Ideja za božansko kosilo - noro kremna maslena polenta s parmezanom in okusen piščanec v kremni omaki s koruzo. Po vrhu pa še več sira - BOŽANSKO!
Polenta je pripravljena v manj kot 5ih minutah, saj lahko uporabite kar instant polento. Za kremoznost in boljši okus dodamo parmezan in maslo. Začinimo lahko samo s poprom, saj je parmezan sam po sebi že dovolj slan. Tokrat sem uporabila kar sir Princ od Pomusrkih mlekarn, kjer je zelo okusen in doda odlično aromo.
Poleg polente pa sede najbolj kremozna in okusna omaka s piščancem in koruzo. Za dodatno kremoznost dodamo še smetano za kuhanje, ki pa jo lahko nadomestite tudi z mascarpone siro. Vse skupaj začinimo z izbranimi začimbami in dobimo pravo gurmansko pojedino, iz čisto klasičnih sestavin.
Polenta je pripravljena preprosto in hitro, saj sem uporabila instant polento, ki je narejena v parih minutah. Uporabite lahko tudi navadno poletno, ampak se tista kuha bistveno dlje časa.
Polenti za boljšo aromo in bolj poln okus dodamo maslo in nariban sir. Odlična kombinacija, ki popestri drugače "dolgočasno" jed.
V kremni omaki se skriva popečen piščanec, česen in koruza. Koruza je odličen dodatek, ker doda malo sladkobe, ki vedno sede s sirnimi jedmi.
Namesto navadne vložene koruze lahko uporabite tudi svežo ali baby koruzne strožke, ki jih prej narežite na tankje kolobarje.
Kremna sirova polenta s piščancem in koruzo v kremni omaki
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Polenta
125gmleka
250gvode
250gpolente
40gmasla
70gsira Princ ali parmezana(naribajte ga sami, ne uporabljajte že ribanega)
poper(po okusu)
Kremna omaka s piščancem in koruzo
2jedilni žliciolivnega olja
500gpiščančjih filejev
1jedilna žlicakoruznega škroba
3jedilne žlicemasla
1čajna žličkačebule v prahu
½čajne žličkečesna v prahu
sol, poper po okusu
2strokačesna
120gbaby koruznih strožkov ali navadne sladke koruze
100gsmetane za kuhanje
voda(po potrebi, za redčenje omake)
Dodatki
sveža bazilika
nariban sir
Postopek
V srednje velikem loncu segrejte mleko in vodo. Ko zmes zavre zmanjšajte ogenj in dodajte polento. Premešajte in na zmernem ognju kuhajte par minut, da se polenta skuha in zmehča.
Ko je polenta kuhana ji dodajte maslo in nariban sir.
Premešajte, da se vse raztopi in poveže. Začinite s poprom in poskusite. Po želji dodajte sol. Če je polenta pregosta dodajte še malo mleka/vode in premešajte.
Odstavite in pokrijte lonec, da se na vrhu ne naredi ovoj, medtem pa pripravite piščanca v kremni omaki.
V večji ponvi segrejte olivno olje.
Piščančji file narežite na manjše kocke in posujte s koruznim škrobom. Premešajte in dodajte na segreto olje.
Dodajte še maslo in premešajte. Začinite s čebulo, česnom, soljo in poprom.
Pražite par minut, da se piščanec zlato zapeče.
Dodajte drobno nasekljan česen in koruzo. Premešajte in pražite par minut, da česen zadiši.
Dodajte smetano za kuhanje in premešajte. Po potrebi dodajte še malo vode, če je omaka pregosta.
Poskusite in po potrebi dodajte več začimb.
Odstavite in popražite slanino/pršut.
V kolikor se je vmes polenta zgostila ji dodajte malo mleka, segrejte in premešajte.
V krožnike dodajte kremasto polento. Nanjo nadevajte piščanca v kremni omaki, posujte z naribanim sirom in okrasite s svežo baziliko.
KLJUČNE BESEDE kremna polenta, polenta s piščancem, sirova polenta
Kremna sirova polenta s piščancem in koruzo v kremni omaki
Ideja za božansko kosilo - noro kremna maslena polenta s parmezanom in okusen piščanec v kremni omaki s koruzo. Po vrhu pa še več sira - BOŽANSKO!
Polenta je pripravljena v manj kot 5ih minutah, saj lahko uporabite kar instant polento. Za kremoznost in boljši okus dodamo parmezan in maslo. Začinimo lahko samo s poprom, saj je parmezan sam po sebi že dovolj slan. Tokrat sem uporabila kar sir Princ od Pomusrkih mlekarn, kjer je zelo okusen in doda odlično aromo.
Poleg polente pa sede najbolj kremozna in okusna omaka s piščancem in koruzo. Za dodatno kremoznost dodamo še smetano za kuhanje, ki pa jo lahko nadomestite tudi z mascarpone siro. Vse skupaj začinimo z izbranimi začimbami in dobimo pravo gurmansko pojedino, iz čisto klasičnih sestavin.
Polenta je pripravljena preprosto in hitro, saj sem uporabila instant polento, ki je narejena v parih minutah. Uporabite lahko tudi navadno poletno, ampak se tista kuha bistveno dlje časa.
Polenti za boljšo aromo in bolj poln okus dodamo maslo in nariban sir. Odlična kombinacija, ki popestri drugače "dolgočasno" jed.
V kremni omaki se skriva popečen piščanec, česen in koruza. Koruza je odličen dodatek, ker doda malo sladkobe, ki vedno sede s sirnimi jedmi.
Namesto navadne vložene koruze lahko uporabite tudi svežo ali baby koruzne strožke, ki jih prej narežite na tankje kolobarje.
Kremna sirova polenta s piščancem in koruzo v kremni omaki
Nina ZorčičSestavine
Polenta
Kremna omaka s piščancem in koruzo
Dodatki
Postopek
Preberite še: