Celotna priprava je zelo zanimiva, prepletanje in igranje, na koncu pa nastane čudovita, mehka, puhasta babka, ki vas kar poboža po duši!
Tokrat sem pripravila takšno s cimetom in domačo jabolčno čežano. Popolna hrana za dušo, ki kar diši po praznikih in jeseni.
Čeprav se priprava zdi težka, je dejansko zelo preprosta.
Poskusila sem jo že večkrat in velikokrat je nastala suha, ampak ne več! Sedaj so babke mehke, sočne in puhaste, polne okusa in odlične tudi naslednji dan, čeprav marsikdo opozarja, da je treba babko nujno pojesti še isti dan.
Mislim, največkrat se res zgodi, da jo pojem PREhitro, ampak včasih pa kak kos ostane tudi za naslednji dan in me pričaka okusen zajtrk.
Puhasta cimetova babka z jabolčno čežano
Nina Zorčič
Vrsta obroka Sladica
Količina 1babka oz. potica
Sestavine
Biskvit
315gtople vode
1zavojčeksuhega kvasa
40grjavega sladkorja
42gmasla(sobna temperatura)
550gpšenične bele moke tip 500
Nadev
200gdomače jabolčne čežane(povezava do recepta zgoraj!)
3jedilne žlicekokosovega sladkorja
1čajna žličkacimeta
Postopek
V veliko skledo nalijte vodo in dodajte suhi kvas. Pustite 5 minut, da se kvas aktivira.
Dodajte rjavi sladkor, maslo, 260g moke in sol. Premešajte z lopatko, da se vse navlaži, nato pa mešajte z ročnim mešalnikom 3 minute.
Dodajte 200g moke in z roko mešajte tako dolgo, da se testo neha sprijemati na robove posode. Po potrebi dodajte še malo moke.
Testo prenesite na pomokano površino in gnetite nekje 10 minut oz. tako dolgo, da nastane gladko, elastično testo. Vmes dodajajte moko po potrebi, jaz sem dodala še nekje 90 g moke (vse skupaj 550g moke).
Testo oblikujte v kroglico in ga postavite v naoljeno posodo in pustite vzhajati vsaj 45 minut oz. dokler ni dvakrat večje.
Pekač za kolač oz. kruh dolžine cca 22 cm naoljite in obložite s peki papirjem.
Testo iz posode zvrnite na rahlo pomokan del in ga udarite. Razvaljajte ga v obliko pravokotnika, 1 cm debeline.. Po dolžini, naj bo krajši del pravokotnika enako dolg kot vaš pekač.
Po testu razmažite jabolčno čežano in posujte s sladkorjem in cimetom.
Testo začnite zvijati s krajše strani in oblikujte "rolado". Testo prerežite po dolžini po sredini navzdol.
Sedaj začnite s prepletanjem. Samo prelagate en del čez drugega, kakor da bi delali kitko iz dveh linij.
Dobljeno babko nežno prestavite v pekač in pustite vzhajati na toplem dokler ne naraste vsaj dvakrat oz. 45 minut.
Segrejte pečico na 175 stopinj in pecite 40-43 minut. V kolikor se začne vrh babke prehitro peči, jo prekrijte z alufolijo in odkrijte za zadnjih 10 minut peke.
Pustite, da se ohladi v pekaču in nato razrežite.
Zaradi jabolčne čežane je babka sveža in sočna do 4 dni.
KLJUČNE BESEDE babka, cimet, jabolčna čežana, potica
Puhasta cimetova babka z jabolčno čežano
Puhasta cimetova babka z jabolčno čežano
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Nadev
Postopek
Preberite še: