Najboljši čokoladni brownie kolač s koščki čokolade in slastnim čokoladnim namazom – noro sočen in okusen.
Kolač je pripravljen iz čisto klasičnih sestavin, noro hitro in preprosto. Maso imate pripravljeno v manj kot 10 minutah, potrebujete pa samo čokolado, maslo, sladkor, jajca, moko, kakav in še več čokolade. Za piko na i pa v kolač dodamo še vaš najljubši čokoladni namaz.
Za najboljše brownije in brownie kolače je pomembna kvalitetna čokolada in kakav – uporabite 100% kakav v prahu in temno čokolado – recept pa deluje tudi s klasično jedilno čokolado, z mlečno pa nisem preizkusila.
V kolikor bi želeli, lahko namesto belih čokoladnih kapljic uporabite tudi nasekljano mlečno čokolado, prav tako lahko izberete poljubno čokolado za preliv.
Drugih zamenjav ne svetujem, ker sem ta recept večkrat testirala s točno temi sestavinami in preverjetno uspe odlično.
Sočen brownie kolač s čokoladnim namazom
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 55mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Biskvit
210gtemne čokolade
70gmasla
30gbelega sladkorja
3srednje velikajajca
50gtople kave(voda + 1 čajna žlička instant kave ali turška kava brez usedline ; namesto tega lahko tudi toplo vodo)
60ppšenične bele moke tip 500
80gkakava v prahu(+ dodatno za posip pekača)
ščepsoli
1čajna žličkapecilnega praška
150gbele čokolade v kapljicah
75gčokoladnega namaza po izbiri
Preliv
150gtemne čokolade
1jedilna žlicaolja
Dodatki
sveže jagode
Postopek
Pečico segrejte na 170 stopinj.
Na vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici stopite temno čokolado, maslo in sladkor.
Po segrevanju premešajte, da nastane enotna zmes in pustite na strani, da se rahlo ohladi (na sobno temperaturo).
V ločeni večji posodi s pomočjo železne metlice za stepanje zmešajte jajca, da nastane enotna zmes. Dodajte čokoladno mešanico v treh delih, vmes pa z metlico dobro premešajte, da nastane enotna, gladka zmes.
Dodajte toplo kavo in premešajte.
V ločeni posodi zmešajte moko, kakav, sol in pecilni prašek.
Suhe sestavine dodajte mokrim in s pomočjo silikonske lopatice vse skupaj dobro premešajte. Mešajte samo toliko, da je moka skoraj v celoti povezana z mokrimi sestavinami. Ko vam ostane samo še malo sledi moke, dodajte čokolado v kapljicah in premešajte. Ko v biskvit dodate moko, je pomembno, da ne mešate zmesi preveč. Zaradi prekomernega mešanja in nastajanja glutena lahko pečen biskvit postane zbit.
Ko je zmes za biskvit pripravljena, namastite pekač za kolač.
Kolač dobro namastite, jaz uporabljam kar olje v spreju, lahko ga pa premežaete tudi s čopičem in navadnim oljem. Pekač nato dobro posujte s kakavom v prahu. To je izrednega pomena, da se kolač ne prime na rob pekača. Prav tako to pripomore k temu, da bo po peki kolač lepo padel iz pekača.
Ko je pekač pripravljen, vanj vlijte približno polovico biskvita. Biskvit s pomočjo žlice zgladite in po sredini čez biskvit nakapajte izbran čokoladni namaz.
Čez namaz prelijte še preostanek biskvita, zgladite površino in s pekačem dvakrat nežno udarite ob pult. S tem se izognete mehurčkom v biskvitu, zaradi česar bi lahko imel kolač luknje.
Pecite 45-55 minut oz. dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa, ima pa majhne, vlažne koščke biskvita.
Pustite v pekaču, dokler se toliko ne ohladi, da ga lahko brez težav primete, obrnete in potresete, da biskvit pade ven na krožnik. V kolikor ne pade sam ven iz pekača, si pomagajte z nožem ali žlico in razrahljajte robove biskvita v pekaču.
Pripravite preliv.
Na vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici stopite čokolado skupaj z oljem. Premešajte, da nastane gladek preliv. Če pa je zmes pregosta dodajte še kakšno jedilno žlico olja, dokler ne dobite želene konsistence preliva.
Čokoladni preliv prelijte po kolaču in dekorirajte s svežimi jagodami.
Sočen brownie kolač s čokoladnim namazom
Najboljši čokoladni brownie kolač s koščki čokolade in slastnim čokoladnim namazom – noro sočen in okusen.
Sočen brownie kolač s čokoladnim namazom
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Preliv
Dodatki
Postopek
Preberite še: