Preprosta čokoladna sladica, pripravljena brez peke in pravi raj za vse ljubitelje čokolade: čokoladni cheesecake z dvema čokoladnima kremama in noro čokoladnim hrustljavim dnom, ki je presenetljivo brez moke. Namesto tega sem uporabila kombinacijo mletih lešnikov in orehov – božanska kombinacija.
Priprava je zelo preprosta – vse za dno zmešajte v posodi, poskusite in nadevajte v pekač. Dno postavite v zamrzovalnik, da se strdi, medtem pa pripravite kremi. Kreme so pripravljene res hitro, ker pa jim dodamo še krem fix, se tudi zelo hitro strdijo.
Za ekstra čokoladen okus dodamo kakav, stopljeno temno čokolado in še pest čokoladnih kapljic.
Namesto piškotov sem za dno uporabila kombinacijo mletih lešnikov in orehov – lahko pa uporabite tudi samo ene. Za dodaten element hrustljavosti sem tako v dnu, kot v čokoladni kremi, uporabila stopljeno temno čokolado z nasekljanimi lešniki in brez dodanega sladkorja.
Na blogu imam že ogromno receptov za različne Cheesecake-e. Vse recepte najdete tukaj.
Čokoladni Cheesecake brez peke
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Dno
185gmletih lešnikov ali orehov(svetujem kombinacijo obeh, ali alternativno mletih mandljev/mandljeve moke)
35gsladkorja v prahu ali eritritola
2jedilni žlicitemnega kakava v prahu
50gstopljenega kokosovega olja
1jedilna žlicačokoladnega namaza po izbiri
100gstopljene temne čokolade z nasekljanimi lešniki(po želji brez sladkorja)
Cheesecake krema
450gkremnega sira(ABC, Philadelphia)
90gsladkorja v prahu(po okusu dodajte več)
2jedilni žlicikakava v prahu(dodajte ločeno)
1zavojčekkrem fix mešanice
1čajna žličkavaniljeve arome
50gstopljene temne čokolade z nasekljanimi lešniki(stopljena, ohlajena, po želji brez sladkorja)
pestčokoladnih kapljic
Preliv in dodatki:
100gstopljene temne čokolade(po želji brez sladkorja)
kakavova zrna
Postopek
Pripravite dno. V srednje veliki posodi zmešajte vse za dno. Mešajte, da dobite vlažnemu lepljivemu pesku podobno maso. Če je masa presuha dodajte še malo olja, če je premokra pa lešnikov ali kakava.
Maso prestavite v rahlo naoljen pekač premera 18cm, obložen s papirjem za peko in oblikujte ravno, enakomerno dno. Pomagate si lahko z ravnim dnom kozarca, s katerim oblikujete ravno dno.
Pekač postavite v zamrzovalnik in pripravite kremo.
V večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika zmešajte kremni sir, sladkor, 1 jedilno žlico kakava, krem fix in vaniljo. Stepajte z ročnim mešalnikom, da se zmes malo zgosti in strdi - približno dve minuti.
Maso razdelite na dva dela. En del pokapajte po ohlajenem dnu, vmes pustite prostor, da boste pokapali še drugo čokoladno kremo.
V preostanek kreme vlijte stopljeno in ohlajeno temno čokolado, 1 jedilno žlico kakava in čokoladne kapljice. S pomočjo ročnega mešalnika ponovno vse premešajte.
Čokoladno kremo pokapajte poleg svetlejše kreme in nežno zgladite površino, da kremo enakomerno razporedite.
Po vrhu prelijte s stopljeno čokolado in jo razporedite po celi površini. Posujte s kakavovimi zrni in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure oz. tako dolgo, da se kreme strdijo.
KLJUČNE BESEDE cheesecake, fit cheesecake, sladica brez sladkorja
Čokoladni Cheesecake brez peke
Čokoladni Cheesecake brez peke
Nina ZorčičSestavine
Dno
Cheesecake krema
Preliv in dodatki:
Postopek
Preberite še: