Moja najljubša pita – sočna, medena pita s praženimi pekan oreščki in hrustljavim prhkim maslenim dnom, ki se kar stopi v ustih!
Po vrhu pa še kepica sladoleda – preprosto in res vrhunsko.
Za najboljšo medeno sredico potrebujete nekaj ključnih sestavin: kvaliteten med, kokosov sladkor in pekan oreščke. Pekan oreščke pred peko nujno popražite na ponvi, brez olja, samo z dodatkom soli. Tako dobijo oreščki vrhunsko aromo in postanejo še malo bolj sladki. Popolni za najboljšo medeno pito.
Pri piti pa je izrednega pomena tudi dno – najboljše je tisto, pripravljeno kar doma.
Testo za mojo medeno pito je pripravljeno hitro in preprosto, kar v posodi kuhinjskega mešalnika in iz samo treh sestavin.
Ker je sredica pite izredno sladka, dna nisem dodatno sladila.
Posebnih zamenjav ne priporočam, saj je izredno okusen in testiran točno takšen kot je, okusi pa so kombinirani na najboljši možen način.
Kostanjev med, rum, kokosov sladkor in pekan oreščki (uporabite lahko tudi pražene lešnike) ustvarijo noro kombinacijo, ki jo je vredno poskusiti!
Pripravite dno. V veliki skledi zmešajte moko, sol in maslo. Mešate lahko z rokami, z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom. Najbolje je kar s pomočjo kuhinjskega mešalnika, da se maslo med mešanjem ne segreje. Postopoma mešajte tako dolgo, da dobite teksturo, kjer je maslo v velikosti majhnih grahkov. Nato počasi in postopoma dodajajte mrzlo vodo po jedilnih žlicah. Dodajte eno žlico in zmešajte. Vodo dodajajte tako dolgo, da dobite kompaktno testo, ki ni suho in ne razpada. Ne dodajajte preveč vode, saj se testo ne sme lepiti.
V kolikor se testo lepi ali je premehko, da bi ga valjali ga dobro zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za 15-30 minut, da se malenkost strdi. V kolikor se vam preveč strdi, ga zopet malo pregnetite na rahlo pomokani površini in nato razvaljajte.
Testo je takoj pripravljeno za uporabo, lahko pa ga pripravite tudi v naprej in ga čez noč postavite v hladilnik. 30 minut preden ga boste želeli uporabiti ga postavite na kuhinjski pult, da se segreje na sobno temperaturo, nato pa ga normalno razvaljajte.
Če boste testo uporabili takoj, ga prestavite na kos pomokanega papirja za peko in ga prekrijtre z drugim kosom papirja za peko. Tako preprečite, da bi se testo lepilo na površino ali valjar. Testo med dvema papirjema za peko razvaljajte v okroglo obliko, ki bo prekrila dno in robove pekača. Robove pekača oz. pite naredite malo debelejše, da bo pečeno prhko dno dovolj trdno in kompaktno.
Ko ste v pekaču oblikovali svoje testo, robove na rahlo premažite z mešanico rumenjakov in vode ter posujte z rjavim sladkorjem. Nato dno biskvita z vilicami rahlo prepikajte, da bo vlaga med peko lahko ušla. Na vrh pekača postavite uteži za pito. Če tega nimate na sredino pite postavite večji kos naoljene alufolije in iz nje oblikujte "krožniček," ki pokrije celotno dno (ne pa tudi robov) in notri nasujte surov riž ali fižol. Bodite pozorni, da so robovi alufolijo zasukani na gor, da riž/fižol ne leti ven.
Vse skupaj postavite v zamrzovalnik za 15 minut.
Medtem segrejte pečico na 190 stopinj.
Ko se je testo ohladilo, pečica pa segrela, prestavite pekač v pečico in pecite 30 minut, nato odstranite folijo in riž/fižol ter pecite še nadaljnjih 5 minut. Fižol/riž po peki zavrzite (ali shranite v posodo in uporabite pri naslednji peki pite). Medtem popražite oreščke in pripravite nadev.
V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite izbrane oreščke in dodajte ščep soli. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno poudarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo.
Pripravite nadev. V posodi zmešajte jajca. Dodajte stopljeno in ohlajeno maslo, sladkor, med, rum, vaniljo,, cimet in sol. Vse skupaj s pomočjo železne metlice za stepanje dobro premešajte, da nastane gladka zmes.
Po 5 minutah vzemite pekač iz pečice, zmanjšajte temperaturo na 175 stopinj in na še vroče testo prelijte medeno maso. Po vrhu posujte pražene oreščke in postavite takoj nazaj v pečico.
Po 15 minutah peke znižajte temperaturo na 170 stopinj in pecite še 10-15 minut za mehko sredico ali 15-20 minut za kompaktno, zapečeno sredico. Po peki bo pita napihnjena in še rahlo tekoča, ampak se med hlajenjem lepo strdi in zravna.
Po peki pustite pito še vsaj 15-30 minut v pekaču, da se sredica strdi, nato pa postrezite še toplo, po želji s kepico sladoleda.
KLJUČNE BESEDE jesenska pita, medena pita, pita z medom, prhka pita
Medena pekan pita s prhkim dnom
Medena pekan pita s prhkim dnom
Nina ZorčičSestavine
Dno pite:
Premaz in posip
Medeni nadev
Dodatki
Postopek
Preberite še: