Božanski piškoti s sočno sredico, v kateri se skriva bučni pire, cimet, v družbi ostalih prazničnih začimb, in ogromno čokolade!
Moji novi najljubši piškoti! Zakaj? Ker so pripravljeni preprosto in brez kompliciranja, prav tako pa ne potrebujejo hlajenja! V božanskih domačih piškotih lahko uživate že v manj kot pol ure. Drugi razlog, zakaj sem nad piškoti tako navdušena, je ta, da zaradi kombinacije kokosovega sladkorja in prazničnih začimb spominjajo na medenjake. Božanske sočne medenjake s stopljeno čokolado!
V kolikor nimate buče pa lahko preizkusite kak drug recept za piškote. Na blogu vas čaka ogromno receptov za raznovrstne piškote – hrustljave z oreščki ali karamelo, pirini, veganski, polnozrnati itd. Za vse recepte kliknite tukaj.
Priprava je zelo preprosta in hitra, saj piškoti ne potrebujejo hlajenja.
Najprej pripravite rjavo maslo. Rjavo maslo ni nič posebnega kar se tiče priprave – gre za način toplotne obdelave navadnega masla, ki zaradi daljšega kuhanja postane rjave barve in dobi noro, oreškasto aromo, ki vsako sladico popelje na drug nivo.
Tega koraka ne preskočite, ker doda piškotom čudovito aromo, ki je nezamenljiva.
Drugih posebnosti v receptu ni. Posebnih zamenjav ne svetujem, ker jih nisem testirala. Lahko pa si ogledate tudi kak drug recept za piškote, v kolikor kakšne sestavine nimate. Vsi recepti za piškote so na voljo tukaj.
Ker kokosov sladkor doda res odlično aromo, ni nadomestljiv z drugimi sladkorji.
Pumpkin Spice piškoti
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 10mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 20piškotov
Sestavine
115gmasla
210gpšenične bele moke tip 500
½čajne žličkepecilnega praška
½čajne žličkesoda bikarbone
1čajna žličkacimeta
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
¼čajne žličkeingverja
ščepsoli
95gkokosovega sladkorja
60gbelega sladkorja
100gbučnega pireja(Pire buče dobite tako, da bučo(hokaido, jedilno, masleno) operete, očistite, razpolovite in narežete na kolobarje. Pecite v prej ogreti pečici na 180 stopinj cca.30 minut oz. dokler buča ni mehka, robovi rahlo karamelizirani in ne zapečeni)
1čajna žličkavaniljeve arome
160gčokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade.(bela, temna, karamelna čokolada - po izbiri + dodatno za posip)
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V manjšem velikem loncu na srednjem ognju segrevajte maslo, dokler ne zavre. Vmes pogosto premešajte, dokler se pena ne obarva zlato, na dnu lonca se naberejo rjave usedline in dobi maslo vonj po oreščkih.
Odstavite, prelijte v skodelico in pustite 5 minut, da se malo ohladi.
V ločeni posodi zmešajte moko, pecilni prašek, soda bikarbonol, cimet, muškatni orešček, ingver in sol.
V veliki posodi s pomočjo ročnega mešalnika mešajte maslo in oba sladkorja tako dolgo, da dobite bolj enotno zmes - približno 3 minute. Dodajte bučni pire in vanilijevo pasto ter premešajte.
Dodajte suhe sestavine in s pomočjo silikonske lopatice premešajte premešajte samo toliko, da ni več sledu moke. Dodajte čokolado in premešajte, da se čokolada enakomerno razporedi po masi.
S pomočjo zajemalke za sladoled ali piškote zajemite maso in oblikujte kroglico.
Na pekač, obložen s papirjem za peko, odložite kroglice težke približno 25g in jih postavite vsaj 2,5 cm narazen, saj se piškoti med peko razlezejo. Po vrhu lahko dodate dodatne koščke čokolade. Preostanek mase pokrijte s folijo za živila, da se ne izsuši.
Pecite 9-10 minut oz. tako dolgo, da se robovi obarvajo rahlo rjavo. Pečene piškote vzemite iz pečice in pustite na pekaču še vsaj 3 minute, še vroče pa lahko s pomočjo okroglega modelčka za piškote oblikujete v lepše kroge. Po želji lahko na tople piškote posujete dodatne koščke čokolade.
Prestavite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Bučni Pumpkin Spice piškoti s cimetom
V kolikor nimate buče pa lahko preizkusite kak drug recept za piškote. Na blogu vas čaka ogromno receptov za raznovrstne piškote – hrustljave z oreščki ali karamelo, pirini, veganski, polnozrnati itd. Za vse recepte kliknite tukaj.
Pumpkin Spice piškoti
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: