Njoki s hitro, kremno omako z rjavim maslom in smetano. Za dodatno aromo dodamo še sladko koruzo in parmezan. BOŽANSKO!
Kljub temu, da se zdi jed skoraj “preveč” preprosta, je jed iskreno vrhunska. Rjavo maslo je navadno maslo, ki ga pražimo na ponvi toliko časa, da porjavi. Takrat dobi oreškast vonj in neverjetno aromo. Ko to aromo združimo s sladko praženo čebulo, koruzo in smetano dobimo vrhunsko kosilo, iz osnovnih sestavin.
Posebnost omake je v rjavem maslu in v sestavinah, ki se pražijo v njem.
Za pripravo sem uporabila litoželezno ponev, ker se v njej sestavine najbolje zapečejo. Jed lahko pripravite tudi v navadni ponvi, če pa imate litoželezno jo pa le uporabite.
V kolikor bi želeli lahko smetano za kuhanje nadomestite s kokosovim mlekom iz pločevinke. Namesto njokov lahko uporabite tudi raviole ali domače njoke.
Njoki s hitro kremno masleno omako in koruzo
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Njoki
vrela voda
sol
250gnjokov
Omaka
2jedilni žliciolivnega olja
1srednje velikardeča čebula ali 2 šalotki
45gmasla
1strokčesna
140gvložene sladke koruze(1 majhna pločevinka)
2vejicisvežega origana(opcijsko, ali timijan)
½čajne žličkesladke paprike v prahu
sol, poper po okusu
80gsmetane za kuhanje(ali kokosovo mleko v pločevinki)
60gparmezana(kupite ga v kosu in naribajte sami)
voda po potrebi
Postopek
V večjem loncu zavrite večjo količino osoljene vode in v njej skuhajte njoke po navodilih.
Odcedite in pustite na strani.
Medtem nasekljajte čebulo in česen ter naribajte parmezan.
V večji litoželezni (ali navadni) ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje.
Na segreto olje dodajte nasekljano čebulo in koruzo. Pražite par minut (3-5 minut), da čebula postekleni.
Nato dodajte maslo, česen, origano, sladko papriko v prahu, sol in poper. Premešajte in pražite par minut (3-5 minut), da se maslo obarva rjavo. Ko dobi maslo oreškast vonj in se obarva rjavo, na dnu posode pa nastajajo rjavi koščki, takrat je maslo končano. Vse skupaj se bo tudi malo zgostilo. Vmes stalno mešajte in z dna postrgajte, v kolikor se na dno ponve zalepijo kakšni rjavi koščki.
Zmanjšajte ogenj, dodajte smetano in parmezan ter premešajte. Kuhajte do vretja nato poskusite in po želji dodatno začinite.
Če se omaka preveč zgosti dodajte 1 dcl vode (več/manj po potrebi) in premešajte.
V omako dodajte njoke in premešajte. Postrezite takoj, po želji posujte z naribanim parmezanom.
KLJUČNE BESEDE hitro kosilo, njoki v omaki, njoki v sirovi omaki
Njoki s hitro kremno masleno omako in koruzo
Njoki s hitro, kremno omako z rjavim maslom in smetano. Za dodatno aromo dodamo še sladko koruzo in parmezan. BOŽANSKO!
Kljub temu, da se zdi jed skoraj “preveč” preprosta, je jed iskreno vrhunska. Rjavo maslo je navadno maslo, ki ga pražimo na ponvi toliko časa, da porjavi. Takrat dobi oreškast vonj in neverjetno aromo. Ko to aromo združimo s sladko praženo čebulo, koruzo in smetano dobimo vrhunsko kosilo, iz osnovnih sestavin.
Posebnost omake je v rjavem maslu in v sestavinah, ki se pražijo v njem.
Za pripravo sem uporabila litoželezno ponev, ker se v njej sestavine najbolje zapečejo. Jed lahko pripravite tudi v navadni ponvi, če pa imate litoželezno jo pa le uporabite.
V kolikor bi želeli lahko smetano za kuhanje nadomestite s kokosovim mlekom iz pločevinke. Namesto njokov lahko uporabite tudi raviole ali domače njoke.
Njoki s hitro kremno masleno omako in koruzo
Nina ZorčičSestavine
Njoki
Omaka
Postopek
Preberite še: