Vsem poznana sladica z manjšim tvistom - poseben preliv z balzamičnim kisom in popečenimi breskvami.
Osnova za Panna Cotto je klasična, z okusom vanilje, tako da lahko izberete dodatke po izbirui. Svetujem pa, da poskusite moj preliv z balzamičnim kisom in breskvami, boste pozitivno presenečeni!
Priprava je hitra in preprosta, brez kompliciranja. Za osnovo sem uporabila klasične sestavine za Panna Cotto, igrala sem se pa s prelivom, kjer sem združila balzamični kis, med in sladke breskve.
Preliv se potem razredči z vodo, tako da lahko nadzirate kako sladek preliv bi želeli.
Spodaj v receptu pa z vami delim tudi trik, kako do takšne oblike kot na fotografiji!
Panna Cotta z breskvami in balzamičnim prelivom
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 15mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 2porciji
Sestavine
Panna Cotta
250mlmleka
250mlsladke smetane
50gsladkorja
1čajna žličkavaniljeve arome
½zavojčkainstant želatine ali druge želatine po izbiri
Balzamični preliv
40gbalzamičnega kisa
3jedilne žlicemedu
par vejictimijana
1-2dclvode
Postopek
V manjšem loncu zmešajte mleko, smetano, sladkor in vaniljevo aromo. Vse skupaj segrevajte na srednjem ognju toliko časa, da se sladkor raztopi.
Nato odstavite, dodajte želatino in premešajte s pomočjo železne metlice za stepanje.
Prelijte v pripravljena kozarca in postavite v hladilnik za vsaj 3 ure. Za posebno obliko panna cotte, kot na fotografiji, kozarce med hlajenjem položite pod kotom in zavarujte, da se med hlajenjem ne bodo premikali.
Pripravite preliv.
Breskve narežite na manjše krhlje.
Na ponvi na srednjem ognju segrevajte balzamični kis, med, breskve in par vejic timijana.
Kuhajte toliko časa, da se sirup zgosti, vmes pa redno mešajte in z vilicami rahlo pretlačite polovico breskev, da spustijo več soka.
Ko je sirup zgoščen ga odstavite in prelijte v ločeno skodelico. Dodajte 1-2 dcl vode, odvisno kako sladek preliv želite. Poskusite in po želji dodajte več vode.
Ohlajeno panna cotto prelijte s prelivom, dodajte kos pokuhane breskve in kos sveže. Po želji okrasite z vejico timijana in postrezite.
Panna Cotta z breskvami in balzamičnim prelivom
Vsem poznana sladica z manjšim tvistom - poseben preliv z balzamičnim kisom in popečenimi breskvami.
Osnova za Panna Cotto je klasična, z okusom vanilje, tako da lahko izberete dodatke po izbirui. Svetujem pa, da poskusite moj preliv z balzamičnim kisom in breskvami, boste pozitivno presenečeni!
Priprava je hitra in preprosta, brez kompliciranja. Za osnovo sem uporabila klasične sestavine za Panna Cotto, igrala sem se pa s prelivom, kjer sem združila balzamični kis, med in sladke breskve.
Preliv se potem razredči z vodo, tako da lahko nadzirate kako sladek preliv bi želeli.
Spodaj v receptu pa z vami delim tudi trik, kako do takšne oblike kot na fotografiji!
Panna Cotta z breskvami in balzamičnim prelivom
Nina ZorčičSestavine
Panna Cotta
Balzamični preliv
Postopek
Preberite še: