Najbolj okusna, sočna in sladka jabolčna pita s sočnim jabolčnim nadevom in prhkim maslenim dnom!
Vrhunska pita, tako po izgledu kot tudi po okusu.
Moja jabolčna pita je najboljša na svetu! Sestavljajo jo prhko masleno dno in sočna jabolčna sredica.
Uporabljene so samo klasične sestavine, pripravljena pa je NORO preprosto, čeprav morda izgleda zakomplicirano.
Pomembno je, da jabolka narežete na tanke rezine, da se med zlaganjem ne bodo lomila. Rezanje si boste olajšali z rezanjem na rezalniku, da dobite enakomerne, tanke rezine.
Zlaganje jabolčnih rezin je zelo preprosto – jabolka začnite zlagati po zunanjem robu, vsako rezino pa na polovici prekrijte s polovico druge rezine. Z zlaganjem nadaljujte, dokler ne pridete do sredine. Na sredini takšno zlaganje ne bo mogoče, zato je najbolje, da nekaj rezin jabolk zvijete v tulec in ga položite na sredino. Svetujem vam, da uporabite tiste rezine jabolk, ki so na dnu posode, saj so se najdlje namakale in so najbolj mehke, zato jih je najlažje zvijati brez lomljenja.
Jabolčno pito lahko postrežete toplo ali ohlajeno, s sladkorjem v prahu ali kepico vaniljevega sladoleda. Odlično se poda tudi kokosov sladoled!
Jabolčna pita (rosette)
Nina Zorčič
Čas priprave 1hr
Čas peke 1hr
Vrsta obroka Sladica
Količina 10kosov
Sestavine
Dno pite
285gbele pšenične moke tip 500
95gbelega sladkorja
1jedilna žlicamrzle vode
1rumenjak
¾čajne žličkevaniljeve arome
210gmasla(ohlajeno in narezano na kocke 1x1cm)
Nadev
3srednje velikesladke rdeče jabolke
6jedilnih žlicrjavega sladkorja
2čajni žlicikisa
4jedilne žlicelimoninega soka
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj. Pekač za pito premera 28 cm dobro namastite in postavite na stran.
Pripravite dno pite. V veliki posodi ali v posodi mešalnika premešajte moko, sladkor in sol.
V manjši skodelici zmešajte rumenjak, vaniljo in mrzlo vodo.
V posodo z moko dodajte mešanico mokrih sestavin in premešajte - ročno ali z mešalnikom/sekljalnikom.
Dodajte ohlajeno maslo, narezano na kocke velikosti 1 cm x 1 cm in premešajte oz. zblendajte v načinu pulziranja, dokler se maslo na razlomi na velikosti grahkov. Maslo se ne rabi popolnoma razdrobiti v masi - naj ostanejo kakšni večji koščki.
Ko se testo združi v enotno kepo ga prestavite na rahlo pomokano površino in oblikujte disk oz. tanjši pravokotnik. Testo tesno zavijte v folijo za živila in ga postavite v zamrzovalnik za 15 minut.
Ohlajeno testo razvaljajte med dvema papirjema za peko - tako lahko brez težav razvaljate testo brez packanja in sprijemanja. Razvaljano testo naj bo par centimetrov na vsaki strani večje od pekača, da boste lahko prekrili celotno površino in da boste lahko stranski rob dvojno obložili s testom, da bo bolj hrustljavo in polno.
Razvaljano testo previdno položite čez pekač in nežno pritisnite ob rob in dno, da se uleže po pekaču. Odvečno testo zavihajte na notri in oblikujte odebeljen stranski rob.
Testo z vilicami po celotni površini prepikajte in postavite v zamrzovalnik za 15 minut.
Ohlajeno testo vzemite iz zamrzovalnika. Pred peko na ohlajeno testo postavite uteži za pito. Če tega nimate - tudi jaz nimam - naredite tako: na sredino pite postavite večji kos alufolije, spodnji del (del, ki se bo dotikal testa) rahlo namastite, iz nje oblikujte kot krožniček, ki pokrije celotno dno (ne robov) in notri nasujte surov riž ali fižol. Pozorni bodite, da so robovi alufolijo zasukani na gor, da riž/fižol ne leti ven. Fižol/riž po peki zavrzite ali shranite za naslednjo peko - fižol/riž ni užiten!
Pecite 15 minut, nato odstranite folijo in riž/fižol, dno prepikajte z vilicami ter pecite še nadaljnjih 10-15 minut oz. tako dolgo, da so robovi rahle zlato rjave barve. Vzemite iz pečice in pustite, da se testo rahlo ohladi.
Medtem pripravite jabolka. Jabolka izkoščičite in razdelite na 4 enake kose. S pomočjo rezalnika ali noža narežite jabolka na tanke rezine. Pomembno je, da so rezine jabolk narezane na tanko, drugače se vam bodo med zlaganjem lomile.
Narezane lističe jabolk previno položite v večjo posodo. Dodajte rjav sladkor, kis in limonin sok. Vse skupaj dobro premešajte in pustite stati 5-10 minut.
Namočena jabolka zlagajte na ohlajeno dno - rezine polagajte krožno, začnite na zunanjem robu in vsako rezino prekrijte s polovico naslednje rezine. Takšno prekrivanje nadaljujte, dokler ne dosežete sredine. Rezine ne rabijo biti popolno narezane ali zložene - v vsakem primeru bo pita na koncu vseeno izgledala božanska, verjemite.
Ko dosežete že skoraj čisto sredino, takšno zlaganje ne bo več mogoče, zato je najbolje, da nekaj tanjših kosov jabolk zvijete v tulec in postavite na sredino. Tisti kosi jabolk, ki so se najdlje namakali na dnu v tekočini so najbolj mehki, zato je najbolje, da uporabite kar te. Rezine jabolk zvijte v tulec in ga postavite na sredino.
Po želji lahko pito po vrhu posujete z nekaj zrnci rjavega sladkorja.
Pred peko z alufolijo zaščitite oz. prekrijte robove pite, nato pa vse skupaj postavite v pečico in povišajte temperaturo na 220 stopinj. Pecite 15 minut, nato znižajte temperaturo na 190 stopinj in pecite še 25-30 minut oz. tako dolgo, da so jabolka popolnoma zmehčana.
Ko je pita pečena, odstranite alufolijo in jo pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi.
Pito posujte s sladkorjem v prahu ali dodajte kepico sladoleda in postrezite.
Jabolčna pita (Rosette)
Moja jabolčna pita je najboljša na svetu! Sestavljajo jo prhko masleno dno in sočna jabolčna sredica.
Uporabljene so samo klasične sestavine, pripravljena pa je NORO preprosto, čeprav morda izgleda zakomplicirano.
Pomembno je, da jabolka narežete na tanke rezine, da se med zlaganjem ne bodo lomila. Rezanje si boste olajšali z rezanjem na rezalniku, da dobite enakomerne, tanke rezine.
Zlaganje jabolčnih rezin je zelo preprosto – jabolka začnite zlagati po zunanjem robu, vsako rezino pa na polovici prekrijte s polovico druge rezine. Z zlaganjem nadaljujte, dokler ne pridete do sredine. Na sredini takšno zlaganje ne bo mogoče, zato je najbolje, da nekaj rezin jabolk zvijete v tulec in ga položite na sredino. Svetujem vam, da uporabite tiste rezine jabolk, ki so na dnu posode, saj so se najdlje namakale in so najbolj mehke, zato jih je najlažje zvijati brez lomljenja.
Jabolčna pita (rosette)
Nina ZorčičSestavine
Dno pite
Nadev
Postopek
Preberite še: