“Meringue” oz. Španski vetrci so verjetno ena izmed redkih sladic, ki vsebuje tako malo sestavin, a nastane tako nora, okusna kreacija!
“Meringue” oz. Španski vetrci so verjetno ena izmed redkih sladic, ki vsebuje tako malo sestavin, a nastane tako nora, okusna kreacija!
Narejene so res res preprosto, najpomembnejše pa je stepanje beljakov! Beljake morate stepati tako dolgo, dokler ne nastane gladka krema s trdnimi vrhovi. V kolikor bo krema pretekoča iz nje ne boste mogli oblikovati lepih vetrcev, prav tako pa je večja možnost, da med peko ne bodo obdržale oblike.
Proces stepanja se lahko zavleče in traja tudi 10 minut, zato predlagam, da to delo prepustite kuhinjskemu robotu – z ročnim mešalnikom začne kar močno boleti roka, še posebej če stepate 10 ali 15 minut!
Meni je pri tem pomagal Delimano kuhinjski robot Pro, z nastavkom za stepanje. Jaz pa sem vmes pripravila vse ostale sestavine in pravočasno segrela pečico.
Pomembno je tudi, da jim date dovolj časa za peko in sušenje. Vetrci nadaljujejo svoje sušenje tudi po peki, zato se morajo ohladiti v miru na pekaču.
Prav tako so zelo krhka sladica, zato morate z njimi ravnati nežno.
Narejene so res res preprosto, najpomembnejše pa je stepanje beljakov! Beljake morate stepati tako dolgo, dokler ne nastane gladka krema s trdnimi vrhovi. V kolikor bo krema pretekoča iz nje ne boste mogli oblikovati lepih vetrcev, prav tako pa je večja možnost, da med peko ne bodo obdržale oblike.
Proces stepanja se lahko zavleče in traja tudi 10 minut, zato predlagam, da to delo prepustite kuhinjskemu robotu – z ročnim mešalnikom začne kar močno boleti roka, še posebej če stepate 10 ali 15 minut!
Meni je pri tem pomagal Delimano kuhinjski robot Pro, z nastavkom za stepanje. Jaz pa sem vmes pripravila vse ostale sestavine in pravočasno segrela pečico.
Pomembno je tudi, da jim date dovolj časa za peko in sušenje. Vetrci nadaljujejo svoje sušenje tudi po peki, zato se morajo ohladiti v miru na pekaču.
Prav tako so zelo krhka sladica, zato morate z njimi ravnati nežno.
Meringue oz. Španski vetrci
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 1hr30mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12kosov
Sestavine
3jajčni beljaki(sobna temperatura)
¼čajne žličkekisa
100gbelega sladkorja
1 ½čajne žličkekakav½a v prahu
Postopek
Pečico segrejte na 95 stopinj.
S pomočjo kuhinjskega robota in metlice za stepanje na višji hitrosti (5/6) stepajte beljake samo toliko, da nastane rahla puhasta zmes.
Dodajte kis in sladkor ter stepajte tako dolgo, da nastane gladek, svetleč, trden sneg (to lahko traja tudi do 10 minut). Ko metlico odstranite, bi morali robovi beljakov biti trdni in obdržati svojo obliko. To je izredno pomembno, drugače Meringue ne boste mogli oblikovati in se bodo med peko razlezle.
Na koncu dodajte še kakav in stepajte 30 sekund oz. samo toliko, da se kakav poveže in nastane enotna zmes.
Zmes prestavite v vrečko za dekoriranje in izberite poljuben nastavek za dekoracijo.
Na pekač, obložen s peki papirjem, oblikujte poljubne oblike.
Pekač postavite v prej ogreto pečico in pecite 1,5 ure do 2 uri, oz. dokler Meringue niso popolnoma posušene in rahlo rjavo obarvane.
Pustite na pekaču tako dolgo, da se ohladijo, potem pa jih prestavite v posodo ali postrezite.
Španski vetrci oz. “Meringue”
“Meringue” oz. Španski vetrci so verjetno ena izmed redkih sladic, ki vsebuje tako malo sestavin, a nastane tako nora, okusna kreacija!
“Meringue” oz. Španski vetrci so verjetno ena izmed redkih sladic, ki vsebuje tako malo sestavin, a nastane tako nora, okusna kreacija!
Narejene so res res preprosto, najpomembnejše pa je stepanje beljakov! Beljake morate stepati tako dolgo, dokler ne nastane gladka krema s trdnimi vrhovi. V kolikor bo krema pretekoča iz nje ne boste mogli oblikovati lepih vetrcev, prav tako pa je večja možnost, da med peko ne bodo obdržale oblike.
Proces stepanja se lahko zavleče in traja tudi 10 minut, zato predlagam, da to delo prepustite kuhinjskemu robotu – z ročnim mešalnikom začne kar močno boleti roka, še posebej če stepate 10 ali 15 minut!
Meni je pri tem pomagal Delimano kuhinjski robot Pro, z nastavkom za stepanje. Jaz pa sem vmes pripravila vse ostale sestavine in pravočasno segrela pečico.
Pomembno je tudi, da jim date dovolj časa za peko in sušenje. Vetrci nadaljujejo svoje sušenje tudi po peki, zato se morajo ohladiti v miru na pekaču.
Prav tako so zelo krhka sladica, zato morate z njimi ravnati nežno.
Narejene so res res preprosto, najpomembnejše pa je stepanje beljakov! Beljake morate stepati tako dolgo, dokler ne nastane gladka krema s trdnimi vrhovi. V kolikor bo krema pretekoča iz nje ne boste mogli oblikovati lepih vetrcev, prav tako pa je večja možnost, da med peko ne bodo obdržale oblike.
Proces stepanja se lahko zavleče in traja tudi 10 minut, zato predlagam, da to delo prepustite kuhinjskemu robotu – z ročnim mešalnikom začne kar močno boleti roka, še posebej če stepate 10 ali 15 minut!
Meni je pri tem pomagal Delimano kuhinjski robot Pro, z nastavkom za stepanje. Jaz pa sem vmes pripravila vse ostale sestavine in pravočasno segrela pečico.
Pomembno je tudi, da jim date dovolj časa za peko in sušenje. Vetrci nadaljujejo svoje sušenje tudi po peki, zato se morajo ohladiti v miru na pekaču.
Prav tako so zelo krhka sladica, zato morate z njimi ravnati nežno.
Meringue oz. Španski vetrci
Nina ZorčičSestavine
Postopek