Božanski zavitek iz domačega listnatega testa s skuto in robidami.
Preprost recept, za domače vlečeno testo, ki vedno uspe popolno, božanski skutni nadev z mojo skrivno sestavino in slastnimi robidami (ki jih lahko nadomestite tudi z zamrznjenim sadjem).
Posebnost testa je v neverjetno sočni sredici, ki v sebi skriva skuto, kislo smetan in božanske, sočne robide. Za ziboljšano aromo sem nadevu dodala vaniljevo aromo in vaniljev sladkor ter vse skupaj dodatno zasladila s cvetličnim medom. Recept sem testirala tudi z mešanim jagodičevjem (sveže in odtaljeno) in uspe brez težav.
Za pripravo domačega listnatega testa potrebujete le nekaj osnovnih sestavin: moko, olje, vodo in sol. To je čisto vse! Testo ne potrebuje kvasa, kljub temu pa ga pustimo počivati na pultu (ali v pečici nastavljeni na 30 stopinj) dobro uro, da se testo spočije in postane bolj elastično. Potrebujemo gladko, elastično testo, ki ga bomo lahko brez težav razvlekli. Testa pa ne razvlečite preveč, saj bo pretanko in boste zavitek težko prestavili na pekač.
Svetujem, da testo razvlečete in razvijate na prtu, saj se tako ne sprime na površino, prav tako pa je s pomočjo prta zavijanje bistveno lažje - rob prta povzdugujete, testo pa se med tem samo zvija v rolado.
Nadev je pripravljen v enem koraku, saj vse sestavine, razen sadja, zmešajte v eni posodi. Nadev bogato premažete po razvlečenem testu in posujete z izbranim jagodičevjem. Sadja ne dodajajte preveč saj bo drugače zavijanje zavitka težje.
Pred peko zavitek premažite z oljem (alternativno z kislo smetano) in postavite v pečico. Po peki vam svetujem, da pekač pokrijete s čisto kuhinjsko krpo in pustite, da se popolnoma ohladi. Medtem ko bo pokrit se bo testo zmehčalo in ohladilo, pričakal pa vas bo najbolj sočen in okusen, slasten skutin zavitek z robidami.
Skutin zavitek z robidami
Nina Zorčič
Čas priprave 2hrs
Čas peke 50mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12kosov
Sestavine
Domače vlečeno testo
450ggladke moke+ dodatno za posip površine
4jedilne žliceolja
½čajne žličkesoli
240gtople vode
Skutni nadev
500gnepasirane skute
110gsladkorja
1čajna žličkavaniljeve arome
1jedilna žlicamedu
1srednje velikojajce
2zavojčkavaniljevega sladkorja
3jedilne žlicekisle smetane
500grobid(sveže ali zamrznjene/odtaljene, ali drugi jagodičevje po izbiri)
Dodatki
150mlolja(v pekaču, da se testo ne izsuši med počivanjem)
sladkor v prahu
Postopek
V posodi z moko naredite jamico na sredini in vanjo vlijte olje, sol in toplo vodo.
Z rokami pregnetite, da dobite kompaktno testo, nato ga prestavite na rahlo pomokano površino. Če je presuho dodajte še kakšno jedilno žlico vode. Z rokami gnetite 5-10 minut oz. toliko časa, da dobite gladko testo, ki se ne lepi na roke. Testo na tej točki še ne bo čisto elastično in se bo, med raztegovanjem trgalo, nič zato.
Testo razdelite na 3 dele in oblikujte okrogle kepe - robove odrezanega kosa spodvijte na notri in oblikujte okroglo kepo.
Vse tri kepe testa položite v dobro naoljen pekač in prelijte z 150ml olja. Kepe testa povaljajte v olju, da so iz vseh strani namaščene - s tem preprečite, da bi se testo med počivanjem posušilo.
Pekač tesno ovijte s folijo za živila in pustite na toplem počivati 1 - 1,5 ure (na sobni temperaturi ali v pečici nastavljeni na 30 stopinj).
Vmes pripravite nadev. V skledi zmešajte skuto, sladkor, vaniljevo aromo, med, jajce, vaniljev sladkor in kislo smetano. Premešajte, da se vse poveže, bo pa skuta najverjetneje v grudicah, kar je v redu. Pustite na strani.
Ko je testo počivalo vsaj 1 uro segrejte pečico na 180 stopinj.
Po delovni površini razgrnite velik čist prt. Prt na rahlo pomokajte in nanj postavite prvo kepo testa. Testo na rahlo pomokajte. Testo najprej razvaljajte s pomokanim valjarjem, potem pa ga razvlečite z rokami, da dobite enakomerno tanko testo. Razvaljano testo razvlečite tako, da z roko na rahlo povlečete testo iz sredine proti robu. Ponovite z vseh strani, dokler ne dobite tankega testa, ki se vam ne trga. Testo naj ne bo pretanko (ne rabi se videti čez testo).
Testo premažite z 1/3 skutinega nadeva in posujte z 1/3 robid. Krajše robove testa zavijte na notri, nato pa testo po daljši strani zvijte v zavitek. Pomagajte si s prtom, saj je tako zavijanje lepše in lažje - prt dvignite in ga postopoma dvigujte, da se testo samo zavije v zavitek .Oblikovan zavitek položite v pekač, obložen s papirjem za peko ali v namaščen pekač. Ponovite s preostalim testom.
Vse tri zavitke na tanko premažite z oljem in postavite v pečico za 45 minut, nato zvišajte temperaturo na 200 in pecite še 5-10 minut.
Pekač vzemite iz pečice in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Pustite počivati, da se ohladi.
Zavitek posujte s sladkorjem v prahu in postrezite.
KLJUČNE BESEDE domače vlečeno testo, skutin zavitek, skutni zavitek, skutni zavitek z robidami, zavitek, zavitek s skuto, zavitek s skuto in robidami
Skutni zavitek z robidami
Božanski zavitek iz domačega listnatega testa s skuto in robidami.
Preprost recept, za domače vlečeno testo, ki vedno uspe popolno, božanski skutni nadev z mojo skrivno sestavino in slastnimi robidami (ki jih lahko nadomestite tudi z zamrznjenim sadjem).
Posebnost testa je v neverjetno sočni sredici, ki v sebi skriva skuto, kislo smetan in božanske, sočne robide. Za ziboljšano aromo sem nadevu dodala vaniljevo aromo in vaniljev sladkor ter vse skupaj dodatno zasladila s cvetličnim medom. Recept sem testirala tudi z mešanim jagodičevjem (sveže in odtaljeno) in uspe brez težav.
Za pripravo domačega listnatega testa potrebujete le nekaj osnovnih sestavin: moko, olje, vodo in sol. To je čisto vse! Testo ne potrebuje kvasa, kljub temu pa ga pustimo počivati na pultu (ali v pečici nastavljeni na 30 stopinj) dobro uro, da se testo spočije in postane bolj elastično. Potrebujemo gladko, elastično testo, ki ga bomo lahko brez težav razvlekli. Testa pa ne razvlečite preveč, saj bo pretanko in boste zavitek težko prestavili na pekač.
Svetujem, da testo razvlečete in razvijate na prtu, saj se tako ne sprime na površino, prav tako pa je s pomočjo prta zavijanje bistveno lažje - rob prta povzdugujete, testo pa se med tem samo zvija v rolado.
Nadev je pripravljen v enem koraku, saj vse sestavine, razen sadja, zmešajte v eni posodi. Nadev bogato premažete po razvlečenem testu in posujete z izbranim jagodičevjem. Sadja ne dodajajte preveč saj bo drugače zavijanje zavitka težje.
Pred peko zavitek premažite z oljem (alternativno z kislo smetano) in postavite v pečico. Po peki vam svetujem, da pekač pokrijete s čisto kuhinjsko krpo in pustite, da se popolnoma ohladi. Medtem ko bo pokrit se bo testo zmehčalo in ohladilo, pričakal pa vas bo najbolj sočen in okusen, slasten skutin zavitek z robidami.
Skutin zavitek z robidami
Nina ZorčičSestavine
Domače vlečeno testo
Skutni nadev
Dodatki
Postopek
Preberite še: