Najbolj mehki, sočni in puhasti brezglutenski mafini s koščki božanske temne čokolade!
Kljub temu, da so pripravljeni iz brezglutenske moke, so mafini kompaktni, noro sočni in zelo okusni. Tako zelo puhasti, da sploh ne boste opazili, da je uporabljena brezglutenska mešanica.
Mafini so tako zelo sočni, da se kar stopijo v ustih. V kolikor jih boste hranili v neprodušno zaprti posodi bodo ostali sočni še nekaj dni po peki.
Priprava je zelo preprosta.
Vse suhe sestavine zmešate. Dodate maslo in na hitro premešate z rokami ali z ročnim mešalnikom, da nastane krušnim drobtinam podobna tekstura. Dodate mokre sestavine in mešate, dokler ne naste enotna zmes brez grudic. Maso v modelčke nadevajte čisto do vrha (izredno pomembno, če želite res noro velike in puhaste mafine!) in postavite v pečico. Izredno preprosto.
Ena izmed zadev, ki jo pri peki mafinov zelo rada uporabljam so mini čokoladne kapljice. Za peko so odlične, ker so majhne in lahke, zato med peko ne padejo na dno biskvita, ampak se lepo razporedijo po masi.
Posebnih zamenjav pri receptu ne bi svetovala, saj je recept narejen zelo natančno. S temi sestavinami in s temi količinami dobite res najboljše brezglutenske mafine.
Edina zamenjava, ki je možna, je menjava mandljeve moke za makadamijevo. Ni pa nobena izmed njih zamenljiva s kokosovo moko!
Brezglutenski mafini s čokoladnimi kapljicami
Nina Zorčič
Čas priprave 8min
Čas peke 18min
Vrsta obroka Sladica, Zajtrk
Količina 7velikih, puhastih mafinov
Sestavine
140gbrezglutenske moke
40gmandljeve moke(ali makadamijeve moke)
50geritritola(ali sladkorja)
1čajna žličkapecilnega praška
½čajne žličkesode bikarbone
½čajne žličkekonjak moke
¼čajne žličkesoli
75gmasla, narezan na kocke(sobna temperatura)
70mlrastlinskega mleka po izbiri
70ggrškega jogurta po izbiri(ali kisle smetane)
1srednje velikojajce
1čajna žličkavaniljeve arome
1 ½čajne žličkesoka iztisnjene limone
100gmini čokoladnih kapljic
Postopek
Pečico segrejte na 190 stopinj.
V posodi zmešajte obe moki, sladilo/sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, konjak moko in sol. Dodajte maslo, narezano na kocke in premešajte z ročnim mešalnikom, da nastane krušnim drobtinam podobna tekstura.
V ločeni posodi zmešajte mleko, jogurt, jajce, vanilijo in sok iztisnjene limone. Mokre sestavine dodajte k suhim in mešajte samo toliko, da nastane gosto testo brez grudic. Na koncu na rahlo vmešajte še čokoladne kapljice.
Zmes razporedite v pekač za mafine, obložen z lističi za peko in jih napolnite do vrha - iz mase dobite 6-7 velikih, puhastih mafinov (odvisno od velikosti modelčkov). Po želji po vrhu posujte dodatne čokoladne kapljice in pecite v ogreti pečici 17-18 minut oz. dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Mafine vzemite iz pečice, pustite v pekaču še vsaj 3-5 minut da se ohladijo, nato pa jih prestavite na rešetko za hlajenje, kjer jih pustite, da se popolnoma ohladijo. Hranite v neprodušno zaprti posodi na sobni temperaturi.
KLJUČNE BESEDE brezglutensko, mafini, muffini, muffins, pugasti mafini, sladice brez glutena, sladice brez sladkorja
Brezglutenski mafini s čokoladnimi kapljicami
Brezglutenski mafini s čokoladnimi kapljicami
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: