Odlična francoska specialteta kar pri vas doma. Moj prvi Quiche oz. pita s prhkim dnom in polnilom iz sira, skute, slanine in drugih dodatkov po izbiri.
Najboljše pri tej piti? Dodate lahko dodatke po izbiri in si pito pripravite čisto po svojem okusu.
Kaj je Quiche? Gre za slano pito iz krhkega testa in jajčnega kremastega nadeva. Poleg klasičnih sestavin sem dodala še skuto, ki poskrbi za sočnost. Poleg ribane mozzarelle pa se v piti skrivajo še slanina, čebula, por in česen. Kombinacija teh sestavin doda odlično aromo in navadni piti doda piko na i.
Z dodatki se lahko igrate, svetujem pa, da se držite glavnih sestavin v nadevu, saj je razmerje količin pomembno za najboljšo teksturo pite.
Za pito lahko uporabite kupljeno ali domače listnato testo, z obema je rezultat odličen. Spodaj v receptu vas čaka tudi moj recept za najboljše listato testo, ki je bistveno boljše od kupljenega!
Quiche s slanino in sirom
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 1hr20mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 8kosov
Sestavine
Listnato testo (uporabite lahko kupljeno ali domače)
260gpirine ali pšenične bele moke
225gmasla(ohlajeno, narezano na majhne kocke)
¾čajne žličkesoli
1srednje velikojajce(mrzlo, iz hladilnika)
1jedilna žlicakisa
2jedilni žlicimrzle vode
Dodatki
1jedilna žlicaolivnega olja
1rdeča čebula(nasekljana)
¼pora(narezan na tanke rezine)
1strokčesna(narezan na tanke rezine)
1jedilna žlicasladkorja
¼čajne žličkesoli
4rezineslanine (narezana na manjše kose)
Nadev
4srednje velikajajca
200gskute
100gmleka
pestšpinače
150gribane mozzarelle
sol, poper(po okusu)
Postopek
Ohlajeno maslo narežite na kocke in postavite za 10 minut v zamrzovalnik.
V posodo sekljalnika ali mešalnika dodajte moko in sol ter premešajte. Dodajte ohlajeno maslo in mešajte tako dolgo, da se maslo malo poveže z moko, še vedno pa je v velikosti češenj.
V ločeni posodi zmešajte jajca, vodo in kis.
Mokre sestavine dodajte k suhim v seskljalniku in 2 sekundi mešajte. Nato ustavite in poglejte, kako povezana je masa. Po potrebi ponovno za 1 sekundo mešajte in preverite maso. Ponovite, dokler niso mokre sestavine povezane s suhimi, maslo pa je še vedno v malo večjih kosih. Ko se zmes poveže v večjo kepo, jo prestavite na pomokano površino in pregnetite samo toliko, da se vsi majhni koščki testa združijo v enotno zmes.
Zmes razdelite na dva dela, vsakega posebej zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za 15 minut.
Ohlajeno testo prestavite na rahlo pomokano površino in razvaljajte v okroglo obliko malo večjo od izbranega pekača - jaz sem uporabila pekač premera 22 cm. Testo prestavite v rahlo naoljen pekač in ga razporedite po dnu in robovih. Pekač postavite v hladilnik za 20 minut.
Medtem segrejte pečico na 190 stopinj.
Ohlajen pekač vzemite iz zamrzovalnika. Pred peko na ohlajeno testo postavite uteži za pito. Če tega nimate na sredino pite postavite večji kos alufolije, oblikujte krožniček, ki pokrije celotno dno (ampak ne robov) in notri nasujte surov riž ali fižol.
Pecite 15 minut, nato odstranite folijo in riž/fižol, dno prepikajte z vilicami ter pecite še nadaljnjih 8-10 minut oz. tako dolgo, da so robovi rahle zlato rjave barve. Vzemite iz pečice in znižajte temperaturo na 175 stopinj.
Medtem pripravite dodatke.
V ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte čebulo, por, česen, sladkor in sol ter pražite, da čebula postekleni. Dodajte slanino, narezano na manjše kose in pražite, da se slanina hrustljavo zapeče.
Odstavite in pustite, da se ohladi.
Medtem pripravite nadev.
V posodi zmešajte jajca, skuto, mleko, špinačo in riban sir. Dodajte pečene dodatke in začinite s soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešajte.
Nadev prelijte v pekač in postavite v pečico. Pecite 55 minut, da se rob in sredica zlato rjavo zapečejo.
Nato vzemite iz pečice in pustite par minut, da se pita ohladi. Postrezite toplo.
Quiche s slanino in sirom
Odlična francoska specialteta kar pri vas doma. Moj prvi Quiche oz. pita s prhkim dnom in polnilom iz sira, skute, slanine in drugih dodatkov po izbiri.
Najboljše pri tej piti? Dodate lahko dodatke po izbiri in si pito pripravite čisto po svojem okusu.
Kaj je Quiche? Gre za slano pito iz krhkega testa in jajčnega kremastega nadeva. Poleg klasičnih sestavin sem dodala še skuto, ki poskrbi za sočnost. Poleg ribane mozzarelle pa se v piti skrivajo še slanina, čebula, por in česen. Kombinacija teh sestavin doda odlično aromo in navadni piti doda piko na i.
Z dodatki se lahko igrate, svetujem pa, da se držite glavnih sestavin v nadevu, saj je razmerje količin pomembno za najboljšo teksturo pite.
Za pito lahko uporabite kupljeno ali domače listnato testo, z obema je rezultat odličen. Spodaj v receptu vas čaka tudi moj recept za najboljše listato testo, ki je bistveno boljše od kupljenega!
Quiche s slanino in sirom
Nina ZorčičSestavine
Listnato testo (uporabite lahko kupljeno ali domače)
Dodatki
Nadev
Postopek
Preberite še: