Najboljši recept za mehke, puhaste cimetove zvitke, ki se kar stopijo v ustih!
Če zgledajo zapletene za pripravo, naj vas hitro pomirim - priprava je IZJEMNO PREPROSTA!
Poleg tega sem te cimetove zvitke napolnila z lešnikovim namazom (Linolada white) in ogromno cimeta. Kombinacija je božanska in poskrbi za res puhaste, okusne in sočne zvitke.
Triki za sočne rolice spodaj!
Kako do res sočnih zvitkov? Za sočne rolice poskrbimo na več načinov. Pomembno je, da med pripravo ne dodajamo preveč moke, saj bodo drugače rolice suhe. Prav tako je pomembno, da v nadev dodamo dovolj namaza, ki prav tako poskrbi za sočne in noro okusne rolice.
Za pripravo teh zvitkov sem uporabila svoj recept za cimetove rolice - edina razlika je v načinu kako sem jih spekla in času peke. Zvitki se pečejo bistveno manj časa kot rolice. Pomembno je, da zvitkov ne pečete predolgo, saj se drugače izsušijo in niso sočni.
Zvitki so pripravljene hitro in preprosto, brez kompliciranja. Pri pripravi sledimo klasičnim korakom: najprej kvas zmešamo s toplim (ne vročim!) mlekom in pustitmo 5-10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo maslo, sladkor in jajca ter premešamo. Po tem koraku začnemo z dodajanjem moke in soli. Moko dodajajte postopoma, najprej 250 gramov, nato še 125 gramov in na koncu še 125 gramov. Na tej točki bi moralo biti testo že enotno, kompaktno in obvladljivo. Na tej točki ga vzemite iz posode kuhinjskega robota in testo pregnetite na roke. Po potrebi, če se preveč lepi, dodajte še 30g moke in pregnetite. Po tem ročnem gnetenju bi moralo biti testo elastično in gladko. Takrat ga prestavite v naoljeno posodo in pustite, da vzhaja.
V hladnih prostorih bo testo vzhajalo dlje časa, zato svetujem, da ga vzhajate v pečici, segreti na 35 stopinj. S tem se tudi izognete prepihu in drugim dejavnikom, ki lahko vplivajo na čas vzhajanja.
Vzhajano testo razvaljajte na večji pravokotnik debeline 0,5 do 0,7 cm. Do druge tretjine premažite z izbranim nadevom in testo dvakrat prepognite. Video način priprave vas čaka na mojem Instagram profilu @ninazorcic.
Zvitke lahko nadevate tudi s klasičnim nadevom: maslo, sladkor in cimet, lahko pa jim dodate še malo jabolčne čežane in s tem poskrbite za res sočne zvitke, ki v sebi skrivajo praznično, jabolčno presenečenje.
Cimetovi zvitki z lešnikovim namazom
Nina Zorčič
Čas priprave 3hrs
Čas peke 15mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12zvitkov
Sestavine
Testo
250mltoplega mleka(mlačno, ne vroče)
1zavitekDolcela instant suhega kvasa
85gbelega sladkorja
1zavojčekvaniljevega sladkorja
90gmasla(stopljeno, sobne temperature)
1srednje velikojajce
1srednje velikrumenjak
½čajne žličkesoli
530gŽito bele posebne moke tip 400
2jedilni žliciolja
Nadev
200glešnikovega (ali čokoladnega) namaza
2jedilni žlicicimeta (po okusu več)
Preliv
200gkremnega sira
1čajna žličkavaniljeve arome
2jedilni žlicisladkorja v prahu(več po okusu)
1čajna žličkacimeta
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
1jedilna žlicamleka/napitka po izbiri
3jedilne žlicelešnikovega namaza
Postopek
V veliki posodi zmešajte toplo mleko in kvas. Pustite 5-10 minut, da se kvas aktivira, nato dodajte vse ostale sestavine.
Gnetite s pomočjo kuhinjskega robota, z nastavkom za gnetenje, 10-15 minut na srednji hitrosti, dokler ne dobite mehko in elastično testo. Pokapajte in obmažite z oljem ter posodo pokrijte s čisto kuhinsjko krpo.
Testo naj vzhaja vsaj 1 uro oz. tako dolgo, da dvakrat naraste. Če imate v prostoru mrzlo bo testo vzhajalo dlje. Lahko ga pa postavite tudi v pečico na 35 stopinj in ga vzhajajte tam.
Ko testo naraste, ga prestavite na dobro pomokano površino in razvaljajte v pravokotnik. Debelina testa naj bo približno 0,5 - 0,7 cm. Razvaljano testo premažite z nadevom skoraj po celi površini, 10cm od daljšega roba pa pustite nenamazano (premažite 2/3 testa).
Nato testo zavijte po daljši strani. Čez namazan del najprej prepognite nenamazano polovico, čez pa prepognite še namazano polovico.
Dobljeno testo izmerite in delite z 12, da dobite 12 trakcev. Pri rezanju si lahko pomagate z zelo ostrim nožem ali najbolje kar z rezalnikom za pico.
Vsak izrezan trakec rahlo raztegnite po dolžini in po dolžini s pomočjo rezalnika za pico prerežite na 3 enake trakce, vendar ne zarežite do konca (1 cm zgornjega roba naj ostane skupaj, da se zvitek ne razpade. Iz dobljenih treh krakov naredite kitko, tako da čez sredinski del izmenično prepogibate stranske. Na koncu spodnji rob stisnite skupaj, da se kraki združijo in kitka ne razpade. Nato zvitek samo zarolajte, kakor da bi oblikovali rolico.
Pekač za mafine dobro namastite in v modelčke vstavite zvite rolice.
Odlikovane rolice pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in jih pustite vzhajati še vsaj 45 minut do 1 ure. V kolikor jih boste vzhajali v pečici jih po 45 minutah vzemite iz pečice, pečico pa segrejte na 175 stopinj.
Vzhajane rolice premažite z razžvrkljanim jajcem. Pekač postavite v pečico in pecite 15 minut oz. tako dolgo, da so rolice zlato zapečene. Ne pecite predolgo, saj se drugače izsušijo.
Pečene rolice vzemite iz pečice, pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite na pultu 5-10 minut, da se ohladijo.
Vmes pripravite preliv. Vse sestavine za preliv zmešajte v skodelici in poskusite. Po želji dodajte več sladkorja, za bolj redek preliv pa dodajte več mleka/vode.
Cimetovi zvitki z lešnikovim namazom
Najboljši recept za mehke, puhaste cimetove zvitke, ki se kar stopijo v ustih!
Če zgledajo zapletene za pripravo, naj vas hitro pomirim - priprava je IZJEMNO PREPROSTA!
Poleg tega sem te cimetove zvitke napolnila z lešnikovim namazom (Linolada white) in ogromno cimeta. Kombinacija je božanska in poskrbi za res puhaste, okusne in sočne zvitke.
Triki za sočne rolice spodaj!
Kako do res sočnih zvitkov? Za sočne rolice poskrbimo na več načinov. Pomembno je, da med pripravo ne dodajamo preveč moke, saj bodo drugače rolice suhe. Prav tako je pomembno, da v nadev dodamo dovolj namaza, ki prav tako poskrbi za sočne in noro okusne rolice.
Za pripravo teh zvitkov sem uporabila svoj recept za cimetove rolice - edina razlika je v načinu kako sem jih spekla in času peke. Zvitki se pečejo bistveno manj časa kot rolice. Pomembno je, da zvitkov ne pečete predolgo, saj se drugače izsušijo in niso sočni.
Zvitki so pripravljene hitro in preprosto, brez kompliciranja. Pri pripravi sledimo klasičnim korakom: najprej kvas zmešamo s toplim (ne vročim!) mlekom in pustitmo 5-10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo maslo, sladkor in jajca ter premešamo. Po tem koraku začnemo z dodajanjem moke in soli. Moko dodajajte postopoma, najprej 250 gramov, nato še 125 gramov in na koncu še 125 gramov. Na tej točki bi moralo biti testo že enotno, kompaktno in obvladljivo. Na tej točki ga vzemite iz posode kuhinjskega robota in testo pregnetite na roke. Po potrebi, če se preveč lepi, dodajte še 30g moke in pregnetite. Po tem ročnem gnetenju bi moralo biti testo elastično in gladko. Takrat ga prestavite v naoljeno posodo in pustite, da vzhaja.
V hladnih prostorih bo testo vzhajalo dlje časa, zato svetujem, da ga vzhajate v pečici, segreti na 35 stopinj. S tem se tudi izognete prepihu in drugim dejavnikom, ki lahko vplivajo na čas vzhajanja.
Vzhajano testo razvaljajte na večji pravokotnik debeline 0,5 do 0,7 cm. Do druge tretjine premažite z izbranim nadevom in testo dvakrat prepognite. Video način priprave vas čaka na mojem Instagram profilu @ninazorcic.
Zvitke lahko nadevate tudi s klasičnim nadevom: maslo, sladkor in cimet, lahko pa jim dodate še malo jabolčne čežane in s tem poskrbite za res sočne zvitke, ki v sebi skrivajo praznično, jabolčno presenečenje.
Cimetovi zvitki z lešnikovim namazom
Nina ZorčičSestavine
Testo
Nadev
Preliv
Postopek
Preberite še: