Tokrat imam za vas težko pričakovani recept za kruh brez gnetenja - s hrustljavo, okusno skorjo in mehko notranjostjo! Kruh je tako enostaven in tako zelo okusen, da ga lahko jeste kar samega - brez dodatkov! Najboljši pa je seveda z maslom, kajne?
Kruh je sestavljen iz 4 osnovnih sestavin - moka, voda, sol in suhi kvas. Za najboljše rezultate je priporočljiva kvalitetna moka, bo pa recept uspel s katerokoli pšenično belo moko (tip 500, manitoba, namenska moka za kruh)
Da kruh vedno uspe je najbolj pomembno, da upoštevate točno zapisano razmerje sestavin, čas in temperaturo. Čas vzhajanja je odvisen od sobne temperature, ki ni enaka v vseh kuhinjah. Če je topleje, bo čas vzhajanja krajši in obratno. Zato je najlažje in najbolj priporočljivo kontrolirati razmerje in količino sestavin - recept spodaj pripravi hlebček s 500g moke in 72% hidracijo. Kruh je sočen in okusen, z noro hrustljavo skorjo.
Ta recept je namenjen tistim, ki imate čas čez dan. Sam proces ni dolg, si je pa potrebno vsakič malo več časa, da lahko pravilno izvedete vse korake in s tem naredite najboljši domač kruh - ki je neprimerljivo boljši od kupljenega.
Kruh je pripravljen brez gnetenja, zato vam v receptu spodaj predstavimo druge tehnike, s katerimi dosežete vrhunski rezultat z manj napora.
Še ena pomembna zadeva pri peki kruha - glinena pekovska plošča iz plosca.si.. Tale glinena plošča nadomešča peko v krušni peči, je zelo enostavna za uporabo in poskrbi za vrhunsko, enakomerno peko pic in kruha.
Izdelana v Sloveniji in samo iz gline, zato se bistveno hitreje segreje kakor šamotne plošče. prav tako poskrbi, da se odvečna vlaga iz testa prenese na glineno pekovsko ploščo, ki jo zaradi naravnih materialov lepo absorbira. Po drugi strani pa se vročina iz glinene pekovske plošče neposredno prenese na testo in ustvari čudovito hrustljavo skorjo ter vrhunsko in enakomerno peko!
Kruh brez gnetenja
Nina Zorčič
Čas priprave 2hrs
Čas peke 50mins
Vrsta obroka Zajtrk
Sestavine
500gpšenične bele moke tip 500(+ dodatno za posip)
360gvode
11gsoli
2gkvasa(⅛ merilne žličke)
Postopek
Moko, vodo, sol in suhi kvas zmešajte v večji posodi kar z rokami. Mešajte toliko časa, da se vse sestavine povežejo. Masa bo zelo vlažna - tako mora biti.
Voda naj ima okoli 32°C-35°C, če je sobna temperatura 21°C. Če je v sobi topleje, uporabite malce hladnejšo vodo.
Posodo tesno pokrijte s folijo za živila in pustite počivati približno 30 minut.
Sledi prepogibanje. Testo potrebuje približno dve prepogibanji (prvo po 10ih minutah, drugo v naslednji uri). Proces je podoben, kot pri mesenju: Z vlažno roko sezite pod testo (tako, da zajamete približno četrtino testa), ga primete in povlečete, ravno toliko, da se vam ne pretrga, nato pa ga prepognete na nasprotno stran. To naredite še približno trikrat za cel krog. Nato pokrijete in pustite počivati 4-5 ur oz. dokler ne naraste za 3x.
Sledi oblikovanje testa. Pomokajte površino, roke in rob posode s testom, da bote lažje prenesli testo iz posode na pomokan pult. Nagnite posodo in nežno prenesite testo na pult. Pazite, da ga ne bote preveč vlekli in trgali.
Testo oblikujte v pravokotnik. Nat ga na vsaki stranici primite in prepognite čez testo. To ponovite na vseh štirih straneh pravokotnika oz. testa. Testo nato obrnite okoli (na glavo) in ga prestavite na nepomokano površino.
Testo primite z obema rokama in ga potiskajte proti sebi, da testo drsi po površini. Testo obrnite za 90 stopinj v levo/desno in ponovite postopek, dokler se ne oblikuje napeto testo. Ponovite 4x oz. tolikokrat da bo testo kompaktno in napeto ter v obliki lepega okroglega hlebčka.
Nato pomokajte ločeno, čisto posodo, v kateri boste vzhajali kruh do konca.
Testo previdno položite v posodo in ga pomokajte tudi po vrhu.
Posodo pokrijte s kuhinjsko krpo pustite vzhajati 1 uro in 15 minut. Če je sobna temperatura večja kot 21°C, bo ta čas krajši (približno 1 ura).
Vsaj 45 minut preden peko kruha, vstavite glineno pekovsko ploščo v pečico, na najnižjo rešetko, in segrejte na 245°C.
Ko je pečica segreta prevrnite testo iz posode na glavo na papir za peko. Testo skupaj s papirjem za peko previdno prenesite na ploščo - plošče ne odstranjujte iz pečice.
Pecite 50 minut. Po koncu peke kruh prestavite na rešetko za hlajenje in pusti eno uro, da se kruh ohladi. Ploščo pustite v pečici, dokler se popolnoma ne ohladi.
Kruh brez gnetenja
Tokrat imam za vas težko pričakovani recept za kruh brez gnetenja - s hrustljavo, okusno skorjo in mehko notranjostjo! Kruh je tako enostaven in tako zelo okusen, da ga lahko jeste kar samega - brez dodatkov! Najboljši pa je seveda z maslom, kajne?
Kruh je sestavljen iz 4 osnovnih sestavin - moka, voda, sol in suhi kvas. Za najboljše rezultate je priporočljiva kvalitetna moka, bo pa recept uspel s katerokoli pšenično belo moko (tip 500, manitoba, namenska moka za kruh)
Da kruh vedno uspe je najbolj pomembno, da upoštevate točno zapisano razmerje sestavin, čas in temperaturo. Čas vzhajanja je odvisen od sobne temperature, ki ni enaka v vseh kuhinjah. Če je topleje, bo čas vzhajanja krajši in obratno. Zato je najlažje in najbolj priporočljivo kontrolirati razmerje in količino sestavin - recept spodaj pripravi hlebček s 500g moke in 72% hidracijo. Kruh je sočen in okusen, z noro hrustljavo skorjo.
Ta recept je namenjen tistim, ki imate čas čez dan. Sam proces ni dolg, si je pa potrebno vsakič malo več časa, da lahko pravilno izvedete vse korake in s tem naredite najboljši domač kruh - ki je neprimerljivo boljši od kupljenega.
Kruh je pripravljen brez gnetenja, zato vam v receptu spodaj predstavimo druge tehnike, s katerimi dosežete vrhunski rezultat z manj napora.
Še ena pomembna zadeva pri peki kruha - glinena pekovska plošča iz plosca.si.. Tale glinena plošča nadomešča peko v krušni peči, je zelo enostavna za uporabo in poskrbi za vrhunsko, enakomerno peko pic in kruha.
Izdelana v Sloveniji in samo iz gline, zato se bistveno hitreje segreje kakor šamotne plošče. prav tako poskrbi, da se odvečna vlaga iz testa prenese na glineno pekovsko ploščo, ki jo zaradi naravnih materialov lepo absorbira. Po drugi strani pa se vročina iz glinene pekovske plošče neposredno prenese na testo in ustvari čudovito hrustljavo skorjo ter vrhunsko in enakomerno peko!
Kruh brez gnetenja
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: