Francoska solata malo drugače - s popečenim mladim krompirjem, lažjim majoneznim prelivom, popečenimi oreščki in praženimi semeni.
Klasičnemu receptu za francosko solato sem dodala malo svojega karakterja - namest kuhanega krompirja sem dala popečen mlad krompir s hrustljavo skorjico, ki res odlično sede skupaj z majoneznim prelivom, ki sem mu znižala vsebnost majoneze in jo nadomestila s kislo smetano. Solata je tako malo lažja, preliv pa še bolj kremast.
Za piko na i pa sem solati dodala še nekaj hrustljavega - popečene ameriške pekan orehe in pražena bučna semena. Skupaj s kosom popečenega kruha nastane božanska pojedina!
Posebnost soalte je v sestavinah, ki so klasične a pripravljene malo drugače, kot smo vajeni. Popečen krompir doda solati več okusa in arome, kakor kuhan, semena in oreščki pa dodajo tisti element hrustljavosti, ki drugače manjka.
Prav tako sem klasičen majonezni preliv pripravila malo drugače - dodala sem manj majoneze in jo nadomestila s kislo smetano. Uporabila sem Gea majonezo, ker je odličnega naravnega okusa, kljub temu da je brez dodanih arom in ojačevalcev okusa.
Solato lahko postrežete poleg vaše velikonočne pojedine in verjamem, da bo navdušila vse za mizo!
Solato si lahko tudi prilagodite svojemu okusu - dodate lahko več/manj preliva, za bolj redek preliv dodajte še malo vode. Namesto pekan orehov lahko dodate tudi mandlje ali klasične orehe, bučna semena pa lahko tudi izpustite, čeprav jih toplo priporočam!
Solata je odlična kot priloga ali kot glavna jed - s kosom popečenega kruha nastane odlično, lahko kosilo.
Gurmanska francoska solata s pečenim krompirjem, lahkim majoneznim prelivom in popečenimi oreščki
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Čas peke 35mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Pečen mladi krompir
500gmladega krompirja
4jedilne žliceolivnega olja
1čajna žličkaposušenega drobnjaka
½čajne žličketimijana
sol, poper
Majonezni preliv
130gmajoneze Gea
70gkisle smetane
1čajna žličkagorčice
1jedilna žlicalimoninega soka
sol, poper po okusu
voda(če bi raje bolj redek preliv)
Dodatki
popraženi pekan orehi(orehe prepražite na ponvi brez olja, da se temno zapečejo; ali mandlji, orehi)
popražena bučna semena(semena prepražite na ponvi brez olja, da se temno zapečejo in popokajo)
3srednje velikajajca
200gkuhanega/ vloženega korenja
200gkuhanega/ vloženega graha
5kislih kumaric
popečen kruh
Postopek
Pečico segrejte na 230 stopinj.
Mlad krompir dobro operite in skupaj z olupkom narežite na manjše kocke (približno 1,5 cm x 1,5 cm).
Na večji pekač, obložen s papirjem za peko, dodajte narezan krompir. Bogato pokapajte z olivnim oljem in začinite z drobnjakom, soljo ter poprom. Premešajte, da se začimbe enakomerno porazdelijo po krompirju.
Ko je pečica segreta vanjo postavite pekač in pecite 30 minut oz. toliko časa, da se krompir zmehča in zlato zapeče. Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.
Pripravite majonezni preliv. V skodelici zmešajte majonezo, kislo smetano, gorčico, limonin sok in začimbe. Premešajte in poskusite, po želji dodatno začinite ali dodajte malo vode za bolj redek preliv.
Pripravite pražene orehe in semena. Na srednje veliki ponvi brez olja na srednjem ognju pražite pekan orehe in bučna semena. Pražite vsaj 5 minut oz. toliko časa, da se orehi temno zapečejo, semena pa zlato zapečejo in popokajo. Vmes redno mešajte.
Pripravite ostale dodatke. V večji količini vrele vode skuhajte jajca. Skuhana jajca ohladite, olupite in narežite na manjše kocke. V kolikor boste uporabili sveže korenje ga skuhajte in narežite na manjše kocke. Kumare narežite na manjše kocke.
V večji solatni skledi zmešajte jajca, korenje, grah, kisle kumarice, pečen krompir, pražene orehe in bučna semena. Premešajte in prelijte z majoneznim prelivom - količino preliva dodajajte po želji.
Postrežite s kruhom, popečenim na olivnem olju ali dodatki po izbiri.
Gurmanska francoska solata s pečenim krompirjem, lahkim majoneznim prelivom in popečenimi oreščki
Francoska solata malo drugače - s popečenim mladim krompirjem, lažjim majoneznim prelivom, popečenimi oreščki in praženimi semeni.
Klasičnemu receptu za francosko solato sem dodala malo svojega karakterja - namest kuhanega krompirja sem dala popečen mlad krompir s hrustljavo skorjico, ki res odlično sede skupaj z majoneznim prelivom, ki sem mu znižala vsebnost majoneze in jo nadomestila s kislo smetano. Solata je tako malo lažja, preliv pa še bolj kremast.
Za piko na i pa sem solati dodala še nekaj hrustljavega - popečene ameriške pekan orehe in pražena bučna semena. Skupaj s kosom popečenega kruha nastane božanska pojedina!
Posebnost soalte je v sestavinah, ki so klasične a pripravljene malo drugače, kot smo vajeni. Popečen krompir doda solati več okusa in arome, kakor kuhan, semena in oreščki pa dodajo tisti element hrustljavosti, ki drugače manjka.
Prav tako sem klasičen majonezni preliv pripravila malo drugače - dodala sem manj majoneze in jo nadomestila s kislo smetano. Uporabila sem Gea majonezo, ker je odličnega naravnega okusa, kljub temu da je brez dodanih arom in ojačevalcev okusa.
Solato lahko postrežete poleg vaše velikonočne pojedine in verjamem, da bo navdušila vse za mizo!
Solato si lahko tudi prilagodite svojemu okusu - dodate lahko več/manj preliva, za bolj redek preliv dodajte še malo vode. Namesto pekan orehov lahko dodate tudi mandlje ali klasične orehe, bučna semena pa lahko tudi izpustite, čeprav jih toplo priporočam!
Solata je odlična kot priloga ali kot glavna jed - s kosom popečenega kruha nastane odlično, lahko kosilo.
Gurmanska francoska solata s pečenim krompirjem, lahkim majoneznim prelivom in popečenimi oreščki
Nina ZorčičSestavine
Pečen mladi krompir
Majonezni preliv
Dodatki
Postopek
Preberite še: