Božanska, kremasta bučna rižota z morskimi dodatki. Sveži lignji in slastne maslene kozice. TOP kombinacija!
Rižoto pripravimo kar v eni ponvi, samo kozice popečemo posebej. Vse ostalo kuhamo kar v eni posodi, da se vsi okusi lepo povežejo že od začetka. Prav tako rižoto med kuhanjem redno mešamo in vodo dodajamo postopoma, saj tako poskrbimo za res mehko, puhasto, kremno rižoto.
V rižoto sem dodala še zelenjavno jušno osnovo in malo sveže naribanega parmezana, zato dodatne soli nisem dodajala. Svetujem, da rižoto med kuhanjem poskusite in po potrebi dodate več soli.
Ribje izdelke sem kupila v Spar ribarnici, kjer imajo odlično ponudbo svežih ribjih jedi. Uporabila sem sveže, že očiščene lignje, ki sem jih pred peko narezala na tanjše kolobarje. Po vrhu pa sem dodala še kozice, ki jih v ribarnici dobite že skuhane. Pred postrežbo sem jih tako samo na hitro popekla na ponvi in dodala svež česen in izbrane začimbe. Hitro, preprosto in božansko!
Na blogu vas pa čaka že ogromno receptov za kosila, priloge, tako klasične kot veganske jedi. Vsi recepti za slane jedi vas čakajo
tukaj.
Bučna rižota z lignji in kozicami
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 3porcije
Sestavine
Bučna rižota z lignji
3jedilne žlice olivnega olja
1čebuladrobno nasekljana
300gmaslene buče, olupljene, očiščene in narezane na 1x1 cm kose
300gočiščenih svežih lignjev, narezanih na kolobarje debeline 1cm (iz Sparove ribarnice)
1,5lzelenjavne jušne osnove (1,5l vroče vode + 1 zelenjavna jušna kocka), dodajte v več delih
2strokačesna, drobno nasekljana
350garborio riža za rižote
1dclbelega vina
pestsveže naribanega parmezana
25gmasla
1čajna žličkamlete kurkume
koper, čili, sol po okusu
Popečene kuhane kozice
2jedilni žliciolivnega olja
3jedilne žlicemasla
2pesticelih kuhanih kozic (iz Sparove ribarnice)
ščepsoli
čili ali mleta paprika
3strokičesna, drobno nasekljani
Postopek
Na večji ponvi segrejte olivno olje in dodajte drobno nasekljano čebulo. Pražite par minut, da postekleni, nato dodajte narezano bučo. Premešajte in pokrijte s pokrovko. Med rednim mešanjem pražite 5-10 minut, da se buča zmehča.
Nato dodajte sveže lignje, narezane ne kolobarje. Premešajte in pražite par minut. Zalijte z 1/2 skodelice zelenjavne jušne osnove in pokrijte. Kuhajte na srednjem ognju 15 minut oz. toliko časa, da tekočina izhlapi, buča pa se popolnoma zmehča.
Odkrijte in s pomočjo kuhalnice zmečkajte večje kose buče, da dobite bučni pire. Odkrito kuhajte še toliko časa, da tekočina izhlapi, nato dodajte nasekljan česen in popražite, da zadiši.
Dodajte opran riž in na srednjem ognju pražite par minut. Zalijte z belim vinom in pražite, dokler vsa tekočina ne izhlapi.
Nato zalijte z 1/3 jušne osnove in pokrijte s pokrovko. Na nizkem srednjem ognju kuhajte toliko časa, da tekočina skoraj v celoti izhlapi, nato premešajte in dodajte še 1/3 jušne osnove. Ponovite tolikokokrat, da se riž skuha in zmehča, vmes pa redno mešajte, da dobite kremasto rižoto. Po potrebi dodajte še malo vode.
Ko je rižota kuhana dodajte sveže nariban parmezan, maslo in kurkumo. Premešajte in poskusite, po želji dodatno začinite s soljo.
V ločeni ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje in maslo. Dodajte kuhane kozice in popražite za par minut. Dodajte sol, čili/papriko in česen ter premešajte. Pražite par minut da zadiši nato odstavite.
Popečene kozice dodajte po vrhu rižote, vse prelijte z ostankom maslene omake iz ponve in začinite s koprom in čilijem/papriko. Po želji postrezite z dodatnim parmezanom.
KLJUČNE BESEDE bučna rižota, kremasta rižota, kremna rižota, morska rižota, rižota, rižota z rakci
Bučna rižota z lignji in kozicami
Božanska, kremasta bučna rižota z morskimi dodatki. Sveži lignji in slastne maslene kozice. TOP kombinacija!
Rižoto pripravimo kar v eni ponvi, samo kozice popečemo posebej. Vse ostalo kuhamo kar v eni posodi, da se vsi okusi lepo povežejo že od začetka. Prav tako rižoto med kuhanjem redno mešamo in vodo dodajamo postopoma, saj tako poskrbimo za res mehko, puhasto, kremno rižoto.
V rižoto sem dodala še zelenjavno jušno osnovo in malo sveže naribanega parmezana, zato dodatne soli nisem dodajala. Svetujem, da rižoto med kuhanjem poskusite in po potrebi dodate več soli.
Ribje izdelke sem kupila v Spar ribarnici, kjer imajo odlično ponudbo svežih ribjih jedi. Uporabila sem sveže, že očiščene lignje, ki sem jih pred peko narezala na tanjše kolobarje. Po vrhu pa sem dodala še kozice, ki jih v ribarnici dobite že skuhane. Pred postrežbo sem jih tako samo na hitro popekla na ponvi in dodala svež česen in izbrane začimbe. Hitro, preprosto in božansko!
Na blogu vas pa čaka že ogromno receptov za kosila, priloge, tako klasične kot veganske jedi. Vsi recepti za slane jedi vas čakajo tukaj.
Bučna rižota z lignji in kozicami
Nina ZorčičSestavine
Bučna rižota z lignji
Popečene kuhane kozice
Postopek
Preberite še: