Odlična ideja za preproste vaniljeve kolačke, pripravljene v eni posodi, za katere ne potrebujete jajc!
Po vrhu pa so okrašeni s preprosto, a božansko, neverjetno gladko in puhasto mascarpone kremo z belo čokolado. Piko na i doda slasten zgoščen češnjev sok ali žlička stopljenega čokoladnega namaza.
Recept za kolačke je res izredno preprost, uporabljene pa so samo osnovne sestavine – niti jajc ne potrebujete. Kljub temu, da so kolački brez jajc so mehki in puhasti, zaradi dodane vaniljeve arome pa tudi neverjetno slastni.
Kolačke sem premazala z najhitrejšo kremo oz. frostingom – mascarpone + bela čokolada.
Preprosti okusi, ki skupaj ustvarijo neverjetno okusen, kremast frosting, primeren za vse vrste kolačkov. Dodate mu lahko tudi temno čokolado in jih uporabite za čokoladne kolačke.
K beli čokoladi pa se odlično podajo sveže, sladke češnje, ki dodajo kolačkom malo svežine in lahkotnosti. Po želji lahko češnje nadomestite z jagodami ali malinami.
Če bi želeli kolačke pripraviti v veganski različici, uporabite vegansko maslo, veganski mascarpone in belo čokolado ali drug frosting po izbiri.
Kolačke lahko prelijete z zgoščenim sadnim sokom – uprabite lahko sok vloženih češenj ali drugega sadja, ali preprost sadni sok (najboljši je 100% sok rdečega sadja), kateremu dodate malo koruznega škroba. Celoten postopek in količine so opisane spodaj v receptu.
Vaniljevi Cupcakes kolački z belo čokolado in češnjami (brez jajc)
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 22mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 9Cupcakes
Sestavine
Biskvit
100gbelega sladkorja
55gmasla(sobna temperatura)
120gnavadnega ali rastlinskega mleka po izbiri
½jedilne žlicejabolčnega kisa
1čajna žličkavaniljeve arome
140gpirine ali pšenične bele moke tip 500
½čajne žličkepecilnega praška
Frosting oz. krema
250glahkega mascarpone sira(sobne temperature)
85gsladkorja v prahu
1čajna žličkavaniljeve arome
100gstopljene bele čokolade(sobne temperature)
Sadni preliv
1dclsoka vloženih češenj ali višenj(ali sadnega soka, v tem primeru izpustite sladkor)
2čajni žličkiškroba
15gsladkorja v prahu(opcijsko)
Dodatki
sveže češnje
Postopek
Pečico segrejte na 160 stopinj.
V veliki posodi s pomočjo ročnega mešalnika kremno vmešajte sladkor in maslo. Mešajte tako dolgo, da nastane gladka, puhasta in bleda zmes - približno 5 minut.
Dodajte mleko in kis ter pustite stati 5 minut.
Dodajte vaniljo, moko in pecilni prašek ter s pomočjo ročnega mešalnika premešajte samo toliko, da ni sledu moke. S silikonsko lopatico postrgajte vso moko iz robov in poskrbite, da ni sledu suhe moke v masi.
Zmes enakomerno po pekaču za mafine, obloženem s papirjem za peko. Napolnite 9 lističev do vrha.
Pecite 20-22 minut oz. dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Pekač vzemite iz pečice in kolačke pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladijo.
Medtem pripravite kremo oz. frosting. Čokolado stopite v mikrovalovni pečici ali na vodni kopeli, nato pa pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
V večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika ali metlice za stepanje zmešajte mascarpone, sladkor v prahu in vaniljo.
Dodajte ohlajeno belo čokolado in premešajte. Čokolada naj ne bo prevroča in mascarpone naj ne bo premrzel, drugače se bo čokolada ob stiku z mascarpone sirom strdila. Poskusite in po želji dodajte več sladila.
Zmes prenesite v dekorirno vrečko in z nastavkom za pipetiranje okrasite kolačke.
Pripravite preliv. V manjši posodi na srednjem ognju segrevajte sok vloženih češenj ali višenj. Dodajte škrob in sladilo (opcijsko, če vložena tekočina ni dovolj sladka). Premešajte in kuhajte do vretja. Ko preliv zavre ga kuhajte tako dolgo, da se zgosti in doseže gostoto sirupa.
Po vsakem okrašenem kolačku polijte žličko sirupa in dodajte svežo češnjo. Postrezite.
KLJUČNE BESEDE brez jajc, cupcakes, vaniljev kolač, vaniljevi cupcakes
Vaniljevi Cupcakes kolački z belo čokolado in česnjami (brez jajc)
Vaniljevi Cupcakes kolački z belo čokolado in češnjami (brez jajc)
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Frosting oz. krema
Sadni preliv
Dodatki
Postopek
Preberite še: