Preprosta vroča čokolada iz 5 sestavin, pripravljena hitro in preprosto, v eni posodi.
Vroča čokolada je brez moke, škroba ali sladkorja, kljub temu pa je noro okusna in gosta, kot prava vroča čokolada tudi mora biti!
Za pripravo vse sestavine zmešate v loncu, dolijete vodo ali rastlinsko mleko po izbiri in kuhate toliko časa, da vroča čokolada doseže želeno konsistenco. Če imate radi bolj redko vročo čokolado lahko dodate manj konjak moke ali več vode/mleka.
Pomembno je, da vroče čokolade ne kuhate na previsoki temperaturi. Prav tako med kuhanjem vročo čokolado redno mešate, saj se lahko drugače naredijo grudice, ali pa se čokolada prime na dno posode.
Za dodaten okus sem vroči čokoladi dodala še žličko čokoladno lešnikovega namaza, božansko! Za piko na i pa lahko dodate penice ali sladkorni posip.
Namesto sladkorja sem uporabila eritritol, ki ga lahko seveda nadomestite s sladilom po izbiri. Namesto škroba sem uporabila konjak moko, ker deluje pozitivno na prebavo in poskrbi za res gosto vročo čokolado. Uporabila pa sem temen kakav, ki ga lahko nadomestite s klasičnim kakavom v prahu. Temen kakav doda temnejšo barvo in še bolj čokoladno aromo, zato ga rada priporočam.
Gosta nizkokalorična vroča čokolada
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Čas peke 5mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 2porciji
Sestavine
Vroča čokolada
4jedilne žlicetemnega kakava
2jedilni žlicieritritola ali sladila po izbiri(dodajte manj/več po okusu)
¾čajne žličke konjak moke
2čajni žličkičokoladno lešnikovega namaza
3dclvode ali mleka(dodajte več za bolj redko vročo čokolado)
Dodatki
penice
sladkorni posip
Postopek
V manjšem loncu zmešajte kakav, eritritol in konjak moko. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da dobite enotno suho zmes - tako preprečite grudice zaradi konjak moke.
Prelijte z vodo ali mlekom, dobro premešajte in kuhajte na srednjem ognju.
Med kuhanjem redno mešajte z metlico za stepanje, da preprečite nastanek grudic. Kuhajte vsaj par minut oz. toliko časa, da dobite želeno gostoto čokolade.
Dodajte čokoladni namaz in premešajte. Če je čokolada pregosta dodajte več vode/mleka, premešajte in segrejte.
Okrasite s penicami in/ali sladkornimi posipi in postrezite takoj. Čokolada se med počivanjem še dodatno zgosti.
KLJUČNE BESEDE nizkokalorična vroča čokolada, vroča čokolada, vroča čokolada brez sladkorja
Gosta nizkokalorična vroča čokolada
Vroča čokolada, ki me je obsedla to zimo!
Preprosta vroča čokolada iz 5 sestavin, pripravljena hitro in preprosto, v eni posodi.
Vroča čokolada je brez moke, škroba ali sladkorja, kljub temu pa je noro okusna in gosta, kot prava vroča čokolada tudi mora biti!
Za pripravo vse sestavine zmešate v loncu, dolijete vodo ali rastlinsko mleko po izbiri in kuhate toliko časa, da vroča čokolada doseže želeno konsistenco. Če imate radi bolj redko vročo čokolado lahko dodate manj konjak moke ali več vode/mleka.
Pomembno je, da vroče čokolade ne kuhate na previsoki temperaturi. Prav tako med kuhanjem vročo čokolado redno mešate, saj se lahko drugače naredijo grudice, ali pa se čokolada prime na dno posode.
Za dodaten okus sem vroči čokoladi dodala še žličko čokoladno lešnikovega namaza, božansko! Za piko na i pa lahko dodate penice ali sladkorni posip.
Namesto sladkorja sem uporabila eritritol, ki ga lahko seveda nadomestite s sladilom po izbiri. Namesto škroba sem uporabila konjak moko, ker deluje pozitivno na prebavo in poskrbi za res gosto vročo čokolado. Uporabila pa sem temen kakav, ki ga lahko nadomestite s klasičnim kakavom v prahu. Temen kakav doda temnejšo barvo in še bolj čokoladno aromo, zato ga rada priporočam.
Gosta nizkokalorična vroča čokolada
Nina ZorčičSestavine
Vroča čokolada
Dodatki
Postopek
Preberite še: