Božanski fudgy browniji s sočno, mehko čokolado sredico. Hrustljavim piškotnim dnom in aromatičnim cimetovim namazom po vrhu. N J A M!
Tokrat sem pripravila brownije na bolj "prazničen" način. Dodala sem jim cimetove "Speculaas" piškote, ki so v kombinaciji s toplo brownie sredico BOŽANSKI!
Recept je preprost, uporabljene pa so vse klasične sestavine za brownije, edina posebnost so cimetovi piškoti. Jaz sem uporabila te, lahko pa uporabite tudi katere druge. Pomembno je, da so cimetovi ali z medenjak začimbami.
Piškote uporabimo kot dno in tudi za domač "Speculaas" namaz, ki ga ni možno dobiti v vseh trgovinah, zato je najbolje, da ga pripravimo kar sami doma, na zalogo.
Kot omenjeno so v receptu uporabljene res osnovne sestavine, značilne za brownije. Sladico pa lahko še dodatno izboljšate če uporabite bolj kvalitetne sestavine. Za brownije vedno uporabljam temno čokolado z 70% kakavovega deleža. Prav tako lahko namesto klasičnega kakava v prahu (govorimo o temnem kakavu, nikoli o Nesquiku) uporabite pravi temen kakav, kot recimo ta. Doda pravo temno, skoraj črno barvo in bogat kakaovov okus. Prav tako lahko namesto klasičnega rjavega sladkorja uporabite tega , ki je bolj droben, se lepše raztopi in doda še bolj bogato aromo.
Namesto mojega domačega " Speculaas" namaza lahko uporabite tudi kupljenega ali pa kakšen drug namaz, moogoče maslo oreščkov. Svetujem pa, da poskusite kar to kombinacijo, ker so cimetovi piškoti res vrhunski skupaj z browniji.
Brownijev ne pecite predolgo, saj se bodo drugače izsušili. Sama osebno raje sledim pravilu, da jih pečem kakšno minuto manj kot dlje.
V tem primeru začnite preverjati stanje brownije po 25 minutah peke. Pekač rahlo in previdno zatresite - v kolikor se sredica strese, potem browniji še niso pečeni. Pri meni so potrebovali 30 minut. Tako sem obdržala mehko, sočno, fudgy sredico, kljub temu pa sredica ni bila preveč tekoča.
Browniji s piškotnim dnom in cimetovimi "Speculaas" piškoti
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Domač "Speculaas" namaz
50gmascarpone sira
100gpolnomastnega mleka
80gbele čokolade
150gcimetovih "Speculaas" piškotov
50gvode(po potrebi)
Browniji
"Speculaas" piškoti(dovolj za prekrit dno pekača, približno 12 piškotov)
170gmasla
180g70% temne čokolade
5srednje velikihjajc
180gbelega kristalnega sladkorja
50glahkega rjavega sladkorja(link do točnega izdelka zgoraj, uporabite pa lahko katerikoli rjavi ali nadomestite z belim sladkorjem)
100gpšenične bele moke tip 500
50gtemnega kakava v prahu (brez sladkorja)(link do točnega izdelka zgoraj, uporabite lahko tudi druge kakave)
50gčokoladnih kapljic
6-8jedilnih žlic"Speculaas" namaza
Postopek
V posodi blenderja zmeljite piškote, da nastane gladkemu pesku podobna zmes brez grudic.
V manjšem loncu zmešajte mascarpone sir, mleko in belo čokolado.
Na nizkem ognju segrevajte, da se čokolada stopi in vse sestavine povežejo v enotno zmes.
Nato dodajte mlete piškote in premešajte z metlico za stepanje.
Na srednje nizkem ognju vse skupaj segrevajte par minut, da nastane gladka krema. V kolikor je namaz/krema pregosta ali so grudice, dodajte še 50g vode in premešajte. Po potrebi dodajte več vode.
Ko dobite mazljiv namaz lonec odstavite, namaz predevajte v ločeno skodelico in pripravite maso za brownije.
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Pekač premera približno 20cm x 24cm obložite s papirjem za peko. Dno prekrijte s piškoti tako, da polagate enega zraven drugega, dokler celotno dno ni prekrito. Piškotov ne nalagajte enega na drugega, ena plast je dovolj.
V skodelici zmešajte maslo in čokolado. Segrevajte v mikrovalovni pečici ali na vodni kopeli, dokler se vse ne stopi. Pustite na strani.
V večji posodi zmešajte jajca in oba sladkorja. S pomočjo ročnega mešalnika stepajte na srednji hitrosti vsaj 3-5 minut, da dobite gladko, bledo in puhasto maso.
Nato dodajte mešanico masla in čokolade. Premešajte samo toliko, da se vse poveže.
Dodajte moko, kakav in čokoladne kapljice ter s pomočjo silikonske lopatice premešajte samo toliko, da ni več sledu moke.
Maso prelijte po piškotnem dnu.
Po vrhu pokapajte "Speculaas" namaz. V kolikor se je namaz preveč zgostil ga pred tem zmešajte s kakšno jedilno žlico vode. Dodajte samo toliko vode, da je namaz gladek in mazljiv. Namaz ne sme biti preveč gost, saj ga ne boste mogli lepo razporediti po brownie masi.
Na vrh brownie mase pokapajte vsaj 6 jedilnih žlic namaza (več po želji) in ga s pomočjo zobotrebca razporedite po masi.
Postavite v segreto pečico in pecite 25-30 minut. Po 25 minutah začnite preverjati maso. Če se ob rahlem tresljaju pekača sredica zatrese, browniji še niso končani. Pecite še 5 minut, vse skupaj 30, nato vzemite iz pekača in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo.
Pokrito pustite počivati vsaj 15-20 minut pred postrežbo, saj to omogoči lepše rezanje in zmehča skorjo, v kolikor se je strdila.
KLJUČNE BESEDE browniji, browniji s cimetom, browniji s piškoti, speculaas browniji, speculoos browniji
Browniji s piškotnim dnom in cimetovimi “Speculaas” piškoti
Božanski fudgy browniji s sočno, mehko čokolado sredico. Hrustljavim piškotnim dnom in aromatičnim cimetovim namazom po vrhu. N J A M!
Tokrat sem pripravila brownije na bolj "prazničen" način. Dodala sem jim cimetove "Speculaas" piškote, ki so v kombinaciji s toplo brownie sredico BOŽANSKI!
Recept je preprost, uporabljene pa so vse klasične sestavine za brownije, edina posebnost so cimetovi piškoti. Jaz sem uporabila te, lahko pa uporabite tudi katere druge. Pomembno je, da so cimetovi ali z medenjak začimbami.
Piškote uporabimo kot dno in tudi za domač "Speculaas" namaz, ki ga ni možno dobiti v vseh trgovinah, zato je najbolje, da ga pripravimo kar sami doma, na zalogo.
Kot omenjeno so v receptu uporabljene res osnovne sestavine, značilne za brownije. Sladico pa lahko še dodatno izboljšate če uporabite bolj kvalitetne sestavine. Za brownije vedno uporabljam temno čokolado z 70% kakavovega deleža. Prav tako lahko namesto klasičnega kakava v prahu (govorimo o temnem kakavu, nikoli o Nesquiku) uporabite pravi temen kakav, kot recimo ta. Doda pravo temno, skoraj črno barvo in bogat kakaovov okus. Prav tako lahko namesto klasičnega rjavega sladkorja uporabite tega , ki je bolj droben, se lepše raztopi in doda še bolj bogato aromo.
Namesto mojega domačega " Speculaas" namaza lahko uporabite tudi kupljenega ali pa kakšen drug namaz, moogoče maslo oreščkov. Svetujem pa, da poskusite kar to kombinacijo, ker so cimetovi piškoti res vrhunski skupaj z browniji.
Brownijev ne pecite predolgo, saj se bodo drugače izsušili. Sama osebno raje sledim pravilu, da jih pečem kakšno minuto manj kot dlje.
V tem primeru začnite preverjati stanje brownije po 25 minutah peke. Pekač rahlo in previdno zatresite - v kolikor se sredica strese, potem browniji še niso pečeni. Pri meni so potrebovali 30 minut. Tako sem obdržala mehko, sočno, fudgy sredico, kljub temu pa sredica ni bila preveč tekoča.
Browniji s piškotnim dnom in cimetovimi "Speculaas" piškoti
Nina ZorčičSestavine
Domač "Speculaas" namaz
Browniji
Postopek
Preberite še: