kombinaciji s feto in parmezanom BOŽANSKI!
Obožujem narezke! Res jih rada pripravljam in še raje pojem!
Všeč so mi predvsem zato, ker jih lahko pripravite po čisto svojem okusu in največkrat s sestavinami, ki jih že imate doma! Ker je toliko možnih dodatkov in okusov si lahko vsakič ustvarite drugačno ploščo oz. narezek: mesni, sirov, s sadjem, oreščki, domačimi omakami, namazi, kruhi, krekerji itd.
Tokrat sem se odločila za pripravo sirove plošče, glavna zvezda pa je pečen brie v listnatem testu. Dodala sem mu še kanček javorjevega sirupa in nasekljane pražene oreščke, res nora kombinacija!
Zunaj noro okusno hrustjavo testo, notri pa se skriva še topel, skoraj čisto tekoč brie, ki se kar stopi v ustih.
Najboljše rezultate dobim s Spar premium brie sirom, lahko pa uporabite katerega drugega, seveda. Slabe izkušnje imam s President Brie sirom, saj se ne raztopi lepo, sir pa se ne “vleče” toliko.
Kot dodatke sem izbrala svojo večno klasiko: česnovo bageto, sirove palčke, krekerje, oreščke, rdeče grozdje in sladka rdeča jabolka. In pa seveda še več sira.
Kako do takšnih prigrizkov v 30 minutah? Čisto preprosto. Vse jedi so pripravljene hitro in enostavno – za solato vse sestavine zmešate. Tudi predpriprave ni veliko, samo rezanje avokada in parmezana. Potem zmešate in postrežete kar tako ali solato nadevate v lističe solate, da ustvarite pravo “finger food solato”.
Tudi sendviči z namazom paprik, feto in parmezanom so pripravljeni hitro. Kruh premažite in posujte z dodatki. Prekrijte z drugim kruhom, premažite s stopljenim maslom in narežite na kocke. Za dekoracijo dodamo še kalčke in sendvički so pripravljeni!
Nabodalca pripravite čisto preprosto – na palčko izmenično dodajajte mozzarello, kose hruške, vložene šampinjone, malo rukole in voila, nabodalce je pripravljeno. Zložite jih v krogu, okoli pa dekorirajte z vejicami rožmarina ali drugim zelenjem. Pokapajte z balzamičnim kisom in posujte z oreščki.
Potem sledi še priprava narezka, ki mogoče izgleda zahteven ampak ni! Na izbrano desko ali krožnik zložite razne prigrizke: sir narezan na različne načine (kocke, trikotniki, natrgan), sadje razrezano na majhne kocke/rezine ali manjše sadje, kjer rezanje ni potrebno (maline, grozdje, jagode, borovnice itd.).
Ne pozabite na slane dodatke, poleg kruha in raznih krušnih dobrot: grisini, prestice, krekerji, mini prepečenci, oreščki itd. Karkoli imate doma na zalogi bo odlično!
Salamo lahko zložite na različne načine, dva najbolj preprosta delim spodaj z vami v receptu. Za lažjo predstavo, kako enostavno je narediti to vrtnico suhe salame pa dodajam še nekaj fotografij izdelave.
Narezku lahko dodate še druge namaze in omake po izbiri, uporabite lahko tudi suho sadje, v kolikor ga imate.
Na vašo sirovo ploščo lahko res dodate vse kar si zamislite! Prav tako ji lahko suhe mesnine in jo spremenite v najboljši narezek pod soncem!
Dodajte še sire po izboru, svežo, pečeno ali vloženo zelenjavo, slane ali neslane oreščke, krekerje, sveže ali suho sadje. Razne domače omake s skuto, tuno, semeni, česnom itd.
Res ste lahko kreativni ali pa kar izberete klasične sestavine, ki jih že imate v hladilniku in jih želite porabiti. Napačnih kombinacij ni!
Svojo ploščo najraje popestrim z domačim česnovim maslom. Pripravim ga tako, da maslo sobne temperature zmešam z malo domačega česnovega konfita – nekje 2/3 stroke česna in žlička olja. Recept za najboljši in res ultra preprost česnov konfit najdete tukaj.
Konfit naravnost obožujem, dodala pa sem ga tudi v kremni sir in ga premazala na te noro okusne obložene kruhke.
Če pa se sami ne bi želeli preveč matrati, pa lahko dodate tudi kakšen kupljen namaz. Meni je odličen brie namaz od znamke President, NORO kremast in okusen. V kombinaciji s tole sirovo ploščo je božanski.
4 praznični prigrizki v 30 minutah
Nina ZorčičSestavine
Finger food krompirjeva solata na hitro
Nabodala v obliki venčka z mozzarello, hruško, šampinjoni in rukolo
Mini sendviči z namazom in paprik, parmezanom in feto
Smrečica vloženih dobrot
Praznični narezek
Postopek
Finger food krompirjeva solata na hitro
Nabodala v obliki venčka z mozzarello, hruško, šampinjoni in rukolo
Mini sendviči z namazom in paprik, parmezanom in feto
Preberite še: