Odlično kosilo, pripravljeno v eni ponvi. V njej se združuje ogromno božanskih okusov - provansalske začimbe, česen, na soncu sušeni paradižniki, maslo in origano. BOŽANSKO!
Za pripravo sem uporabila polnozrnat riž (mešanico navadnega in divjega), ki se kuha dlje kot recimo arborio. V kolikor bi želeli kosilo na hitro uporabite raje arborio, ki ne potrebuje več kot 15-20 minut. Polnozrnat riž potrebuje približno 45 minut.
Rižota je pripravljena hitro in brez kompliciranja, kar v eni ponvi. Za pripravo tovrstnih jedi najraje uporabljam litoželezno ponev, saj se toplota lepo porazdeli, jedi so pripravljene hitreje, okusi pa so boljši. V kolikor te ponve nimate lahko jed brez težav pripravite s klasično ponvijo.
Rižota je naravno kremasta, saj jo med kuhanjem redno mešamo. Za boljši okus in aromo pa sem dodala še maslo, parmezan in smetano za kuhanje. Po želji lahko smetano za kuhanje nadomestite s kokosovim mlekom iz pločevinke.
Mesne kroglice sem pripravila iz piščančjega fileja, parmezana, izbranih začimb in gorčice. Uporabite lahko tudi že zmleto piščančje meso, v kolikor je na voljo pri vašem trgovcu.
V kolikor mletega mesa nimajo, ga lahko pripravite sami doma. Piščanca dodajte v kuhinjski mešalnik/sekljalnik in mešajte tako dolgo, dokler ne dobite drobno nasekljanega piščanca.
Kremast polnozrnat riž s piščančjimi mesnimi kroglicami
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 45mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Mesne kroglice
500gpiščančjih filejev(ali že mleto meso)
50gparmezana(kupite ga v kosu in naribajte sami)
1čajn žličkagorčice
1 ½čajne žličkeprovansalskih začimb
sol, poper
2jedilni žliciolivnega olja(+ dodatno za namastitev rok)
Kremni riž
1rdeča čebula
50gmasla
2strokačesna(prepolovljena, ne nasekljana)
½čajne žličkerožmarina
250gpolnozrnatega riža(ali arborio, ta riž se kuha bistveno manj časa, zato riž poskusite prej)
1 ½litravode ali zelenjavne jušne osnove
5kosovna soncu sušenih paradižnikov(najboljši so tisti, marinirani v olju)
50gparmezana(kupite v kosu in naribajte sami)
120gsmetane za kuhanje(ali kokosovo mleko v pločevinki)
Dodatki
svež origano
Postopek
V kolikor nimate že mletega piščančjega mesa najprej v kuhinjskem sekljalniku nasekljajte piščanca. Ni potrebno, da je popolnoma mlet, lahko je samo nasekljan na majhne koščke.
Piščancu dodajte parmezan, gorčico, provansalske začimbe, sol in poper.
Ponovno zmeljite oz. nasekljajte, da se vse poveže.
Zmes z rokami nato še malo pretlačite.
Roke si na rahlo navlažite z oljem, potem pa oblikujte kroglice, težje približno 25g in jih polagajte na krožnik. Kroglice pred oblikovanjem dobro pregnetite v rokah, da se masa še bolj spasira in kroglica lepše oblikuje.
Na večji litoželezni ponvi (ali navadni, v kolikor litoželezne nimate) na srednjem ognju segrejte olivno olje.
Na segreto olje dodajte mesne kroglice in jih pražite toliko časa, da na obeh straneh porjavijo (3-5 minut). Vmes med praženjem na eni strani ne mešajte, da se spodnja stran res lepo hrustljavo zapeče.
Ko je piščanec zunaj zlato zapečen, dodajte drobno nasekljano čebulo in pražite 3-5 minut, dokler čebula ne postekleni.
Dodajte maslo, prepolovljen česen in rožmarin. Premešajte in pražite 5 minut, da maslo malenkost porjavi.
Nato dodajte opran riž in pražite kakšno minuto.
V kolikor so vam kdaj ostali kakšni trdi ostanki parmezana (rob, ki se ne poje) ga lahko dodate v rižoto. Doda odlično aromo. Preden riž postrežete ta kos parmezana odstranite.
Zalijte z 750g vode/jušne osnove in premešajte. Na nižjem srednjem ognju kuhajte toliko časa, da skoraj vso tekočino vsrka riž oz. izhlapi. Nato premešajte in poskusite ter po potrebi dodajte še vode/jušne osnove. Polnozrnat riž se kuha dlje kot arborio. Količino vode in čas kuhanja prilagodite izbranemu rižu. Vodo dodajajte postopoma, vmes pa riž poskusite. Vmes redno mešajte, saj to pripomore k kremni rižoti. Ko je že skoraj popolnoma skuhan nadaljujte z naslednjim korakom.
Dodajte na drobno narezan posušen paradižnik, nariban parmezan in smetano za kuhanje. Premešajte in kuhajte, dokler se rižota ne zgosti do želene gostote. Stroke česna spasirajte z vilicami in vmešajte v omako. V kolikor se vam na dno posode zalepijo kakšni kosi jih postrgajete in premešajte v omako. Poskusite in po želji dodajte več soli, popra.
Postrezite z naribanim parmezanom in svežim origanom.
KLJUČNE BESEDE kremasta rižota, mesne kroglice, piščančje mesne kroglice
Kremast polnozrnat riž s piščančjimi mesnimi kroglicami
Odlično kosilo, pripravljeno v eni ponvi. V njej se združuje ogromno božanskih okusov - provansalske začimbe, česen, na soncu sušeni paradižniki, maslo in origano. BOŽANSKO!
Za pripravo sem uporabila polnozrnat riž (mešanico navadnega in divjega), ki se kuha dlje kot recimo arborio. V kolikor bi želeli kosilo na hitro uporabite raje arborio, ki ne potrebuje več kot 15-20 minut. Polnozrnat riž potrebuje približno 45 minut.
Rižota je pripravljena hitro in brez kompliciranja, kar v eni ponvi. Za pripravo tovrstnih jedi najraje uporabljam litoželezno ponev, saj se toplota lepo porazdeli, jedi so pripravljene hitreje, okusi pa so boljši. V kolikor te ponve nimate lahko jed brez težav pripravite s klasično ponvijo.
Rižota je naravno kremasta, saj jo med kuhanjem redno mešamo. Za boljši okus in aromo pa sem dodala še maslo, parmezan in smetano za kuhanje. Po želji lahko smetano za kuhanje nadomestite s kokosovim mlekom iz pločevinke.
Mesne kroglice sem pripravila iz piščančjega fileja, parmezana, izbranih začimb in gorčice. Uporabite lahko tudi že zmleto piščančje meso, v kolikor je na voljo pri vašem trgovcu.
V kolikor mletega mesa nimajo, ga lahko pripravite sami doma. Piščanca dodajte v kuhinjski mešalnik/sekljalnik in mešajte tako dolgo, dokler ne dobite drobno nasekljanega piščanca.
Kremast polnozrnat riž s piščančjimi mesnimi kroglicami
Nina ZorčičSestavine
Mesne kroglice
Kremni riž
Dodatki
Postopek
Preberite še: