Popularna ameriška in britanska jed tudi na naših krožnikih. Zapečen riban krompir oz. "Hash Browns" je odlična izbira za bolj nasiten zajtrk ali brunch. Skupaj z zapečenim sirom in ravno prav pečenimi jajčki - vrhunsko!
Priprava je neverjetno preprosta! Krompir naribajte in dobro ožemite. Začinite in nadevajte v litoželezno ponev ali pekač. Zapecite, dodajte jajčka in zapecite do konca. Voila!
Postrežete lahko z zapečenim kruhom ali prepečenci, zraven pa sede tudi kakšna zelenjava.
Pomembno je, da krompir pred peko dobro ožamete. Teža naribanega krompirja bo 500g, ko ga pa ožamete pa izgubi približno 100-120ml vode. Ker mora biti krompir hrustljavo zapečen in ne skuhan je pomembno, da ga res dobro ožamete.
To najlažje storite s čisto kuhinjsko krpo, ki jo zvijate in stiskate, dokler krompir ni skoraj popolnoma ožet.
Pri peki bodite pozorni na čas. Najprej zapečemo samo krompir. Ko se ta zmehča in začne barvati na zlato rjavo, takrat dodamo še jajčka. Vse skupaj nato pečemo še približno 8 minut oz. tako dolgo, da so beljaki zapečeni, rumenjaki pa še tekoči.
Zapečen krompir “Hash Brown” z jajci za zajtrk ali brunch
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 34mins
Vrsta obroka Brunch, Zajtrk
Količina 4porcije
Sestavine
500gkrompirja
50gpora
2jedilni žliciolja
3jedilne + 3 čajne žličkemasla, dodane ločeno
3srednje velikajajca
sol, poper
80gnaribane livade
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Krompir operite in olupite. Olupljen krompir naribajte, potem pa dobro ožemite, da iz njega odteče vsa odvečna voda. Ker želimo hrustljavo zapečen krompir ga moramo res dobro ožeti. Najlažje to storite s čisto kuhinjsko krpo, v katero dodate nariban krompir, vse skupaj zavijete in stisnete, dokler ne odteče vsa odvečna voda.
V litoželezni ponvi stopite 2 jedilni žlici masla. V kolikor boste za peko uporabili pekač, stopite maslo v ločeni ponvi in ga prelijte v pripravljen pekač.
V ponev dodajte ožet nariban krompir in začinite s soljo in poprom. Prelijte z eno žlico stopljenega masla. V krompir z žlico oblikujte 3 jamice, kamor boste kasneje dodali jajca. Ponev ali pekač postavite v pečico in pecite 25 minut, da se krompir zlato zapeče in zmehča.
Vzemite iz pečice in vsako jamico pokapajte z eno čajno žličko masla.
V vsako jamico ubijte jajce, krompir pa bogato posujte z naribanim sirom.
Postavite nazaj v pečico in pecite 8 minut oz. toliko časa, da se beljak strdi, rumenjak pa ostane še tekoč. Po želji lahko pečete par minut dlje, da se rumenjak v celoti zapeče in strdi.
Ponev vzemite iz pečice, vse skupaj posujte s poprom in dodajte sveža zelišča. Postrezite s kruhom.
KLJUČNE BESEDE hash brown, krompirjev hash brown, krompirjevi kroketi, piščanec z limono, zapečen krompir
Zapečen krompir “Hash Brown” z jajci za zajtrk ali brunch
Popularna ameriška in britanska jed tudi na naših krožnikih. Zapečen riban krompir oz. "Hash Browns" je odlična izbira za bolj nasiten zajtrk ali brunch. Skupaj z zapečenim sirom in ravno prav pečenimi jajčki - vrhunsko!
Priprava je neverjetno preprosta! Krompir naribajte in dobro ožemite. Začinite in nadevajte v litoželezno ponev ali pekač. Zapecite, dodajte jajčka in zapecite do konca. Voila!
Postrežete lahko z zapečenim kruhom ali prepečenci, zraven pa sede tudi kakšna zelenjava.
Pomembno je, da krompir pred peko dobro ožamete. Teža naribanega krompirja bo 500g, ko ga pa ožamete pa izgubi približno 100-120ml vode. Ker mora biti krompir hrustljavo zapečen in ne skuhan je pomembno, da ga res dobro ožamete.
To najlažje storite s čisto kuhinjsko krpo, ki jo zvijate in stiskate, dokler krompir ni skoraj popolnoma ožet.
Pri peki bodite pozorni na čas. Najprej zapečemo samo krompir. Ko se ta zmehča in začne barvati na zlato rjavo, takrat dodamo še jajčka. Vse skupaj nato pečemo še približno 8 minut oz. tako dolgo, da so beljaki zapečeni, rumenjaki pa še tekoči.
Zapečen krompir “Hash Brown” z jajci za zajtrk ali brunch
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: