Še ena odlična izvedba moje najljubše sladice – Cheesecake!
Tokrat s kokosom in kokosovo karamelo, božanska kombinacija!
Tale recept za cheesecake vsebuje nekaj posebnih sestavin, ki poskrbijo za piko na i ko pride do okusa. Pečena kokosova moka in hitra kokosova karamela!
Pečen kokos ima tako poseben, izrazit okus, da je popolnoma nenadomestljiv, zato vsem priporočam, da tega koraka ne izpustijo.
Recept je pripravljen čisto preprosto iz klasičnih sestavin za Cheesecake. V piškotno dno sem za dodano aromo dodala še pražen kokos in po vrhu prelila s slastno, noro hitro pripravljeno kokosovo karamelo.
Cheesecake po peku pustite, da se ohladi na sobno temperaturo, potem pa ga postavite v hladilnik za vsaj 3 ure ali kar čez noč – s tem se okusi lepo povežejo, cheesecake pa se lepše reže.
Kokosov cheesecake s karamelo
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 1hr20mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Dno
25gnastrganega kokosa
200gpiškotov
70gkokosovega olja(stopljeno, ohlajeno)
60gkokosovega mleka
Kokosova karamela
40gkokosovega sladkorja
100gkokosovega mleka iz pločevinke(ohlajeno, uporabite samo trd, kompaktni del)
½čajne žličkeškroba
Kremna cheesecake plast
270gkremnega sira(ABC, Philadelphia)
100gkokosovega mleka iz pločevinke(ohlajeno, uporabite samo trd, kompaktni del)
100gkokosovega sladkorja
1čajna žličkavaniljeve arome
1velikojajce
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Pripravite dno.
V manjšo ponev na srednjem ognju segrevajte nastrgan kokos. Kokos ob stalnem mešanju pražite približno 5 minut oz. dokler se ne obarva zlato rjavo.
Pražen kokos prestavite v večjo posodo in pripravite pustite, da se malo ohladi.
V posodo blenderja oz. mešalnika dodajte piškote in jih zmeljite, dokler ne dobite prahu podobne zmesi.
Dodajte pražen kokos, stopljeno olje in kokosovo mleko. Premešajte, da dobite lepljivo, vlažno maso.
Maso prestavite v rahlo naoljen pekač premera 18x18cm, obložen s papirjem za peko, in oblikujte ravno dno. Pomagajte si z ravnim dnom kozarca, s katerim pritisnite maso ob dno pekača, da oblikujete enakomerno piškotno dno.
Pekač postavite v segreto pečico in pecite 10 minut, nato odstranite iz pečice, pustite, da se ohladi in zmanjšajte temperaturo na 160 stopinj.
Pripravite karamelo. Kokosov sladkor in kokosovo mleko zmešajte v manjšem loncu in kuhajte na srednji temperaturi, dokler se sladkor ne stopi, karamela pa malo zgosti.
Dodajte škrob in premešajte, da se enakomerno poveže. Na srednjem ognju kuhajte še 5 minut, da se karamela malo zgosti, nato pa odstavite in pustite, da se ohladi. Karamela se med hlajenjem še dodatno zgosti.
Pripravite kremno plast. Kremni sir in kokosov sladkor s pomočjo ročnega mešalnika premešajte, dokler ne nastane gladka zmes.
Dodajte kokosovo mleko in vaniljo ter premešajte. Med stalnim mešanjem dodajte še jajce in premešajte.
Par žlic zmesi dodajte v karamelo in pustite na strani.
Zmes za cheesecake prelijte po pečenem dnu. Po vrhu pokapajte mešanico s karamelo in s pomočjo zobotrebca premešajte maso in oblikujte poljubni vzorec.
Pecite 1 uro in 10 minut, nato odstranite iz pečice in pustite v pekaču tako dolgo, da se ohlad na sobno temperaturo.
Pekač tesno ovijte s folijo za živila in postavite v hladilnik za vsaj 3 ure ali kar čez noč.
Kokosov cheesecake s karamelo
Kokosov cheesecake s karamelo
Nina ZorčičSestavine
Dno
Kokosova karamela
Kremna cheesecake plast
Postopek
Preberite še: