Božansko kosilo, pripravljeno na enem pekaču, nahrani pa celo celo družino ali pa poskrbi za vaša kosila za naslednje 4 dni!
Pečen piščanec s krompirjem in zelenjavo, odlično limonino polivko in feta sirom. Preprosto kosilo, ki mu z nekaj osnovnimi sestavinami dodamo tisto piko na i, ki klasičnemu pečenemu piščancu s pustim krompirjem manjka.
Ker vse sestavine spečemo na enem pekaču to pripomore k neverjetnemu okusu - začinjen piščanec med peko izpusti sokove, ki se premešajo s krompirjem in zelenjavo - božansko! Piščanec je tako popolno zapečen in ni suh, krompir pa je mehek in sočen, poln okusa.
Recept si lahko tudi prilagodite glede na sestavine, ki jih imate na zalogi: izberite zelenjavo, ki jo imate v hladilniku, namesto feta sira lahko po vrhu nadrobite drug sir ali ta korak preprosto izpustite. Limonine polivke pa ne izpuščajte, saj doda odlično aromo in poskrbi za dodatno sočnost. Za vegansko različico piščanec nadomestite s tofujem, ki ga prej začinite in popecite na ponvi. Nekaj receptov za mariniran tofu vas že čaka na mojem blogu.
Kot sem omenila že zgoraj, si lahko recept prilagodite tako, da uporabite sestavine, ki jih že imate na zalogi. Nepogrešljive in nujne sestavine v tem receptu pa so vir beljakovin, krompir in limonina polivka. Limonina polivka to jed popelje na drug nivo. Ker pa ji dodamo še odlično olivno olje in javorjev sirup jedi ne naredi kisle, ampak samo poveže vse okuse v celoto.
Posebnost te jedi so ravno začimbe, ki dodajo neverjetn okus. Uporabila sem Maestro začimbe, iz katerih sem pripravila svojo osnovno mešanico za krompir, zelenjavo in piščanec: sol, poper, sladka paprika, timijan - torej sestavine, ki jih najverjetneje imate vedno na zalogi in so dostopne po vseh trgovinah.
Skrivnost do popolno zapečene zelenjave, krompirja in piščanca hkrati? Čas peke, temperatura pečice in vrstni red peke. Pečico segrejte na 220 stopinj - če bi pekli na nižji temeperaturi se vse peče počasneje, kar izsuši piščanca. Ker se krompir in zelenjava kuhata dlje, ju damo najprej v pečico za 15 minut - samo toliko, da se vse zmehča in skuha skoraj do polovice. Po vrhu nato dodamo piščanca in vse skupaj pečemo še zadnjih 20-25 minut oz. samo toliko, da je piščanec pečen. Ker je piščanec na vrhu se začimbe hrustljavo zapečejo, piščanec pa spusti sokove in začini krompir ter zelenjavo.
Pečeni jedi nato dodamo še rezine limone in nadrobljen feta sir. Ker jedem rada dodajam sveže začimbe sem tukaj dodala še origano, ki ga pa lahko tudi izpustite ali nadomestite z drugo svežo začimbo - recimo bazilika.
Kot omenjeno lahko jed pripravite vnaprej - ohlajene porcije shranite v neprodušno zaprte posode in hranite v hladilniku do 4 dni. Pred uživanjem svetujem, da si jed pogrejete.
Pečen piščanec s krompirjem in zelenjavo na enem pekaču
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 45mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Krompir in zelenjava:
6srednje velikihkrompirjev(narezani na majhne kocke)
3srednje velikikorenčki(narezani na tanjše kose)
½glavebrokolija(nalomljen na cvetove)
200gsladkega krompirja(narezan na manjše kose)
1srednje velikačebula(narezana na 6 delov)
5jedilnih žlicolivnega olja
2čajni žličkisoli
½čajne žličkepopra
½čajne žličkesladke paprike
Piščanec
500gpiščančjih (mini) filejev
1čajna žličkasoli
½čajne žličkepopra
1čajna žličkasladke paprike
1čajna žličkatimijana
Limonina polivka
2jedilni žlicilimoninega soka
4jedilne žliceolivnega olja
½čajne žličkečesna v prahu
½čajna žličkapopra
2jedilni žlicijavorjevega sirupa
Dodatki
nadrobljen feta sir
svež origano
rezine limone
Postopek
Pečico segrejte na 220 stopinj.
Na velikem pekaču zmešajte narezan krompir, korenčke, brokoli, sladki krompir in čebulo. Začinite z oljem, soljo, poprom in sladko papriko. Vse skupaj dobro premešajte, da se olje in začimbe enakomerno razporedijo po zelenjavi.
Pekač postavite v segreto pečico in pecite 15 minut, vmes pa pripravite piščančje fileje. Piščančje fileje začinite s soljo, poprom, sladko papriko in timijanom. Premešajte, da se začimbe enakomerno razporedijo.
Pekač s krompirjem in zelenjavo nato vzemite iz pečice in po vrhu krompirja in zelenjave razporedite piščančje fileje. Postavite nazaj v pečico za 20-25 minut oz. toliko časa, da se piščanec zapeče.
Vmes pripravite limonino polivko. V manjši skodelici zmešajte limonin sok, olivno olje, česen v prahu, poper in javorjev sirup. Z majhno metlico za stepanje ali s pomočjo žlice vse skupaj hitro stepajte, da nastane enotna emulzija.
Po pečenem krompirju, zelenjavi in filejih posujte nadrobljeno feto, prelijte limonino polivko in po želji dodajte pa še svež origano ter rezine limone.
Obroke si lahko pripravite tudi vnaprej in jih (takoj po peki, ohlajene) shranite v neprodušno zaprtih posodah v hladilniku do 3-4 dni.
KLJUČNE BESEDE one sheet meal, pečen piščanec, pečen piščanec s krompirjem, piščanec iz pečice, piščanec s krompirjem, piščanec z zelenjavo
Pečen piščanec s krompirjem in zelenjavo na enem pekaču
Božansko kosilo, pripravljeno na enem pekaču, nahrani pa celo celo družino ali pa poskrbi za vaša kosila za naslednje 4 dni!
Pečen piščanec s krompirjem in zelenjavo, odlično limonino polivko in feta sirom. Preprosto kosilo, ki mu z nekaj osnovnimi sestavinami dodamo tisto piko na i, ki klasičnemu pečenemu piščancu s pustim krompirjem manjka.
Ker vse sestavine spečemo na enem pekaču to pripomore k neverjetnemu okusu - začinjen piščanec med peko izpusti sokove, ki se premešajo s krompirjem in zelenjavo - božansko! Piščanec je tako popolno zapečen in ni suh, krompir pa je mehek in sočen, poln okusa.
Recept si lahko tudi prilagodite glede na sestavine, ki jih imate na zalogi: izberite zelenjavo, ki jo imate v hladilniku, namesto feta sira lahko po vrhu nadrobite drug sir ali ta korak preprosto izpustite. Limonine polivke pa ne izpuščajte, saj doda odlično aromo in poskrbi za dodatno sočnost. Za vegansko različico piščanec nadomestite s tofujem, ki ga prej začinite in popecite na ponvi. Nekaj receptov za mariniran tofu vas že čaka na mojem blogu.
Kot sem omenila že zgoraj, si lahko recept prilagodite tako, da uporabite sestavine, ki jih že imate na zalogi. Nepogrešljive in nujne sestavine v tem receptu pa so vir beljakovin, krompir in limonina polivka. Limonina polivka to jed popelje na drug nivo. Ker pa ji dodamo še odlično olivno olje in javorjev sirup jedi ne naredi kisle, ampak samo poveže vse okuse v celoto.
Posebnost te jedi so ravno začimbe, ki dodajo neverjetn okus. Uporabila sem Maestro začimbe, iz katerih sem pripravila svojo osnovno mešanico za krompir, zelenjavo in piščanec: sol, poper, sladka paprika, timijan - torej sestavine, ki jih najverjetneje imate vedno na zalogi in so dostopne po vseh trgovinah.
Skrivnost do popolno zapečene zelenjave, krompirja in piščanca hkrati? Čas peke, temperatura pečice in vrstni red peke. Pečico segrejte na 220 stopinj - če bi pekli na nižji temeperaturi se vse peče počasneje, kar izsuši piščanca. Ker se krompir in zelenjava kuhata dlje, ju damo najprej v pečico za 15 minut - samo toliko, da se vse zmehča in skuha skoraj do polovice. Po vrhu nato dodamo piščanca in vse skupaj pečemo še zadnjih 20-25 minut oz. samo toliko, da je piščanec pečen. Ker je piščanec na vrhu se začimbe hrustljavo zapečejo, piščanec pa spusti sokove in začini krompir ter zelenjavo.
Pečeni jedi nato dodamo še rezine limone in nadrobljen feta sir. Ker jedem rada dodajam sveže začimbe sem tukaj dodala še origano, ki ga pa lahko tudi izpustite ali nadomestite z drugo svežo začimbo - recimo bazilika.
Kot omenjeno lahko jed pripravite vnaprej - ohlajene porcije shranite v neprodušno zaprte posode in hranite v hladilniku do 4 dni. Pred uživanjem svetujem, da si jed pogrejete.
Pečen piščanec s krompirjem in zelenjavo na enem pekaču
Nina ZorčičSestavine
Krompir in zelenjava:
Piščanec
Limonina polivka
Dodatki
Postopek
Preberite še: