Božanska solata s hrustljavim popečenim pršutom, hrustljavimi pekan oreščki in bučnimi semeni z javorjevim sirupom, nadrobljenim feta sirom in zrnci granatnega jabolka.
Tale solata je daleč od dolgočasnega. Vsebuje vse elemente, ki presenetijo in navdušijo vaše brbončice. Hrustljavo, sočno, slano, sladko in kislo!
Priprava je zelo preprosta in enostavna, kljub temu pa z vami delim nekaj načinov, kako dolgočasno solato popeljete na drug nivo in ustvarite pravo gurmansko poslastico.
Solati po izbiri dodajte zanimive dodatke - v tem primeru imamo oreščke, ki jih skupaj z bučnimi semeni in javorjevim sirupom najprej popečemo v pečici. Tako se oreščki hrustljavo zapečejo, po peki pa so slajši in bistveno bolj aromatični. Poleg oreščkov pa popečemo še pršut, ki doda odličen slan hrustljav element naši solati.
Za dodatno sočnost je tukaj granatno jabolko. Zrnca so odlična v tej kombinaciji in nenadomestljiva.
Veliko vlogo pri solati pa igra tudi njena polivka. Tukaj sem klasičnim sestavinam (olje, kis, sol) dodala še med (ali javorjev sirup) in jabolčno čežano. Vrhunska kombinacija, ki jo morate poskusiti.
Solata s hrustljavim pršutom, popečenimi pekan oreščki in sadjem
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 15mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Popečeni oreščki in semena s pršutom
50gpekan oreščkov
50gbučnih semen(neoluščena, cela)
3jedilne žlicejavorjevega sirupa
ščepmletega čilija ali kajenskega popra(opcijsko)
¼čajne žličkecimeta
sol
6rezinpršuta
Solata in dodatki
150gsolate po izbiri (berivka, frisee solata, motovilec, rukola, mlada špinača)
2srednje velikisladki rdeči jabolki
½hruške
½zrnc granatnega jabolka
100gnadrobljenega feta sira
Polivka
60golivnega olja
30gjabolčnega kisa
1jedilna žlicanesladkane jabolčne čežane
2čajni žličkimedu ali javorjevega sirupa
1čajna žličkatimijana
sol, poper po okusu
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V manjši posodi zmešajte pekan oreščke, bučna semena, javorjev sirup in začimbe. Premešajte, da so vsi oreščki in semena prekriti s sirupom.
Zmes prelijte na pekač, obložen s papirjem za peko in jo enakomerno porazdelite na pekaču, da se oreščki med seboj ne prekrivajo.
Okoli oreščkov položite ravne rezine pršuta.
Postavite v pečico in pecite 10 minut, da se pršut hrustljavo zapeče, oreščki pa kandirajo.
Po peki vzemite pekač iz pečice in oreščke dobro premešajte, nato pa jih ponovno porazdelite po pekaču tako, da se ne prekrivajo. Pustite, da se ohladijo, vmes pa še enkrat premešajte.
Vmes pripravite solato in dodatke. Izbrano solato ali mešanico solat operite in narežite/natrgajte. Jabolka in hruško operite in narežite na tanjše rezine. Granatno jabolko odprite in odstranite zrnca.
Solato, skupaj z dodatki premešajte v veliki posodi.
Pripravite preliv. V manjši posodici s pokrovom zmešajte vse sestavine za polivko in zaprite. Dobro pretresite, da se vse sestavine premešajo in nastane enoten preliv. Poskusite in po potrebi dodajte več sestavin.
Polivko prelijte po solati (polivko dodajajte postopoma in vmes poskusite, količino prilagodite svojemu okusu) in premešajte.
Po vrh solate posujte še popečene oreščke in semena, nadrobljen popečen pršut in nadrobljeno feto. Premešajte in postrezite s krekerji ali grisini.
KLJUČNE BESEDE solata, solata s feto, solata s pršutom
Solata s hrustljavim pršutom, popečenimi pekan oreščki in sadjem
Božanska solata s hrustljavim popečenim pršutom, hrustljavimi pekan oreščki in bučnimi semeni z javorjevim sirupom, nadrobljenim feta sirom in zrnci granatnega jabolka.
Tale solata je daleč od dolgočasnega. Vsebuje vse elemente, ki presenetijo in navdušijo vaše brbončice. Hrustljavo, sočno, slano, sladko in kislo!
Priprava je zelo preprosta in enostavna, kljub temu pa z vami delim nekaj načinov, kako dolgočasno solato popeljete na drug nivo in ustvarite pravo gurmansko poslastico.
Solati po izbiri dodajte zanimive dodatke - v tem primeru imamo oreščke, ki jih skupaj z bučnimi semeni in javorjevim sirupom najprej popečemo v pečici. Tako se oreščki hrustljavo zapečejo, po peki pa so slajši in bistveno bolj aromatični. Poleg oreščkov pa popečemo še pršut, ki doda odličen slan hrustljav element naši solati.
Za dodatno sočnost je tukaj granatno jabolko. Zrnca so odlična v tej kombinaciji in nenadomestljiva.
Veliko vlogo pri solati pa igra tudi njena polivka. Tukaj sem klasičnim sestavinam (olje, kis, sol) dodala še med (ali javorjev sirup) in jabolčno čežano. Vrhunska kombinacija, ki jo morate poskusiti.
Solata s hrustljavim pršutom, popečenimi pekan oreščki in sadjem
Nina ZorčičSestavine
Popečeni oreščki in semena s pršutom
Solata in dodatki
Polivka
Postopek
Preberite še: