Razpokani brownie piškotki so nekaj najboljšega: sočnost klasičnih “fudgy” brownijev združena s hrustljavostjo čokoladnih piškotov – BOŽANSKO!
Moji Brownie piškoti so noro okusni in res polni čokolade!
Kot vsi moji recepti, je tudi ta zelo preprost in iz nekaj osnovnih sestavin.
Je pa pri receptu vseeno zelo pomembno, da se držite napisanih postopkov. Končna masa bo zelo tekoča, ampak takšna mora biti, saj se takocpiškoti lepo razlezejo in popokajo po površini.
Priporočam uporabo temne čokolade s kakavovim deležem med 65%- 70%, saj sem pri jedilnih čokoladah (s 40%-50% odstotkom kakava) ugotovila, da vpliva na teksturo in okus piškotov.
Pomembno je tudi, da ste pri zadnjih korakih hitri. Po tem, ko masi dodate suhe sestavine, masa ne sme stati predolgo. Dlje kot masa stoji, manj razpokana in sijoča bo površina piškotov, zato si pečico segrejte in pekač pripravite pravočasno.
Prav tako maslo ni popolnoma nadomestljivo z oljem, saj ne nastane enaka sijoča in razpokana površina piškota. V kolikor pa bi maslo vseeno nadomestili z oljem, priporočam uporabo olivnega olja in ne sončničnega, saj sončnično pusti zelo umeten, masten okus.
Namesto 42g masla lahko torej dodate 35g olja, ampak kot omenjeno, rezultat ne bo enak.
Vse ostalo je pa zelo preprosto, tako da vem, da vam bodo uspeli!
Razpokani Brownie Piškoti
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 8mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 10piškotov
Sestavine
100gtemne čokolade65% - 70%
45gmasla
100gfinega belega sladkorja(sladkor za peko ali klasični beli kristalni sladkor - dodano ločeno)
¼čajne žličkeinstant kave
40gpšenične bele moke tip 500
10gtemnega kakava v prahu
ščepsoli
⅛čajne žličkepecilnega praška
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
½ čajne žličke vaniljeve arome
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj in obložite večji pekač s papirjem za peko.
V majhno skodelico dodajte čokolado, maslo, 50g sladkorja in instant kavo. Vse skupaj postavite v mikrovalovno pečico ali na vodno kopel in segrevajte, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi.
Pustite v skodelici in pokrijte s krožnikom, da ostane mešanica topla.
Medtem v ločeno posodo presejte moko, kakav, sol in pecilni prašek. Postavite na stran in pripravite ostalo.
V ločeni posodi s pomočjo ročnega mešalnika na srednji hitrosti mešajte jajce in 50g sladkorja, dokler ne nastane gosta, puhasta, bleda zmes, približno 5-6 minut.
Zmesi dodajte vaniljo in čokoladno mešanico. Mešajte samo toliko, da se vse poveže, ne predolgo.
Dodajte suhe sestavine in s pomočjo silikonske lopatice premešajte samo toliko, da ni več sledu moke. Zmes bo zelo tekoča in tako mora biti.
Takoj za tem (mase ne smete pustiti stati predolgo) zajemite piškote. Pomagajte si z zajemalko za sladoled in odmerite nekje 30g-35g mase na piškot. Zajeto testo odlagajte na pekač, vsaj 3 cm narazen, dokler ne zmanjka mase (nastane okoli 9-10 piškotov).
Pecite 8-9 minut oz. tako dolgo, da so piškoti po površini razpokani, sredina pa ni več tekoča.
Pečene piškote pustite na pekaču tako dolgo, da se ohladijo in strdijo, nato pa jih prestavite na rešetko za hlajenje.
Po želji posujte s soljo - toplo priporočam, ker lepo poudari čokoladno aromo!
KLJUČNE BESEDE brownie cookies, brownies, chocolate cookies, cookies
Razpokani Brownie Piškoti
Razpokani Brownie Piškoti
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: