Res preprosta pita, ki vas bo navdušila. Odlična tudi za kakšno pogostitev ali obiske, saj je pripravljena hitro in preprosto.
Potrebujete vlečeno testo, sir, maslo in dodatke. Jaz sem dodala karamelizirano čebulo in gobe, vi pa lahko dodate tudi kaj drugega.
Najpomembnejša sestavina - odličen sir, ki se lepo topi! Jaz sem uporabila Livado od Pomurskih mlekarn, uporabite pa lahko tudi mozzarello.
V sredici se skrivajo sladka karamelizirana čebula in gobe. Za sladkobo sem dodala še kanček medu, za boljšo aromo pa timijan, ki res sede z gobami.
Vse skupaj najprej popražimo na ponvi, nato pa še v pečici, da se res lepo karamelizira in zmehča. Nadev je resnično BOŽANSKI!
Pito lahko pripravite v litoželezni ponvi ali v pekaču. Priprava je preprosta - v ponev/pekač dodajte prvi list testa in ga po notranji strani premažite s stopljenim maslom. Nanj dodajte drug list testa, vsakič malo postrani, da dobite na koncu zvezdast vzorec. Tako dobimo lepše vršičke po peki. Med zlaganjem premažite vsako plast z maslom, ko pa boste vihali robove pa vse skupaj premažite še z oljem - tako so bolj hrustljavi. Za premaz ne potrebujete veliko olja in masla, samo toliko, da se vse sprime skupaj.
Po vrhu pečene pite dodamo še malo hrustljavo zapečenega pršuta in malo medu.
Kombinacija medu in sira je izvrstna! Sama vedno rada kombiniram nekaj sladkega s sirom. Brie sede z javorjevim sirupom, feta z medom, poleg sirove plošče pa rada postrežem še figovo marmelado.
Pita s sirom, karamelizirano čebulo in gobami
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 1hr
Vrsta obroka prigrizek
Količina 4porcije
Sestavine
Nadev
300gšampinjonov ali gob po izbiri
2jedilni žlici“masla
2srednje velikirdeči čebuli
ščepsoli
1jedilna žlicamedu
1dclbelega ali rose vina
sol, poper
3strokičesnja
1jedilna žlicatimijana
250gnaribane Livade
Testo
1zavojvlečenega testa
40gstopljenega masla
2jedilni žliciolivnega olja
Dodatki
rezine pršuta(popečene na ponvi brez olja)
feta sir
olivno olje
poper
med
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Gobe operite in narežite na tanjše rezine.
V litoželezni ponvi (ali navadni ponvi) stopite maslo.
Dodajte drobno nasekljano čebulo in ščep soli ter pražite par minut, da čebula postekleni. Dodajte česen in prepražite, da zadiši. Dodajte med, vino, sol in poper. Premešajte in kuhajte 5-7 minut, da vino izhlapi. Nato dodajte narezane gobe in timijan. Pražite 5-7 minut, da se gobe zmehčajo.
Nato odstavite iz ognja in ponev prestavite v pečico. V kolikor niste kuhali v litoželezni ponvi prestavite nadev v pekač in. postavite v pečico. Pecite 10 minut, nato vzemite iz pečice.
Medtem pripravite testo. Vse liste testa narežite na kvadrat. Ostanek testa shranite za naslednjič.
Iz litoželezne ponve odstranite nadev (če nimate litoželezne ponve uporabite okrogel pekač). Ponev premažite z malo masla in obložite z vleženim testom. Najprej dodajte en kos in ga po notranjosti premažite s stopljenim maslom. Nanj dodajte še en list, rahlo zasukan in ponovno premažite. Ponovite z vsemi listi, vsakega vsakič malo zasukajte, da dobite zvezdast vzorec.
Ko ste porabili vse liste testa, na sredino dodajte 50g sira, čez pa nadev. Čez nadev posujte še preostanek sira.
Robove testa zavijte na notri čez nadev in ga premažite z olivnim oljem. Liste tudi med prepogibanjem rahlo zmečkajte, da dobite zanimiv vozrec z vršički. Ti vršički so po peki prijetno hrustljavi.
Postavite v pečico in pecite 30 minut oz. tako dolgo, da se testo zlato zapeče.
Na pečeno pito dodajte popečene rezine pršuta in nadrobljeno feto, vse skupaj pa začinite s poprom in pokapajte z medom. Postrezite takoj.
KLJUČNE BESEDE pita iz vlečenega testa, pita s sirom in gobami
Pita s sirom, karamelizirano čebulo in gobami
Res preprosta pita, ki vas bo navdušila. Odlična tudi za kakšno pogostitev ali obiske, saj je pripravljena hitro in preprosto.
Potrebujete vlečeno testo, sir, maslo in dodatke. Jaz sem dodala karamelizirano čebulo in gobe, vi pa lahko dodate tudi kaj drugega.
Najpomembnejša sestavina - odličen sir, ki se lepo topi! Jaz sem uporabila Livado od Pomurskih mlekarn, uporabite pa lahko tudi mozzarello.
V sredici se skrivajo sladka karamelizirana čebula in gobe. Za sladkobo sem dodala še kanček medu, za boljšo aromo pa timijan, ki res sede z gobami.
Vse skupaj najprej popražimo na ponvi, nato pa še v pečici, da se res lepo karamelizira in zmehča. Nadev je resnično BOŽANSKI!
Pito lahko pripravite v litoželezni ponvi ali v pekaču. Priprava je preprosta - v ponev/pekač dodajte prvi list testa in ga po notranji strani premažite s stopljenim maslom. Nanj dodajte drug list testa, vsakič malo postrani, da dobite na koncu zvezdast vzorec. Tako dobimo lepše vršičke po peki. Med zlaganjem premažite vsako plast z maslom, ko pa boste vihali robove pa vse skupaj premažite še z oljem - tako so bolj hrustljavi. Za premaz ne potrebujete veliko olja in masla, samo toliko, da se vse sprime skupaj.
Po vrhu pečene pite dodamo še malo hrustljavo zapečenega pršuta in malo medu.
Kombinacija medu in sira je izvrstna! Sama vedno rada kombiniram nekaj sladkega s sirom. Brie sede z javorjevim sirupom, feta z medom, poleg sirove plošče pa rada postrežem še figovo marmelado.
Pita s sirom, karamelizirano čebulo in gobami
Nina ZorčičSestavine
Nadev
Testo
Dodatki
Postopek
Preberite še: